BAKOYANNİ ÖZÜR DİLESEYDİ!

    BAKOYANNİ ÖZÜR DİLESEYDİ!

    Gümülcine, 10.06.2023

    YORUM

    Yunanistan, 25 Haziran’da ikinci defa seçime gitmeye hazırlanrken, partilerin birbirlerini eleştirmeleri ve de bölgelere ziyaretleri de sürüyor.

    21 Mayıs seçimlerinde N.D. Partisinin tüm Yunanistan’ı maviye boyaması ve sadece Rodop ilinin roz renkte kalması bir dizi ele avuca sığmayan eleştirilere yol açtı. Bu eleştiriler hala sürmektedir. Ne yazık ki bazı adaylar seçim kaybedince, bastırılmış duygularını dışa vurmaya devam ediyorlar.

    Her seçimde olduğu gibi yine Türkiye Başkonsolosluğu hedef tahtası oldu. Konsolosluğun bazı adayları desteklediği teraneleri ortaya atıldı. Halbuki Eyalet Başkanının Başkonsolosa iftar verdiği ve burada da bazı N.D. adaylarının da bulunduğundan ise kimse bahsetmiyor. Sözün özü biz Türk Azınlık olarak, seçtiğimiz insanların daha meclise gitmeden yıpratılmasına ve iş yapamaz hale sokulmasına alışığız ki böyle davranışlar geçmişte yüksek oranda oy alan her aday için yapılmıştır.

    Geçtiğimiz günlerde de N.D. milletvekili Dora Bakoyanni Hemetli bölgesini ziyaret etti. Yaptığı konuşmada,

    «Büyük hayal kırıklığına uğradım. Atina’da, bazı insanlara karşı, Azınlık konuları hakkında verdiğim mücadele sonrasında beni zor duruma getirdiniz. SYRIZA’ya oy verdiniz. Yardımınızı ve desteğinizi istiyorum, çünkü sizler beni desteklemezseniz, yarın da ben sizi desteklemem. Atina’da herkes benim gibi Azınlığı sevmiyor. Şimdi N.D. iktidar olacak. Milletvekillerini seçtiniz, şimdi de parti seçmeniz gerekir ki o da bizleriz…Buraya mesaj vermeye geldim. Desteğe ihtiyacımız var. Bizleri desteklemezseniz, işler çok daha zor olacak.”

    Bayan Bakoyanni’nin sözlerini bir çok kişi zorlama olarak algıladı. Halbuki Bakoyanni, “Azınlık insanının sorunlarını dinlemeye geldim, nedir sorunlarınız, neden SYRİZA’ya oy verdiniz, demiş olsaydı, belki de daha iyi bir sonuç elde ederdi. Ya da Bakoyanni, “burası AB’nin en geri kalmış bölgesi, sizlerle ilgilenemediğimiz için özür dileriz”, demiş olsaydı daha samimi ve gerçekçi davranmış olurdu. “Bizleri desteklemezseniz, işler çok daha zor olacak.” Bu sözler asla kabul edilemez. Diken üstünde yaşatılan azınlık insanına karşı bunları söylemek yersizdir. Hele hele iktidara gelmek üzere olan bir parti milletvekilinin bunları söylemesi, ileride azınlığın nasıl idare edileceğinin de bir işaretidir.

    Bunlar olmaz demeyin. N.D. partisinden Prokopis Pavlopulos (Daha sonra Cumhurbaşkanı oldu), İçişleri Bakanı olarak 19 Kasım 2006 tarihinde Rodop ilinin dağlık Hemetli Nahiyesinde, Doğu Makedonya-Trakya Bölge G. Sekreterliğinin “Halka Hizmet” bürosunun açılış töreninde, “Geç kaldık, özür diliyoruz” demişti.

    O gün Prokopis Pavlopoulos İçişleri Bakanı sıfatıyla şunları söylemişti:

    “.... *Hemetli gibi bir bölge hakkında, bakanlar ve özellikle başbakanlar yaptıkları ile tatmin oluyorlarsa, gerçek görevlerini unutmuşlardır demektir. Şu anda karşınızda sorumluluk duygusu ile bulunuyorum ve çok geç kaldığımızı belirtmek istiyorum. Daha çok önemli adımlar atmamız gerekir. İzin verirseniz, sizlere devletin bir özrünü aktarmak istiyorum. Çünkü, bunların birçoğunu, çok daha önceleri yapmaları gerekirdi. Daha hızlı adımlarla ilerlememiz gerekir, bunu yapabiliriz. Yunanistan'da yıllarca geri kalmış bölgelerin bulunması bir zaaftı ki bunlar yanlışlar sonucu meydana gelmiştir. Bu yüzden, Avrupa'nın en geri kalmış bölgeleri bizdedir ve çok yazık olmuştur... Bütün vatandaşlarımıza ait olan eşitlik, adalet ve kişiliğine saygıyı garanti altına almalıyız..."

     

    Pavlopulos, o gün bir İçişleri Bakanı olarak bunları söylerken, bugün Bayan Bakoyanni’nin zorlayıcı, söylemleri kabul edilemez. Aradan 17 yıl geçmiş, hala Azınlığın sorunları halledilememiş ve bölge boşalmaya devam ediyor. Demek ki bölgenin kalkınması için hiçbir şey yapılmamış. Bizce de Bayan Bakoyanni, tıpkı Pavlopulos gibi Azınlık insanından yapamadıkları karşısında özür dileseydi, belki daha makbule geçerdi.

    Azınlık insanı hür iradesiyle oy vermiştir, dört milletvekili seçmiştir. Bundan sonra da aynı şekilde davranacaktır. Bunun altında değişik sebepler aranacağına, Azınlık insanının sorunlarına, çözüm odaklı ve gerçekçi bir şekilde yaklaşılsaydı daha anlamlı olurdu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.