İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi ve AİHM kararının uygulanması için açılan dava 9 şubat’ta görüşülecek

    İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi ve AİHM kararının uygulanması için açılan dava 9 şubat’ta görüşülecek

    İskeçe Türk Birliği (İTB) davasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanması ve İTB’nin resmiyetinin iadesi için açılan davanın duruşması 9 Şubat 2018 Cuma günü gerçekleştirilecek.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılan davaların Yunanistan tarafından uygulanmasını öngören yasanın 2017 yılı Ekim ayında mecliste kabul edilmesinden sonra İskeçe Türk Birliği, 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) kazandığı davanın Yunanistan tarafından uygulanması ve derneğin resmiyetinin iade edilmesi talebiyle Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuştu.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından derneğimizle ilgili verilen kararın uygulanması ve bu karar doğrultusunda İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi için açılan dava 9 Şubat 2018 Cuma günü Gümülcine’deki Trakya İstinaf Mahkemesi’nde görüşülecek.

    BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

    İsminde “Türk” kelimesi geçtiği gerekçesiyle 1983 yılında güvenlik güçleri tarafından tabelasının indirilmesi ve dönemin valisi tarafından kapatma davası açılan İskeçe Türk Birliği’nin iç hukuk mücadelesi 2005 yılına kadar devam etti. Yunanistan Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi’nin İTB aleyhine verdiği karardan sonra dava, İskeçe Türk Birliği tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. AİHM, 2008 yılından açıkladığı kararında İskeçe Türk Birliği’ni haklı buldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Batı Trakya Türk Müslüman Azınlığı açısından tarihi kararından sonra İskeçe Türk Birliği, sözkonusu kararın uygulanması ve resmiyetinin iade edilmesi için 2009 yılında tekrar iç hukuka başvurmuş ancak AİHM’nin kararı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları kuruluşları tarafından yapılan tüm uyarı ve çağrılara rağmen Yunanistan tarafından bugüne kadar uygulanmamıştır.

    9 Şubat 2018 Cuma günü Trakya İstinaf Mahkemesi’nde görüşülecek davada İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iade edilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İTB davasıyla ilgili kararının uygulanması talebi Ekim ayında mecliste kabul edilen son yasal düzenlmeme çerçevesinde ele alınacak.

    ULUSLARARASI HUKUKUN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ

    İskeçe Türk Birliği olarak, onuncu yılını doldurmak üzere olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının bir an önce uygulanmasını, derneğimizin resmiyetinin iade edilmesini ve uluslararası hukuka saygı çerçevesinde daha fazla zaman kaybetmeden, yıllardır ülkemize yapılan çağrı ve uyarıları da dikkate alarak uluslararası mahkeme kararlarına uyulmasını beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.