Rahatsızlığı nedeniyle 9 Ocak Pazartesi günü Amerikan Hastanesi’ne kaldırılan ve zatürre teşhisiyle yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan 87 yaşındaki Lefter, saat 20.0O sıralarında vefat etti.
Lefter’in ölümünün hastaneye futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen geldi. Dilmen’in ardındanFenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman da hastaneye geldi.
SON YOLCULUĞUNA SARACOĞLU’NDAN UĞURLANACAK
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç yaptığı açıklamada, «Lefter’in ailesiyle de konuştuk, efsane futbolcuyu 15 Ocak’ta pazar günü Şükrü Saracoğlu Stadı’ndan son yolculuğuna uğurlayacağız. Ardından Büyükada’ya göndereceğiz ve orada defnedeceğiz» dedi.
Ayrıca Fenerbahçe Kulübü’nün 15 Ocak’ta yapacağı basın toplantısının da iptal edildiği açıklandı.
LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS KİMDİR?
Lefter 22 Aralık 1925 yılında Büyükada’da dünyaya geldi. Futbola Büyükada’da başladı. Taksim Spor Kulübünde yetişti. Taksim kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941′de mahkeme kararıyla yaşını büyüttüler. Ancak bu sayede takımda oynayabildi. 2 yıl Taksim takımında yer aldı. 1943′te askere gitti, 4 yıl süren askerlikten sonra 1947′de İstanbul’a döndü, Fenerbahçe kulübüne girdi. 1964′e kadar Fenerbahçeforması altında top koşturdu. İstanbul Ligi 1953-1954 sezonunda gol kralı oldu. Bu süre içinde 1 yıl İtalya’nın ACF Fiorentina ve 1 yıl da Fransa’nın OGC Nice takımında oynadı. Yurtdışında da başarılı futboluyla ün yaptı. Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanındı. Golcülüğünden ötürü Ver Lefter’e, yaz deftere! sloganı onun için çıktı. Futboldaki ustalığından ötürü Ordinaryüs sıfatıyla anıldı. Örnek bir profesyonel olan Lefter, golleri ve gole çevirdiği penaltı atışları ile de Fenerbahçeli taraftarların gözbebeği olduğunu ispatladı.
Başarılı futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupası’nda forma giyen Lefter turnuvada 2 de gol attı. Türk futbolunda 50. Milli Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli oyuncu unvanını uzun yıllar elinde tuttu, 9 kez de milli takım kaptanlığını yaptı. Fenerbahçe forması altında 615 maç oynadı, 423 gol attı. Lefter bir Galatasaray derbisinde topu doksana çakarak hafızalarda yerini aldı..
Lefter 1964′te futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan’ın Egaleo, Güney Afrika’nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor’da teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra da bir süre spor yazarlığı yaptı. 3 Mayıs 2009′da Kadıköy’de Kuşdili Parkı’na heykeli dikildi..
Lefter Fenerbahçe ile İstanbul Profesyonel liginde 2, Türkiye Şampiyonasında 3 kere şampiyonluk yaşadı. Kariyeri boyunca toplam da 832 gol atarak rekor kırdı..
Ve bu efsane isim futbol oynadığı dönemlerde »Ver Lefter’e yazsın deftere» sloganları ile anıldı.
Hürriyet