Gümülcine’nin İncisi YENİ CAMİ

    Gümülcine’nin İncisi YENİ CAMİ

     

    30.03.2023

    Gümülcine, 1361 yılında Gazi Evrenos Bey tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı fethettiği her bölgede olduğu gibi Gümülcine’yi de çeşitli eserlerle süslemiş ve şenlendirmiştir. Bu eserlerin en önemlilerinden biri de Gümülcine Çarşısı içinde yer alan Yeni Cami dir.

    Yeni_cami_ve_eski_cami_009.jpg

    Yeni Cami 16. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiş, 1580 – 1590 yıllarına ait sanat eseri İznik çinileriyle süslenmiştir ki Türkiye dışında iyi korunmuş tek örnektir.

    DSC04653.JPG

    İlk yapıldığında bir ana kubbe, önünde sıravâri beş küçük kubbe, batıdan açık bir revak ve sağında tek şerefeli kesme taştan yapılan bir minareye sahipti.

    Üç kapısı vardır. Güney kapısındaki kitabeye göre 1320 H. / 1920 M. yılında genişletilerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

    Yeni_Cami.jpg

    Namazgâh’ı dört köşelidir ve 11.40x11,40 boyutlarındadır. Mihrab ve minberi mermerdir. Mihrabın iki tarafı da bitkisel motifli çinilerle süslenmiştir. Camide hat örneklerini görmek mümkündür.

     

    P2246356.JPG

    Kadınlar bölümünün tavanı da en iyi kakma kaplama sanatıdır ve Türkiye dışında klasik Osmanlı süsleme sanatının el değmemiş ve bozulmamış örneklerindedir.

    Ayrıca cami avlusunda kurşun örtülü bir kitaplık, ders odaları, hazire, bir çeşme ve bir de türbe bulunmaktadır. Bunlarda toplam üç kitabe vardır.

    YCACACA.jpg

     

    Caminin hemen bitiğinde de Sultan II Abdülhamid’in 1885’te yaptırdığı Gümülcine’ye armağanı olan Saat Kulesi yer almaktadır.

    P2246354.JPG

    Edirne Salnamesi’nde, Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Naima Tarihi’nde camiyi Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa’nın yaptırdığı kaydedilmektedir.

    P2246361.JPG

    Caminin orta kapısı üzerindeki kitabeye göre II. Murad döneminde, Defterdar Ahmet Paşa tarafından 994 H. / 1585 M. yılında yapılmıştır.

    Kitabesi şöyledir:

    Gazi Sultan Murad Han-i Salis devrinde

    Ekmekçizade Ahmet Paşa iken defterdar

    Bed’ile kerem idüp ikmâl kıldı bu camiyi

    Yeni Cami çün Liva’da vardı mabed-i âhar

    Limerdâtillah yaptı ve dedi tarih tamam

    Ni’me dar-üssalihin ehl-i İslâma yadigâr.

    Gümülcine denince ilk akla gelen ve adeta Gümülcine’nin simgelerinden olan Yeni Cami mutlaka görülmesi gereken Osmanlı eserleri arasında yer almaktadır.

    Kaynak: Bıçakçı, İsmail, Yunanistan’da Türk Mimarî Eserleri, İSAR Vakfı Yayımları: 14, İstanbul 2003, ISBN: 975-6855-04-5

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.