Bakanlar Komitesi Bekir Usta dava grubunda Yunanistan Dışişleri Bakanı’na mektup gönderdi

    Bakanlar Komitesi Bekir Usta dava grubunda Yunanistan Dışişleri Bakanı’na mektup gönderdi

    Gümülcine, 8.06.2023

    ABTTF Başkanı: “Yunanistan Dışişleri Bakanı’na bir mektup göndermesini olumlu buluyoruz, ancak dava grubuna ilişkin dosyaları incelediğimizde ülkemizin bu konuda atmayı planladığı adımlar için ne bir takvim ne de bir açıklama görmüyoruz. Zira biliyoruz ki ülkemiz bu gruptaki üç kararı da uygulamak niyetinde değil! Zira Yargıtay kararları da bunu gösterdi.”

    Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 5-7 Haziran 2023 tarihlerinde Strazburg’ta yaptığı toplantıda Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nu inceledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2008 yılında Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna ait İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiği kararının ardından başlatılan inceleme süreci Yunanistan’ın 15 yıldır AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle hala devam ediyor.

    1468’inci toplantısında aldığı kararda Bakanlar Komitesi, Aralık 2022’de yapılan incelemede alınan karara uygun olarak Bakanlar Komitesi Başkanı’nın Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı’na bir mektup gönderdiğini belirtti, mektupta Komite’nin Bekir Usta dava grubuna ait AİHM kararlarının tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını talep ederek bu konuda Yunan makamlarının komite sekretaryası ile birlikte çalışmasının istendiğini kaydetti.

    Kararında Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarından 15 yıl sonra ve 2017’deki yasa değişikliğine rağmen üç derneğin de iç hukuk sistemi içerisindeki tüm yolları tekrar tükettikleri ancak somut bir ilerleme sağlanmadığını belirtti. Bu noktada ilave adımlar için Yunan makamlarından acil önlem almasını isteyen Bakanlar Komitesi, Aralık 2023’teki incelemede bu dava grubunu yeniden inceleme kararı aldı.

    Bekir Usta dava grubuna ilişkin özel önlemlere ilaveten Bakanlar Komitesi, Aralık 2022’de aldığı kararda ifade ettiği üzere Yunanistan’dan derneklerin faaliyetlerini derneklerin kurulmasının ardından denetlemesine izin veren iç hukuk sisteminde derneklerin yasallığının önceden kontrol edilmeden kayıt edilmesine izin verecek şekilde derneklerin tesciline ilişkin mevzuatta değişiklik yapmasını ve bunu yaparken Avrupa Mahkemesi içtihatları ve derneklerin tescilini destekleyen 2014 Venedik Komisyonu ve AGİT Örgütlenme Özgürlüğü Ortak İlkelerini dikkate almasını istedi. Ayrıca Komite, derneklerin kaydına ilişkin yapılacak değişiklik için Avrupa Konseyi’nin bu alandaki yardımından ve uzmanlığından Yunan makamlarının yararlanmasını tavsiye etti.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Bakanlar Komitesi’nin Aralık’taki incelemesinde karar verdiği üzere Yunanistan Dışişleri Bakanı’na bir mektup göndermesini olumlu buluyoruz, ancak dava grubuna ilişkin dosyaları incelediğimizde ülkemizin bu konuda atmayı planladığı adımlar için ne bir takvim ne de bir açıklama görmüyoruz. Zira biliyoruz ki ülkemiz bu gruptaki üç kararı da uygulamak niyetinde değil! Zira Yargıtay kararları da bunu gösterdi. 15 yıl, dile kolay 15 yıldır üç derneğimiz de adaletin sağlanmasını bekliyor! Ancak hiçbir sonuç yok! Bu nedenle Bakanlar Komitesi, derneklerin kaydına ilişkin mevzuatın değiştirilmesini, böylelikle derneklerin kurulmasının önündeki engelin aşılmasını istiyor. Elbette Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kapatılması istemiyle açılan davada gördüğümüz üzere dernekler kurulduktan sonra çeşitli gerekçelere ile kapatılması yoluna gidilmesi yine mümkün! Çünkü hep söylediğimiz gibi Bekir Usta dava grubu ülkemizde siyasallaştırılmış bir konu, bu nedenle 15 yıldır adalet sağlanmıyor! Derneklerimiz, bizler dernek kurma özgürlüğümüzün önündeki her engelin karşısında olmaya devam edeceğiz. Aralık’taki incelemenin de takipçisi olacağız” dedi.

    Kararın tam metninehttps://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=0900001680ab78be ulaşabilirsiniz. 

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.