Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στο NEWS 24/7: "Η μειονότητα δεν είναι πρόβλημα, έχει προβλήματα"

    Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στο NEWS 24/7: "Η μειονότητα δεν είναι πρόβλημα, έχει προβλήματα"

    Gümülcine, 4.08.2023

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ περιγράφει πως το εθνικιστικό δηλητήριο που χύθηκε πριν από τις εκλογές στη Θράκη έκανε τελικά κακό σ' όλη την περιοχή.

    Ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, αν και βουλευτής τα τελευταία 11 χρόνια, βρέθηκε στο στόχαστρο της εθνικιστικής οργής προεκλογικά με την κατηγορία ότι η υποψηφιότητά του στην Ξάνθη προωθήθηκε από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τελικά επανεκλέχθηκε, ωστόσο, όπως τονίζει, το προεκλογικό δηλητήριο που χύθηκε έκανε μεγάλη ζημιά στη μειονότητα της Θράκης. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Ξάνθη.

    Ξέρουμε όλο αυτόν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε προεκλογικά. Ο κόσμος ήρθε σ' επαφή με τη μειονότητα αλλά πολύς κόσμος τη μειονότητα δεν την ξέρει. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα κυρίαρχα προβλήματα, αυτά που απασχολούν περισσότερο το μειονοτικό πληθυσμό Ροδόπης στην Ξάνθη και στη Ροδόπη;
     

    Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ που μου δίνετε η ευκαιρία να απαντήσω για όλα αυτά που ζήσαμε. Δεν ξέρω πώς να το αποτυπώσω. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2023 στον πυρήνα της δημοκρατίας να γίνονται αυτά τα πράγματα. Δολοφονία χαρακτήρων που έβγαινε ο κάθε δημοσιογράφος και έλεγε τα ...τρελά του και ο κόσμος τα πίστευε. Δεν δώσαμε καλή εικόνα. Αυτό με στενοχώρησε ιδιαίτερα γιατί στοχοποιήθηκε η μειονότητα για να εκμεταλλευθεί η Νέα Δημοκρατία ψηφοθηρικά όλη αυτή την κατάσταση.

    Όμως δεν της βγήκε. Επωφελήθηκε η ακροδεξιά. Εγώ πολιτεύομαι από το 2012. Έχω εκλεγεί 7 φορές. Το χαμηλότερο ποσοστό το πήρα σε αυτές τις εκλογές. 7.600 ψήφους περίπου, έχω πάρει και 16.500 ψήφους. Έχουμε βγάλει 2 έδρες. Το 15 πήραμε το "τρελό" ποσοστό του 50% και βγάλαμε και τρεις έδρες. Δεν έχει ξαναγίνει. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, στις 21η Μαΐου χάσαμε την πρωτιά στο νομό με 10 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά την επίθεση στο πρόσωπό μας, και ειδικά μετά από αυτά που είπε η κυρία Μπακογιάννη, καλύψαμε τη διαφορά.

    Έδειξε ο κόσμος την αγανάκτησή του. Εμένα με στενοχώρησε και με προβλημάτισε γιατί ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η μειονότητα της Θράκης χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά για κάποιους στόχους και μετά πάλι ξεχάστηκε. Αυτό τι σκοπό είχε; Μα να κρύψει τις αδυναμίες που είχε η Νέα Δημοκρατία, την ανικανότητα που είχε να διαχειριστεί τα προβλήματα τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

    Τα ζητήματα που αφορούν τη φτώχεια, την ακρίβεια, την υγεία που το 2023 πεθαίνουν άνθρωποι στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα. Βρήκαν έτσι τον εύκολο στόχο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προεκλογικά ήμασταν εμείς. Τίποτε άλλο. Ούτε η ακρίβεια ενδιέφερε, ουτε ότι το νοσοκομείο της Ξάνθης, που ήταν ένα καλό νοσοκομείο αλλά τώρα υπολειτουργεί και θα καταντήσει κέντρο υγείας.

    Οι ίδιοι οι χειρουργοί έβγαλαν ανακοίνωση και προειδοποίησαν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε ένα μήνα θα σταματήσουν στα χειρουργεία. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό, τους ενδιέφερε το πρόσωπό μας. Και φυσικά το ξανατονίζω γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό. Ήταν θέμα δημοκρατίας αυτό και πληγώθηκε η εικόνα της δημοκρατίας της χώρας μας.

    Να κάνουμε λίγο το συνήγορο του διαβόλου. Το κυρίαρχο αφήγημα ήταν ότι σας προώθησε ιδιαίτερα το τουρκικό προξενείο...

