Naim Süleymanoğlu ve Dr. Sadık Ahmet

    Naim Süleymanoğlu ve Dr. Sadık Ahmet

    YORUM

    3.03.2023

    Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan’da kadim dostum Müzekki Ahmet’in kircaalihaber.com sitesinde yayımlanan bir haber bizleri oldukça mutlu ettiği gibi değişik düşüncelere de sevk etti.

    Haberde efsane Türk halterci Naim Süleymanoğlu’nun evinin Bulgaristan Momçilgrad - Mestanlı belediyesi tarafından müzeye dönüştürüleceği yazılıyordu. Hatırlanacağı gibi bir spor salonuna da geçtiğimiz yıllarda Naim’in adı verilmişti.

    Naim Süleymanoğlu Bulgaristan’da doğmuş, orada yetişmiş dünyaca ünlü bir halterciydi ki rekorları hala kırılamamıştır. Daha sonra da Türkiye’ye iltica etmiş ve spor yaşamını orada sürdürmüştü. O hiç şüphesiz Balkan insanının ve Türk Dünyası’nın gururuydu. Onun için ne yapılsa azdır ve vefa borcumuz ödenmez. Ne yazık ki Naim’i çok genç yaşta kaybettik.

    Naim Süleymanoğlu’nun evinin müzeye dönüştürülmesi bizde değişik duyguların kıpırdamasına yol açtı. Batı Trakya Türklerinin efsane lideri, Türklük davasının yılmaz savunucusu, eylem adamı Dr. Sadık Ahmet’i hatırladık. O’nun Rodop ili Küçük Sirkeli köyündeki evi gözümüzün önüne geldi. Birkaç yıl önce Dr. Sadık Ahmet’in evini ziyaret ettiğimizde perişan bir manzarayla karşılaşmıştık. Halbuki bu dağınıklık ve evin perişan hali ona hiç ama hiç yakışmıyordu. Bir ara bu ev restore edilip ziyarete açılacak dendi, ancak hiçbir gelişme kaydedilmedi.

    Bulgaristan Türkleri kendi insanına olan vefa borcunu onun adına eserler yaparak yaşatıyor ve son haberlere göre de doğduğu ev müzeye dönüştürülecek. Komünizmin çarklarından geçip demokrasiye geçen Bulgaristan bunları yaparken biz, neden acaba kendi değerlerimize sahip çıkmıyoruz? Dr. Sadık Ahmet adı Türkiye’de okullarda, camilerde, kütüphanelerde, caddelerde, kavşaklarda yaşatılırken kendi doğduğu evi neden restore edilemiyor?

    Naim Süleymanoğlu Bulgaristan Türkleri için neyse, Dr. Sadık Ahmet de Batı Trakya Türkleri için aynı şeydir. Dr. Sadık Ahmet ve Naim Süleymanoğlu’nu bir kez daha minnet ve saygıyla anıyoruz. Lütfen ikisine de gereken saygıyı gösterelim ki yarınki nesiller bu çok değerli insanları unutmasınlar.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.