“BARIŞ GÖLGESİ”

    “BARIŞ GÖLGESİ”

    YORUM

    8.12.2023

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık 2023 günü Yunanistan’a 3. ziyaretini gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerde “Barış ve iyi komşuluk” deklerasyonu yanında; ekonomi, turizm, ticaret, eğitim v.d. alanlarda 15 civarında anlaşma imzalandı. Bütün bunlardan sonra, her iki ülke bir çok sorunu dondurmakta ve çözümleri daha uygun zamanlara aktarılmaktadır. Her iki liderin yaptığı açıklamalardan da anlaşıldığına göre, iki ülke daha da yakınlaşmakta ve barış rüzgarlarının esmeye başladığı bir döneme girmekteyiz.

    Ancak Türkiye ile Yunanistan arasında barış olmasını istemeyen, gerginlikten tüfeyli bir hayat yaşamaya alışmış olan bazıları ise rahatsız olmaktadır. Bazı fanatik ve milliyetçi kesimin, Türk Azınlığı temsilcileri olan milletvekillerinin ve Danışma Kurulu üyelerinin Sn. Erdoğan’la görüşmesini sanki bir suçmuş gibi yansıtmaya çalışıp, algı operasyonlarına devam etmeleri bir talihsizliktir. Bize göre bu görüşmeler çok normaldir ve sorunların ilk elden aktarılması için çok önemlidir. Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sn. Sakkelaropulu ve Başbakan Sn. Miçotakis’le görüşmüş ve bunlara hiç tepki gösterilmemiştir. Belli ki bu çevreler Türkiye’nin Lozan Antlaşaması’na imza atmış bir ülke olduğunu unutmuşa benziyorlar.

    Yunanistan ve Türkiye arasındaki yakınlaşma ilk başta Batı Trakya Türklerini sevindirmiş ve umutlandırmıştır. İki ülke arasında yaratılan “Barış gölgesi”nin Batı Trakya Türklerini ne kadar serinleteceğini ise zaman içerisinde göreceğiz.

    Düşünün bir kere İskeçe Türk Birliği kapatılalı 40 yıl olmuş. AİHM İskeçe Türk Birliğinin haklı olduğuna karar vermiş, ancak Birlik bir türlü yasal statü kazanamamaktadır.

    Hadi diyelim ki bu Yunanistan için çok ağır bir konu! Peki İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi için ne demeli? AB’deki bir ülkede çocukların üstüste ve çağdışı bir binada eğitim almaya çalışmalarına ne demeli? Bu insan haklarına, vatandaşlar arasında eşit eğitim ve fırsat eşitliği haklarına ne yazık ki uymamaktadır.

    Yeni dönemde, iki ülke arasında yaratılan “Barış gölgesi”nin daha da genişlemesi halinde Batı Trakya’daki Türklerin sorunlarının da çözüme doğru yol alacağına inanmaktayız. Özellikle İskeçe Türk Birliği ve İskeçe Azınlık Ortaokulu- Lisesi sorunlarının çözüme kavuşabileceğini umut etmekteyiz. Bunlar yapıldığı takdirde iki ülke arasındaki barış ortamı daha samimi, kalıcı olacak ve kronikleşmiş sorunların çözümü belki de daha kolaylaşacaktır.

    Herşeye rağmen umutluyuz ve beklenti içerisindeyiz. Türkiye ve Yunanista’ın barış ve iyi komşuluk içinde yaşamalarının en çok bizlere yansıyacağına inanıyoruz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.