    Θα σας δώσω λοιπόν μερικά παραδείγματα για το αν με στήριξε ή όχι. Καταρχάς δεν είναι σωστό να λέμε ότι η μειονότητα παίρνει γραμμή. Η μειονότητα έχει αλλάξει, έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα μπρος. Δεν είναι η ίδια μειονότητα της δεκαετίας του '80 με τις μπάρες, με την τρομοκρατία, με την απολυταρχία. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει, έχει επενδύσει στην εκπαίδευση, έχουμε επιστήμονες, έχουμε παιδιά με μεγάλες δυνατότητες και από σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδος. Ξέρει η μειονότητα τι να κάνει και πως να ψηφίσει.

    Στο χωριό μου, τον Εχίνο στις εκλογές της 21ης Μαΐου από 1280 ψήφους πήρα 540 ψήφους, εκεί που έπαιρναν το λιγότερο 800 900. Στο δεύτερο μεγαλύτερο χωριό, στο Κένταυρο, από 2000 ψήφους, πήρα 240. Στο χωριό Μύκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με πέρασε με 250 σταυρούς κι εγώ ήμουν δεύτερος με 245, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε. Και αναρωτιέμαι: Που είναι η γραμμή; Όταν πήραμε 50% δεν υπήρχε πρόβλημα και τώρα που βγήκαμε δεύτεροι υπάρχει;

    Αυτά είναι γελοία πράγματα. Και το σημαντικότερο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη μειονότητα ως πρόβλημα. Η μειονότητα δεν είναι το πρόβλημα, έχει προβλήματα και έπρεπε να υπάρξει μια διαβούλευση προς την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ξέρετε ότι είχαμε και την περιβόητη διακομματική της οποίας ήμουν μέλος. Εκεί τέθηκαν όλα τα ζητήματα της Θράκης, όμως οι λύσεις έμειναν στα συρτάρια όπως το περιμέναμε έτσι και αλλιώς.

    Πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί. Το σημαντικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η μειονότητα. Υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας; Όχι. Αν υπήρχε, θα τα λύναμε. Είδαμε την κυρία Μπακογιάννη να απειλεί τους ανθρώπους μας. Κάποιος άλλος βουλευτής να λέει ότι η Ροδόπη είναι μια κουτσουλιά στο χάρτη της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε και τη δεύτερη κουτσουλιά.

    Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η εκπαίδευση και η μειονοτική εκπαίδευση έχει σοβαρά προβλήματα. Κάποιοι δάσκαλοι δεν έπρεπε να διδάσκουν λόγω της ανεπάρκειάς τους στη γλώσσα και στη γνώση. Όχι όλοι βέβαια. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν και σοβαρά τη δουλειά τους. Όμως υπάρχει υποβάθμιση του μειονοτικού σχολείου. Λένε ότι αν θες μία καλή εκπαίδευση, έλα στο δημόσιο. Αυτό νομίζω ότι είναι λάθος.

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΛΕΛΗ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

     

    Γιατί το λέτε αυτό;

    Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει όποιο σχολείο θέλει αυτός. Όμως και το μειονοτικό σχολείο πρέπει να είναι ένα σωστό σχολείο. Έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα με το κτιριακό πρόβλημα του μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου στο οποίο πήγαινα κι εγώ. Πάει και ο γιος μου εκεί. Είναι νομίζω το μοναδικό σχολείο στη χώρα μας που υπάρχει πρωινή και απογευματινή βάρδια. Στοιβάζονται 750 παιδιά σε ένα μαγαζί του 18ου αιώνα που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταρρεύσει. Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάναμε μια βελτίωση στο κτίριο.

    Σε ένα άλλο κτίριο που ήταν δίπλα στο σχολείο εντοπίσαμε τέσσερις αίθουσες. Το κεντρικό κτίριο έχει πολύ μικρή αυλή. Χρειάζονται αίθουσες προκάτ. Ο σύλλογος γονέων τότε προχώρησε σε μία συμβολική κατάληψη η οποία έληξε με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι πράγματι θα δημιουργηθούν προκάτ αίθουσες. Δεσμεύτηκε και ο δήμαρχος. Πέρασαν τρία χρόνια και τα προκάτ δεν είδαμε. Και συνεχίζεται αυτό το πρόβλημα ενώ μπήκε και στη διακομματική.

