Milletvekili Zeybek, Meriç – Evros bölgesindeki zeytin üreticilerine acil destek istedi

    Milletvekili Zeybek, Meriç – Evros bölgesindeki zeytin üreticilerine acil destek istedi

     

    10.02.2024

    Soru Önergesi

    Tarım ve Gıda Bakanlığı'na

    Konu: " Meriç - Evros bölgesinde zeytin üreticilerini desteklemek için acilen alınması gereken önlemler"

    Meriç - Evros ve Rodop bölgelerinde meydana gelen yangın felaketinin üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen Yeni Demokrasi hükümeti zeytin üreticilerinin ekonomik olarak zor durumda olmalarına kayıtsız kalmaya devam etmektedir. Bölgede yaklaşık olarak 200 bin ağacın yanmasına neden olan felaketten sonra üreticilere herhangi bir destek veya tazminat verilmemiştir.

    Üreticilerin ayakta kalma çabaları ve ekonomik yükümlülükleri devam ederken hiçbir maddi destek öngörülmemiş en önemlisi de yangın nedeniyle verimsizleşen toprakları üretimin azalmasına neden olacaktır buna rağmen hükümetin sözleri samimiyetsiz boş laflardan ibarettir.

    • Kırsal kesimin ayakta kalması için zeytin üreticilerinin, çiftçilerin, hayvan yetiştiricilerinin, arıcıların tüm sektörün desteklenmesi gerektiğinden.
    • Meriç - Evros ve Trakya bölgesindeki vatandaşlarımız hükümetin son yıllarda uzak bölgelere destek sözü ve boş vaatlerinden "bıkmış" olmaları ancak gerçekte hükümetin kayıtsızlığı ve bölgeyi terkedilmişliği sözkonusu olduğundan.
    • Miri (Makri) ve çevresindeki tarihi zeytinliklerin, eski çağlardan beri Meriç - Evros ve Trakya bölgelerinin kalkınma ve refahın sembolü olduğundan.

    Sayın Bakana sorulur:

    1. ELGA, tüm zeytin üreticilerinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duyulan ön ödemeyi ne zaman yapmayı planlıyor? Ödenecek tazminatın tamamının yapılabilmesi için gerekli kontrolleri ne zaman tamamlamayı planlamaktasınız?

    2. Bölgedeki zeytincilik sektörü işletmelerinin ciddi şekilde etkilendiğinden (zeytin fabrikaları, paketleme tesisleri, küçük zeytincilik işletmeleri) desteklenmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz?

    3. Hükümetin maddi yardım desteğinin tamamını ödeme tarihi nedir? Ayrıca yangından zarar gören üreticilere (hasarlı tarım makineleri, depolar, sondaj, yer altı sulama ağları vs) nasıl yardım etmeyi planlıyorsunuz?

    4. Hükümet ,Başabakan tarafından açıklanan mevcut üretim maliyetlerinin (petrol, enerji - elektrik, tarım ilaçları,gübrelerin vs) düşürülmesinin

    dışında başka müdahelelerde bulunmayı planlıyor mu ve bunlar nelerdir?

    5. Hükümet yerel Miri (Makri) zeytin türünün sürdürülebilirliği için yeni zeytin ağacı ekimini desteklemeyi planlıyormu?

    İskeçe Yeni Sol Partisi Milletvekili

    Zeybek Hüseyin

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.