Florina Mahkemesi “Makedon Dil Merkezi” nin kapatılmasını reddetti

    Florina Mahkemesi “Makedon Dil Merkezi” nin kapatılmasını reddetti

     

    Gümülcine, 21.03.2023

    Florina Asliye Mahkemesi, 16 Μαrt 2023 tarihinde 41/2023 sayılı kararla Makedon Dil Merkezinin kapatılması yönündeki talepleri 50 sayfalık bir gerekçeyle reddetti ve Yunanistan’da yaşayan Makedon asıllılar haklı çıkmış oldu.

    Karara göre, mahkeme tarafından geçen yılın temmuz ayında onaylanan Florina kentindeki Makedon Dil Merkezinin kapatılması yönündeki itirazları kabul etmedi ve mahkeme merkezin faaliyetlerine devam kararı alındı.

    Yunanistan’daki fanatik ve aşırı milliyetçi kesim bu durumun yaratılmasını Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasındaki Prespes Anlaşması'na bağlı göstermekte ve Yunanistan’ın bu anlaşmayla zarara uğradığını kabul etmektedirler.

    Karardan sonra Yunanistan’daki Makedon birlikleri daha üst bir mahkemeye başvurmanın yollarını araştırmaktadırlar.

    Temmuz ayında kurulan Makedon Dil Merkezinin tüzüğünde, "Makedon dilinin Yunanistan'da yaşatılması,  geliştirilmesi. Devlet okullarında ve üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmasına destek vermek", gibi maddeler yer almaktadır.

    Florina Mahkemesinin aldığı kararın Gümülcine’ki Fenerbahçeliler Derneği için emsal oluşturup oluşturmayacağı önümüzdeki günlerde görülecektir. Bilindiği gibi Fenerbahçeliler Derneği de yasal olarak kurulmuş, ancak kurulma kararının geri alınması istenmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.