Ahmet Faikoğlu’nu kaybettik

    Ahmet Faikoğlu’nu kaybettik

    28.12.2023

    İskeçe eski bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu’nu kaybettik. Faikoğlu 28 Aralık 2023 günü Dedeağaç Tıp Fakültesi Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Faikoğlu 76 yaşında idi.

    Ahmet Faikoğlu, Batı Trakya Türklerinin davasında ve hak arama mücadelesinde önde gelen isimlerdendi. 1985 yılında PASOK Partisinden İskeçe milletvekili olarak seçilmişti. 1990 yılında İskeçe’den seçimlere İkbal Listesi ile katıldı ve bağımsız milletvekili seçildi. 1993 yılına kadar Parlamentoda kaldı. Faikoğlu hitabet gücü çok yüksek  ve de Türkçe’yi çok iyi konuştuğundan kitleleri etkilemesini çok iyi başaran bir kişiliğe sahipti.

    1947 yılında dünyaya gelen Faikoğlu’nun cenazsei 29 Aralık 2023 Cuma günü İskeçe Pırnalık Amine Hatun Camisinde kılınacak ikindi namazından sonra Pırnalık Mezarlığında defnedilecektir.


    Faikoğlu Fikriye hanımla evli olup Faik ve Ayşegül adında iki çocuk babasıydı.

    Fotoğraf: 10.09.2006. İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın cenaze töreni, İskeçe. Faikoğlu, Aga’nın cenazesi  görev yaptığı İskeçe Müftülüğü önüne getirildiğinde duvarın üzerine çıkıp halka çok etkili bir konuşma yapmıştı.

     

    AHMET FAİKOĞLU*

    Faikoğlu Faik Amet

    (Φαίκογλου Φαϊκ Αμέτ)

    1.02.06.1985 - 02.06.1989 – PASOK PARTİSİ

    2.08.04.1990 -11.09.1993 – BAĞIMSIZ İKBAL LİSTESİ

    Ahmet Faikoğlu, 1947 yılında I,iskeçe'nin Pırnallık mahallesinde dünyaya gelmiştir. Annesi İskeçe doğumlu Ayşe Hanım, babası Filibe doğumlu Faik Bey'dir. Babası Faik Bey, seyyar satıcIlIk ve esnaflığın yanı sıra mahallesini temsilen belediye ve vakıflar idaresinde de görevler almıştır. Beş kardeşin üçüncüsü olan Ahmet Faikoğlu, kendini yetiştirmiş ve İskeçe Bölgesi'nde yaşayan Türklerin oylarıyla iki dönem milletvekilliği yapmıştır.

    İlkokulu mahalle okulunda tamamlayan Ahmet Bey, eğitimine devam etmemiş ancak kendini en iyi şekilde yetiştirmeyi bilmiştir. Yunan diline olan hâkimiyetine eklediği din ve daktilo eğitimleri neticesinde birçok kişinin arasından sıyrılarak 1965 yılında İskeçe müftülüğünde sekreter olarak çalışmaya başlamıştır. Kişisel gelişimine devam etmesi üzerine, önce Gazhane Mahallesi'ne müezzin olmuş sonra da kendi mahallesinde bulunan Amina Hatun Camii'nde imam olarak görevlendirilmiştir.

    Din görevlisi olduğu için de askerlikten muaf tutulmuştur. Sekreterliğinin yanı sıra sürdürdüğü dini görevler dışında Ahmet Bey müftülük bünyesindeki "İskeçe Yoksul Müslümanlar Birimi" başkanlığını da sürdürmekteydi. 1971 yılında azınlık mensubu bir Üniversite öğrencisine, üniversite yemekhanesini kullanabilmesi için verdiği yoksulluk belgesinden dolayı zamanın cunta polisleri tarafından hakkında soruşturma başlatılmış ve 15 gün Gümülcine hapishanesinde tutuklu kalmıştır. Altı ay sonra beraatla sonuçlanan bu hukuki süreçte kendisine yardımcı olan kişi eski milletvekili Sabahaddin Galip olmuştur. Zamanın şartları Ahmet Faikoğlu'nu politikaya itmiş ve ilk kez 1981 yılında siyasete adım atmıştır.

