Çanakkale Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy Gümülcine'de Anıldı

    Previous Next

    Çanakkale Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy Gümülcine'de Anıldı

    Gümülcine, 20.03.2023

    Çanakkale Şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy 20.03.2023 günü T.C. Gümülcine Başkoslosluğunun düzenlediği etkinlikle anıldı.

    Başkonsolosluk  bahçesinde düzenlenen düzenlenen etkinlik, din görevlisi İsmail Ahmet’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’le başladı. Devamında da şehitler için bir dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı okundu.

    Günün anlamını belirten konuşmalarda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin  108. Yıldönümünde şanlı tarihimizin zaferlerinin kutlanması ve Çanakkale  Destanı’nı yazan Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmanın manevi onurunu ve gururunu yaşadıklarını belirten kontenjan öğretmeni  Abdurrahim Beygirci,  “Çanakkale Ruhuyla kenetlenen ecdadımız, istiklâlini ve istikbalini korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bütün dünyaya göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözünün yazıldığı, kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldığı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale, esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur. Verdiği istikbal ve istiklal mücadelesiyle tarihe altın harflerle adımı yazdıran, bütün dünyaya "Çanakkale Geçilmez" dedirten Aziz Milletimiz, 108 yıl önce olduğu gibi bugün de yarın da vatanına, geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkma azim ve kararlılığını her daim gösterecektir. Üstün bir mücadele ve kahramanlıklarla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un "Kahraman Ordumuza" hitaben yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, yazdığı Istiklal Marşı dolayısıyla verilen ödülü kabul etmeyip, "Milli Marş para ile yazılmaz" diyerek "Dar-ül Mesai" adlı bir hayır kurumuna bağışlamıştır. Istiklal Marşı'nın ruhu ebediyen yaşasın ve Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın! Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Çanakkale Zaferini kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm aziz şehitlerimizi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de saygılarımızı sunuyoruz.

    6 Subat 2023 tarihinde Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Çanakkale Ruhuyla hareket eden tüm vatandaşlarımıza ve soydaşlarımıza, ayni ve nakdi yardımda bulunan, arama ve kurtarma olarak destek olan tüm ülkelere de teşekkür ediyoruz. Depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza da Allahtan cabinet, yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

     

    İstiklal Marşı’nın  kurtuluş savaşı devam ederken yazıldığını, harpte yazılması, ümidin kesilmediğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan T.C. Gümülcine Başkonslosu Aykut Ünal, “Mehmet Akif, halkla beraber sıkıntıları, çileleri yaşadı. Vatanı kurtarma şuuruyla çabaladı. Şiirleri bunu yansıtır ve herhangi bir şair değildir.

    Tarihimizde önemli bir zafer olan Çanakkale, Mustafa Kemal'in yıldızının parladığı, dehasının duyulduğu bir olgudur. Bir askeri zaferden öte bir ruhtur; bir duruştur.

    Çanakkale, maneviyatın maddiyatı yenebileceğinin kanıtıdır. Bunun bedeli bizim için kahraman şehitlerimiz olmuştur.

    Bizler, geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Gelecek nesillere bu kutsal emaneti taşıyacağız.

    Cephelerdeki kahramanlarımızdan başlayarak, en hain, en korkak, en insanlık dışı saldırılarda bulunan terör örgütlerinin de saldırılarında şehit olan tüm güvenlik görevlilerimiz, devlet memurlarımız, vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

    Bu vesileyle, Dışişleri Bakanlığımızın terör örgütlerinin saldırılarında şehit veren bir teşkilat olduğunu hatırlatmak isterim.

    Personel, Türk oldukları ve Türkiye'yi temsil ettikleri için şehit edilmiştir.

    6 Şubat 2023 tarihine bir felaketle uyandık. Yaralarımızı sarıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu organizasyonuyla ve soydaşlarımızın çabalarıyla yaraların sarılmasına önemli katkı sağlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

    Ayrıca, Yunanistan genelinde yapılan yardımlar da kayda değer. Yunan halkına ve kurumlarına da teşekkür ederiz.

    Şehirler, iş kolları, yaşamlar yeniden kurulacak, kuruluyor. Bu vesileyle de yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.

    Konuşmama Mehmet Akif’in “Şehitler Abidesi İçin” şiiriyle son vermek istiyorum:

    Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde, Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler.

    Hakk’ın bu velî kulları taş türbeye girmez;

    Gufrâna bürünmüş, yalınız Fâtiha bekler.

    Şehitlerimizin hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

    Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.” Görüşlerine yer Verdi.

     

    Etkinliğin sonunda şehitler için duayı Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

     

    Etkinliğe; T.C. Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve çalışanları, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, BAKEŞ Başkanı Dr. Hüseyin Bostancı, DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Eyalet Başkan Y. Ahmet İbram, Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Camileri Din Görevlilileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, kontenjan öğretmenleri v.d. davetliler katıldı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.