    Αυτά θέλουμε από την κυρία Μπακογιάννη που αγαπάει πάρα πολύ τη Θράκη. Να δούμε και έμπρακτα την αγάπη της προς την επίλυση των προβλημάτων ώστε τα παιδιά να μην ταλαιπωρούνται σε ένα κτίριο ακατάλληλο. Η μειονοτική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά μας. Αν δοθεί σωστή εκπαίδευση μπορεί τα παιδιά μας να βγουν τρίγλωσσα. Ποιος δεν το θέλει αυτό;

    Το 5 τοις χιλίοις για εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, που εισηγήθηκε και εφάρμοσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν ένα σοβαρό άλμα. Βεβαίως από το 1980 μέχρι το 2023 η μειονότητα προχώρησε πολύ.

    Αρα, τι πάει λάθος;

    Οι μπάρες, αν και έφυγαν, στα μυαλά κάποιων παραμένουν και ακόμα. Το είδαμε και στη Βουλή. Δεν είναι πρώτη φορά. Θυμόσαστε ότι όταν ήταν η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, δέχτηκα επίθεση και μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω.

    Εδώ κάποιος που συνδέεται μ' ένα τοπικό κανάλι απείλησε ότι θα με σκοτώσει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχα και ένα τελευταίο δικαστήριο που ήμουν μηνυτής εγώ. Ήταν μια περίπτωση ενός φαντάρου από την Γλαύκη που πνίγηκε στην Κεραμωτή εν ώρα υπηρεσίας. Πήγαμε στην κηδεία και μόλις επιστρέψαμε από την κηδεία άρχισα να βλέπω τα τηλέφωνα. Τι έκανες με τη σημαία; Λέω ρε παιδιά τι έγινε; Και όμως είχαν γράψει τα ΜΜΕ ότι ο Ζεϊμπέκ πήρε την ελληνική σημαία και την έσκισε. Δεν άφησε, έλεγαν, το στρατό να τελέσει τη τελετή όπως έπρεπε.

    Μα δεν την ακούμπησα τη σημαία! Στη ζωή μου έχω κάνει τρεις μηνύσεις και τρεις είναι για εφημερίδες από το 2016 και μετά. Πριν από 20 μέρες τελείωσε το δικαστήριο. Είναι δυνατόν να κατηγορείται βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι παίρνει την ελληνική σημαία, την σκίζει, να "παίζει" παντού αυτό στις τηλεοράσεις και να βγαίνει το δελτίο τύπου το δικό μου αλλά να συνεχίζουν στο ίδιο βιολί;

    Εκτός της παιδείας έχουμε και άλλα προβλήματα, όπως τα βακούφια. Ο διαχειριστής της βακουφικής περιουσίας διορίζεται. Γιατί να διορίζεται; Μέχρι να έρθει η χούντα είχαν γίνει τρεις φορές εκλογές. Το άλλο πολύ "καυτό" θέμα είναι η εκλογή του μουφτή από ένα σώμα, από το λαό. Δεν είναι δυνατόν να διορίζεται ο θρησκευτικός ηγέτης μιας άλλης κοινότητας. Νομίζω ότι δεν είμαστε στο σωστό δρόμο. Γι' αυτό και βλέπουμε να υπάρχει ένας διορισμένος και ένας εκλεγμένος, ο λαός να είναι μαζί με τον εκλεγμένο και να υπάρχει μια αναστάτωση.

    Όμως εδώ πέρα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και η μειονότητα νομίζω έχει δώσει το μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία. Όταν στο Δήμο Μύκης στις πρώτες εκλογές στις 21η Μαΐου η Νέα Δημοκρατία παίρνει 30% και μετά πέφτει στο 15%, νομίζω είναι ένα σημαντικό μήνυμα το οποίο πρέπει να το λάβουν υπόψη τους. Να μην μας βλέπουν σαν πολίτες Γ' κατηγορίας. Η ισονομία και η ισοπολιτεία του αείμνηστου Μητσοτάκη έμεινε μόνο στα χαρτιά. Ακόμα περιμένουμε την ισονομία.

    Αλήθεια, οι οικογένειες προτιμούν πλέον να λύνουν τις διαφορές τους στα αστικά δικαστήρια ή χρησιμοποιούν ακόμα τον Μουφτή;

    Ξέρετε ότι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μία περίπτωση. Έγινε μια τροποποίηση στις αρμοδιότητες του μουφτή. Εγώ παντρεύτηκα το 1992 με θρησκευτικό γάμο, τότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολιτικό. Οι μειονοτικοί αναγκαστικά τελούσαν θρησκευτικό γάμο ο οποίος γραφόταν και σαν πολιτικός. Αν χώριζα, θα πήγαινα στο μουφτή και ο μουφτής θα αποφάσιζε ποιος θα είχε την κηδεμονία των παιδιών. Και το τρομερό ξέρετε ποιο είναι; Ότι στην Ελλάδα δεν περνούσαν οι νόμοι της χώρας μας.

