Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής

    Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής

    Gümülcine, 15.03.2023

    SYRIZA Rodop milletvekili D. Haritu, Osmalı dönemi Hükümet Konağı ve son zamanlarda da Gümülcine Adliyesi olarak kullanılan, ancak bir türlü retore edilmeyen binayı Meclise taşıdı.

    • Ζήτησα στη Βουλή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στον Δήμο Κομοτηνής που έχει καταθέσει αίτημα αξιοποίησης του σε όφελος της τοπικής κοινωνίας
    • Η ολιγωρία από τη μεριά της κυβέρνησης είναι προφανής αφού χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο χρόνια για να διαλευκάνει ότι το κτίριο δεν ανήκει στο υπουργείο δικαιοσύνης. Ενώ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν να το εγγράψει στο Κτηματολόγιο όπου εμφανίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη
    • Ο κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του παλιού Δικαστικού Μεγάρου είναι άμεσος αν δεν κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης
    • Ο υφ.Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησής του για τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση του κτιρίου και επιχείρησε να μετακυλήσει μέρος των πολιτικών ευθυνών στις τοπικές αρχές
    • Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας παραχωρήθηκε με διαδικασίες fast track στον Δήμο Βέροιας, ενώ η παραχώρηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής στον Δήμο Κομοτηνής καθυστερεί αδικαιολόγητα

    Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου στη Βουλή στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ.Κώτσηρας.

    Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στον υφυπουργό ανέφερε:

    Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, που υπήρξε η έδρα της πρώτης διοίκησης της ελεύθερης Θράκης, παραμένει για δύο δεκαετίες πλήρως εγκαταλελειμμένο.

    Το μέγεθος της φθοράς που υπέστη λόγω έλλειψης συντήρησης μετά το 2004 που έγινε η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του στο νέο δικαστικό μέγαρο είναι τόσο μεγάλο, που σήμερα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    Ενώ σας έχει κατατεθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αίτημα  παραχώρησης του παλιού δικαστικού μεγάρου ώστε αυτό να διασωθεί, να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, εσείς από την πλευράς σας αδιαφορήσατε πλήρως.

    Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να απαντήσετε ότι δεν μπορείτε να το παραχωρήσετε στο Δήμο Κομοτηνής γιατί όπως παραδέχτηκε  ο ίδιος ο υπουργός εδώ στη Βουλή το παλιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εν προκειμένω στο ΤΑΧΔΙΚ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών.

    Είναι τέτοιο το μέγεθος της αδιαφορίας σας απέναντι σε ένα τόσο ιστορικό κτίριο που η ύπαρξη του αγνοείται από το κράτος. Το παλιό δικαστικό μέγαρο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη, γιατί δεν φροντίσατε ούτε να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Από τα 6000 τ.μ. όλου του χώρου, μόνο 200 τ.μ. φαίνεται να ανήκουν στο Δημόσιο.

    Πριν λοιπόν ακούσουμε ωραία λόγια και διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για παραχώρηση στο  Δήμο  Κομοτηνής οφείλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα  και έρχομαι  στα ερωτήματα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε πριν 4 περίπου μήνες ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αναλάβουν να προσδιορίσουν το τμήμα της έκτασης του παλιού δικαστικού μεγάρου που θα επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σας ερωτώ λοιπόν πολύ συγκεκριμένα, αν έχετε ολοκληρώσει  τη μελέτη αποτύπωσης της έκτασης που είναι να επιστραφεί. Ναι ή όχι; Αν όχι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της;  Ακόμη αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες  παραχώρησης στο υπουργείο Οικονομικών και σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται αυτές;

    Αν  θα ξεκινήσετε την διαδικασία εγγραφής της έκτασης του παλιού δικαστικού μεγάρου στο Κτηματολόγιο, γιατί προφανώς γνωρίζετε πόσο μακροχρόνιες διαδικασίες απαιτούνται.

    Τέλος να μου απαντήσετε αν οι υπηρεσίες κτιριακών υποδομών έχουν προκηρύξει τη μελέτη εργασιών συντήρησης του παλαιού κτιρίου πριν οδηγηθούμε στην κατάρρευση τμημάτων  του.

    Στην απάντησή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του υπουργείου του για τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Κομοτηνής κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο ζήτημα και μάλιστα επιχείρησε να μετακυλήσει μέρος των πολιτικών ευθυνών στις τοπικές Αρχές της περιοχής μας.

    Ενώ επανέλαβε όσα είναι  ήδη γνωστά για την διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί για να παραχωρηθεί το κτίριο, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής προς αποκατάσταση και αξιοποίηση.

    Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου τόνισε:

    Σας άκουσα με προσοχή και θέλω ειλικρινά να σας πω ότι δε φωτίσατε περισσότερο το θέμα από όσα ήδη γνωρίζαμε. Είναι γνωστή η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επιστροφή του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης την περιέγραψε πριν λίγο καιρό μέσα στη Βουλή, όμως έχουν μεσολαβήσει 4-5 μήνες.

    Η ευθύνη είναι δική σας  για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, εσείς μου δώσατε την εικόνα ότι είστε ευχαριστημένοι με το πώς προχωράει η διαδικασία, ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί και ότι το αντιμετωπίζετε με ευθύνη και σοβαρότητα. Φοβάμαι πως ωραιοποιείται την πραγματικότητα. Πόσο υπευθυνότητα δείχνετε όταν χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια για να αντιληφθείτε ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στο Οικονομικών;   

    Δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου, αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποτύπωσης της έκτασης που είναι να επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών.

    Δεν απαντήσατε στο αν οι υπηρεσίες κτιριακών υποδομών έχουν προκηρύξει τη μελέτη εργασιών συντήρησης του παλαιού κτιρίου πριν οδηγηθούμε στην κατάρρευση τμημάτων  του.

    Η αναφορά σας μάλιστα ότι συνομιλείτε με τις τοπικές Αρχές δείχνει μία προσπάθεια ένα μέρος της δική σας ευθύνης για την καθυστέρηση που υπάρχει να την μετακυλήσετε έντεχνα στον Δήμο Κομοτηνής ή σε άλλους τοπικούς φορείς. Οφείλετε να το ξεκαθαρίσετε τώρα το θέμα αυτό. Η ευθύνη είναι απολύτως δική σας για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες ώστε το κτίριο να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής που έχει σας καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναστήλωση, την αναπαλαίωση και την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού  Μεγάρου ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

    Τέλος ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας  λέγοντας πως με διαδικασίες fast track παραχωρήθηκε στον Δήμο Βέροιας προφανώς για να ικανοποιηθούν κάποιες τοπικές εκλογικές ανάγκες, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται ακόμη σε αναμονή.

    Έκλεισε λέγοντας πως όσο ακόμη θα βρίσκεστε στην εξουσία σας καλώ να επιταχύνετε τις διαδικασίες γιατί αφορά ένα κτίριο με ιστορική αξία όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την χώρα.  

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.