    18 Ekim 1981 tarihinde yapılan genel seçimlerde adaylığını açıklayan Ahmet Bey'in müftülük bünyesindeki vazifelerine son verilmiştir. Yeni kurulmuş ve demokrasi vaatlerinde bulunan PASOK partisinden aday olarak katıldığı bu seçimlerde 1.447 oy alan Ahmet Bey seçilememiş ancak sonraki yıllarında siyaseti hiç bırakmamıştır.

    1982 yılında ise İskeçe Belediyesi meclis üyeliğine seçilmiş ve bu görevine milletvekili seçildiği 1985 yılına kadar devam etmiştir. 2 Haziran 1985 tarihinde liste usulü yapılan genel seçimlerde PASOK partisi adayı olarak İskeçe milletvekili seçilen Ahmet

    Faikoğlu, mecliste Gümülcineden vekil seçilen diğer Türk aday Mehmet Müftüoğlu ile rakip partilerden olsalar da uyum içinde çalışmayı bilmiştir. Seçimlerin yapıldığı gün vefat eden Gümülcine müftüsü ise yeni vekillerin karşılaştıkları ilk ciddi siyasi sınav olmuştur. Gümülcine Müftüsü, Hüseyin Mustafa'nın 2 Haziran'da vefat etmesi üzerine, bugüne kadar devam eden müftünün seçimi konusundaki yönetimle azınlık arasındaki anlaşmazlık, vekillerin ilk günden mesailerini harcamaya başladıkları mesele halini almıştır. 29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın cunta sonrası demokrasiye kavuşamamasının neticesinde haklı olarak sesini yükselttiği önemli bir tarihtir. Bu dönemin iki azınlık milletvekilinden biri olan Ahmet Faikoğlu, bu eylemlere destek vermiş ancak iktidar vekili olsa da meclisten umduğu karşılığı alamamıştır. 18 Haziran 1989 seçimlerinde yine PASOK partisinden aday olmuş ancak aldığı 4.412 oy onu meclise taşıyamamıştır. Ahmet Bey, bu seçimlerden

    önce parti yönetimiyle İskeçe'den iki yerine tek azınlık adayı gösterilmesi hususunda bir anlaşmaya varmıştır ancak son anda PASOK'un İskeçe'de bir azınlık adayı daha açıklaması üzerine, oyların bölünmesine tepki göstererek 1989 Kasım seçimlerinde partiden aday olmamıştır. Yine 1989 Haziran seçimleri öncesi yaptığı propaganda konuşmalarında; "oyunuzu bana vermeyecekseniz bağımsız azınlık listesindeki arkadaşlara veriniz", sözleri Ahmet Bey'in azınlık tarafından iyice sevilmesini sağlamıştır. Kasım ayındaki seçimlerde aday olmayan Ahmet Faikoğlu İkbal listesinde yer alan azınlık adaylarına yardımcı olmuştur. Fakat o seçimlerde ne yazık ki İskeçe seçim bölgesi meclise azınlık milletvekili gönderememiş, sadece Gümülcine'den İsmail Rodoplu tüm Azınlık adına milletvekili seçilebilmiştir.

    Azınlığın en karanlık günlerini içeren bu dönemde azınlığın sorunlarını dile getirmek cesaret gerektiriyor, Ahmet Bey'de bu cesareti korkmadan gösteriyordu. 1988 yılındaki 29 Ocak eylemleri azınlığın milli mücadele günü olarak kabul görmüş ve 1990 yılındaki anma günü ise Ahmet Faikoğlu için en acı günlerden biri olmuştur.

    Geleneksel 29 Ocak mevlidine katılmak üzere Gümülcine'ye gelen Ahmet Bey, milletvekili İsmail Rodoplu'nun bürosunda olduğu bir sırada bazı çapulcular tarafından büro basılmış ve içeridekilere Yunanca küfürler eşliğinde saldırıda bulunulmuştur.