    Δηλαδή αν πήγαινε κάποιος στο συμβολαιογράφο να τακτοποιήσει τα κληρονομικά του και είχε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι άφηνε την περιουσία του 50/50. Όμως έκανε ένσταση το αγόρι και χαλούσε τη διαθήκη που είχε συνάψει ο θανών. Τραγικά πράγματα. Ειδικά με τους μουφτήδες είχαμε κι ένα άλλο πρόβλημα. Όποιος ήταν ισχυρός έπαιρνε και τις αποφάσεις που ήθελε αυτός. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάναμε την τροποποίηση, ώστε αν διαφωνεί ο ένας από το ζευγάρι να πηγαίνουμε στα αστικά δικαστήρια.

    Η μειονότητα θέλει τον θρησκευτικό ηγέτη με κάποιον τρόπο να τον αναδείξει, να τον εκλέξει, όχι να διορίζεται. Είχαμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1988 και το 1990, τα επεισόδια. Το νομοσχέδιο που έφερε η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν καθόλου προς την επίλυση του ζητήματος και μάς πήγε πολλά χρόνια πίσω. Δεν έγινε η κατάλληλη διαβούλευση, δεν υπήρχε και η πρόταση προς την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κόσμος, κ. Ζεϊμπέκ, γιατί φεύγει από τα χωριά, ιδιαίτερα τα ορεινά;

    Ερημώνουν τα χωριά μας αναγκαστικά γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσης. Παλιά είχαμε τον καπνό που ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Η Ξάνθη γνώρισε την ανάπτυξη μέσω του καπνού. Υπήρχε όμως μία ρήση που έλεγε ότι όσοι επένδυσαν την περιουσία τους στον καπνό, έγινε καπνός. Και ξέρετε, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τις καπνοβιομηχανίες, σιγά σιγά άρχισε να χάνεται ο καπνός.

    Βέβαια πρέπει να πούμε και το ότι στην περιοχή μας ευδοκιμεί ο καλύτερος σε ποικιλία παγκόσμιως καπνός. Κι εγώ από την πλευρά μου έκανα αρκετές προσπάθειες ώστε να μπει σε καθεστώς προστατευμένου προϊόντος, όμως η σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το επέτρεψε.

    Ο κλήρος είναι πολύ περιορισμένος σε αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία είναι επίσης περιορισμένη και οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν με τις τιμές. Η εναλλακτική λύση για τη νεολαία είναι να πηγαίνει στα ναυπηγεία της Ευρώπης, όπου πήγα κι εγώ το 2001. Δούλεψα στα ναυπηγεία. Όμως εμείς θέλουμε κίνητρα ώστε αυτά τα παιδιά στην πιο ώριμη ηλικία τους που μπορούν να προσφέρουν, να προσφέρουν στη χώρα μας. Βέβαια νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά απ αυτό.

    Ξέρετε η Ξάνθη είχε μια παράδοση με το αγροτικό κίνημα και τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Ο αείμνηστος Μπαλτατζής και ο παππούς μου Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, που ήταν βουλευτής του Αγροτικού Κόμματος το 46, πρόσφεραν πολλά στον τόπο μας. Όμως οι συνεχιστές του κινήματος "κατάφεραν" να κλείσουν τα τέσσερα εργοστάσια, να ερημώσει η Ξάνθη και το τελευταίο εργοστάσιο να χαριστεί σε έναν επιχειρηματία. Προς καλό όλων μας οι Ιάπωνες αγόρασαν τη ΣΕΚΑΠ και είναι ακόμα σε παραγωγή το μοναδικό εργοστάσιο που παρέμεινε ζωντανό.

    Δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι που απασχολούνταν στα εργοστάσια όμως, ήταν και οι παραγωγοί. Ιδιωτικοποιήθηκε το εργοστάσιο γάλακτος και ήρθε η παρακμή στην πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρειά μας είναι η πιο φτωχή της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να το δουν κάποιοι και να κάνουν επενδύσεις ώστε όχι μόνο οι νέοι της μειονότητας αλλά όλου του νομού μας να μείνουν στη Θράκη και να παράγουν στη Θράκη.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.