"Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun

    "Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun

    Gümülcine, 8.03.2023

    YORUM

    Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. 

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü, denince ne aklınıza geliyor, bilemem, ancak bu günün bizim için de çok anlamı var. Deprem felaketinde yaklaşık 47 bin insanın hayatını kaybettiği bir dönemde bu günü kutlamak elbette zor. Ancak kutlama illaki eğlenceyle olmaz; panel, konferans gibi değişik etkinliklerle de bu gün hatırlanabilir.

    Kadınlar Günü, aynı zamanda birleştirici özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Pandemiden önce Trakya kadınları ortak etkinlikler düzenleyerek bu güzel etkinliği birlikte kutlamaktaydı. Etkinlik sırayla Gümülcine, Kırcaali ve Edirne’de düzenlenir ve böylece üç ülke kadınları arasında bir sinerji oluşturulur ve çok yakın dostluklar kurulurdu. Bu güzel etkinlik de ne yazık ki pandeminin hışmına uğradı ve son yıllarda  düzenlenmemektedir. Gönül isterdi ki Türkiye ve Yunanistan’da trajedileri yaşadığımız anlarda, bu çok özel gün, insani duygular dile getirilerek panel, konferans, sergi v.b. gibi daha çok düşüncelere ve dayanışmaya yer veren etkinliklerle kutlanabilseydi.

    Bütün bunlardan sonra, insani duyguların evrensel olduğunu gösteren, Türkiye – Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da sağlamlaştırılacak bir adımdan bahsetmek doğru olacaktır. Hatırlanacağı gibi Yunanistan’da çok feci bir tren kazası olmuş ve 57 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenlerin arasında bir de 28 yaşında Nalbantis adında bir makinist vardı. Kazadan sonra Nalbantis’in babasının Türkiye’de tutuklu olduğu ortaya çıktı. Yunanistan ve Türkiye arasında yazışmalar, görüşmeler yapıldı. Basından öğrendiğimize göre tutuklu oğlunun cenazesine katılmak üzere serbest bırakılacağı ve cezasının da geri kalanını Yunanistan’da çekeceği belirtildi.

    Bu olay bizlere insani durumların ne kadar önemli olduğunu ve hiçbir şeyin önüne geçemeyeceğini göstermiştir. Türkiye bu durumda çok hassas davranmış, insani durum karşısında tutuklunun oğlunun cenazesine katılmasına müsaade etmiştir. Umarız bundan sonra ülkemiz Yunanistan da bu gibi insani durumlarda aynı tavrı gösterir.

    Umarız ve bekleriz ji, ülkeler ve toplumlar felaket dönemlerinde sağladıkları yakınlığı ve insani ilişkilerdeki hassasiyetlerini barış zamanlarında da devam ettirler; tıpkı Türkiye ve Trakya kadınlarının yaptıkları gibi.

    Tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun

    İbrahim Baltalı

    8 Mart 2023

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.