'Mustafçova Belediyesine bağlı Şahin köyünde yeni yangın felaketi

    'Mustafçova Belediyesine bağlı Şahin köyünde yeni yangın felaketi

    Gümülcine, 4.04.2023

     

    Soru Önergesi / 3 Nisan 2023

    Sivil Savunma Bakanlığı’na

    Konu: 'Mustafçova Belediyesine bağlı Şahin köyünde yeni yangın felaketi'

    02. 04. 2023 tarihinde Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Şahin köyünde yeni bir yangın faciyası yaşandı.Tanınmış bir kafede meydana gelen yangın ciddi mal kaybına neden oldu. Köy sakinlerinin ifadelerine göre, İtfaiye köye ulaşmakta çok gecikmemiş olsa da, İskeçe ile Şahin arasındaki mesafe en az 26 km’dir, yani dağlık bölgeden yaklaşık olarak 35 dakikalık bir sürüş mesafesindedir ve sonuç olarak geçmişte de şahit olduğumuz gibi kaybedilen zaman bazen ölümcül sonuçlara da neden olabilir.

    5464 /06-04-2020 ile 3699 /29-01-2021 protokol numaralı soru önergelerimizde de belirtildiği gibi, geçmişte meydana gelen benzer yangın felaketlerinde ne yazık ki can kaybı da yaşanmıştır. Bölgenin dağlık kesimde bulunmasının yanı sıra İskeçe’ye uzaklığı nedeniyle de, itfaiye ekiplerinin ulaşması zor ve zaman almaktadır. Soru önergelerimize verdikleri yanıtlarda, yetkili Bakan ve İtfaiye Başkanlığı, dağlık kesimin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Mustafçova Belediyesi'ne kalıcı bir itfaiye teşkilatının kurulmasının öngörülmediğini vurguladılar.

    Bölgede yaşanılan bu yangın felaketlerinin önüne geçilmesi için hiçbir önlem alınmadığından, Stavroupoli ve İskeçe ekiplerinin bu kadar geniş bir alanı kapsaması da imkansız göründüğünden kısa bir zaman dilimi içerisinde ard arda yaşanan yangın felaketlerinden sonra Mustafçova Belediyesi’ne daimi bir itfaiye birimi kurulması ihtiyacını kez bir daha gündeme getirmekteyiz. Bu koşullarda can, mal ve ormanı koruma yükünün vatandaşlara yüklenmesi artık kabul edilemez bir durumdur. İtfaiye Teşkilatı bu tarz felaketlerin önlenmesinden sorumludur ve yangın riskleriyle başa çıkabilecek uzmanlığa sahip tek kurumdur.

    Hükümetin, anayasa gereğince vatandaşlarını korumakla yükümlü olduğu gerçeğini anlamamakta ısrar etmesi, ormanlık alan olan bölgenin yangın felaketlerinden korunması için defalarca yapılan çağrılara kulak tıkaması, bu yaşanan trajedilerin tek sorumlusunun Yeni Demokrasi Hükümetinin olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

    · İskeçe'nin dağlık bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın can, mal ve çevrenin güvenliği Devletin görevi olduğundan.

    · Bu tür kazaları ve yangın felaketlerini önlemek amacıyla herhangi bir önlem alınmadığından, sık sık yangın riskiyle karşıkarşıya kaldıklarından.

    · Yangın noktalarına zamanında ulaşılabilmesi için bölgede bir İtfaiye teşkilatının kurulması gerektiğini defalarca vurguladığımızdan.

    · Ne yazık ki Hükümet bu bölgedeki vatandaşlarımızın korunması için gerekli tedbirleri almamakla birlikte onlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yaptığından.

    Sayın Bakana sorulur ?

    1. Mustafçova Belediyesi’nin İskeçe merkezinde ve diğer itfaiye biriminlerinden uzak oluşunu, bitki örtüsü ve ulaşımın zor oluşunu göz önünde bulundurursak, sözkonusu Belediye’ye bir İtfaiye birimi kurmayı düşünüyor musunuz?

    2. Yaklaşık 60 yerleşim biriminden oluşan ve bağlantı yollarının kötü altyapısı nedeni ile ulaşımı zor olan Mustafçova Belediyesi’nde bir daha can ve mal kaybı yaşanmaması adına bölgeyi yangın felaketlerinden ne şekilde korumayı düşünüyorsunuz?

    3. Gelecekte bu tür olayları önlemek amacı ile ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

    İskeçe Siriza Milletvekili

    Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.