    Darp edilenler arasında bulunan bağımsız İskeçe milletvekili adayı Mehmet Emin Aga ve Ahmet Faikoğlu ciddi şekilde yaralanmış, önce Gümülcine Millet Hastanesi, ardından da Dedeağaç hastanesine sevk edilmişlerdir. Durumlarının ciddiyeti üzerine ise devreye Türk makamları girmiş ve azınlığın iki önde gelen şahsiyeti İstanbul'a getirilerek Taksim hastanesinde tedavi altına alınmışlardır. Saldırıyı haber alan Mehmet Emin Aga'nın Iskeçe müftüsü olan yaşlI babası Mustafa Hilmi Efendi ise rahatsızlanarak aynI hastaneye getirilmiş ancak 12 Şubat günü vefat etmiştir.

    Istanbul'daki tedavi sonrası Iskeçe'ye dönen Ahmet Faikoğlu, müftü naipliğine seçilen Aga’nIn yerine boş kalan ikbal listesi milletvekilliği adaylığına uygun görülmüştür. Batı Trakya Azınlığı 8 Nisan 1990'da yapılan genel seçimlerde bağımsız adaylanına sahip çıkmış ve İskeçede Faikoğlu'nu 11.153 oyla, Gümülcinede ise Dr. Sadık Ahmet'i 29.390 oyla Yunan Parlamentosu'na bağımsız adaylar olarak göndermiştir.

    Bağımsız milletvekilleri mecliste azınlık için çok sıkı çalışmışlar ve bugüne kadar söylenmemiş birçok azınlık meselesini dile getirebilmişlerdir. iki vekilin, dönemin eğitim ve din işleri bakanına yönelik verdikleri soru önergesinin tartışıldığı 16 Kasım 1990 tarihli oturumda Ahmet Faikoğlu'nun meclis başkan vekili Manolis Drettakis ile yaptığı konuşma ise dikkat çekicidir. ilk defa bir azınlık milletvekili, meclis oturumunda azınlığa açıkça "Türk" diyerek dönemin en büyük tabusuna parmak basmış, medya ve yönetimin şiddetli tepkisini çekmiştir. Konstandinos Miçotakis'in başbakan olduğu bu dönemin bir icraatı ise, milletvekili seçimlerinde %3 barajı uygulama kararı alınması olmuştur. Bu baraj uygulaması ile azınlığın bağımsız aday çıkarması

    mümkün görünmüyordu. Buna rağmen 10 Ekim 1993 seçimlerine azınlık bağımsız adaylar çıkarmıştır. Bu adaylardan biri de Faikoğlu olmuştur. İskeçede 7.874 oy almış ancak bu seçimlerde azınlık, tarihinde ilk defa meclise vekil gönderememiştir. 1993 sonrası Faikoğlu bir daha milletvekili adayı olmamıştır.

    Faikoğlu azınlığın birçok kurumunda aktif görevler almıştır. 1995 yılından sonra üç yıl Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu başkanlığı yapmış, sonra da asbaşkan olarak görevini sürdürmüştür. Faikoğlu, 1995 Haziran ayında İskeçe şehir meydanında bir bıçaklı saldırıya uğramış hafif şekilde yaralanmıştır. Polis saldır-

    ganın psikolojik rahatsızlığı olduğunu açıklamışsa da azınlık bu olaya büyük tepki göstermiştir. 1990 yılında Şahinde yaptığı bir konuşma sebebiyle hakkında bir kamu davası açılmış, 1 yıl hapis ve 200.000 Drahmi para cezasına çarptırılsa da 1997 tarihinde bu dava üst mahkemece düşürülmüştür. Ahmet Faikoğlu siyasete atıldığı yıllarda İskeçede açtığı iletişim bürosunu kapatmamış, bu büro ile vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmeyi kendine görev bilmiştir. Eşi Fikriye Hanımdan: 1970 doğumlu Faik ve 1975 doğumlu Ayşegül isimlerinde iki evladı dünyaya gelmiştir."

    *Hatip, Özer, Yunan Parlamentosu’nda Görev Yapmış Batı Trakya Türk Milletvekilleri, Gümülcine, Aralık 2015, BAKEŞ Yayımları 33, ISBN:978-618-82365-1-6.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.