2022 yılı biterken

    2022 yılı biterken

    27.11.2022

    İnsan hayatından bir yıl daha geçmek üzere. Daha çok acılarla anılacak bu yılın etkileri hiç şüphesi 2023 yılına da sarkacaktır. Dünya belli ki önümüzdeki yıl da savaşlarla, çevre felaketleriyle ve insan hak ve özgürlüklerinde yapılan ihlallerle anılacak.

    Son yıllarda salgın hastalık nedeniyle insanların psikolojileri de etkilendi. İnsanlar içine kapandı ve evden dışarı çıkmaz oldular. Öyle ki en büyük köylerimizde dahi kahvehanelerde birkaç kişi bulmak artık çok zor. Pandemiye bir de hayat pahalılığı eklenince durum daha da vahim hale geldi.

    Peki bütün bunların arasında Batı Trakya Türkleri ne durumda? Hiç şüphesiz dünyanın yaşadığı bu olumsuzluklardan, AB’nin en geri kamış bölgesinde yaşayan insanlar da etkilendi ve bu olumsuz durum tüm hızıyla devam ediyor. Bütün bunların sonucunda Batı Trakya Türkleri yaşadığı kadim toprakları terk etmeye ve şanslarını Avrupa ülkelerinde aramaya devam ediyorlar. Dolayısıyla Batı Trakya artık eskisi gibi değil. Nereye baksan insanlar ah çekmeye ve feryat etmeye devam ediyorlar. Sonuçta, bölgemizdeki Türk nüfusunun azalması, önümüzdeki seçimlerde sürpriz sonuçları da getirebileceği yapılan değerlendirmeler arasında.

    Bütün bu olumsuzluklardan hiç şüphesiz azınlık basını da etkilenmektedir. Ekonomik krizin pençesinde olan Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan gazete, dergi ve radyolar üzerinde kara bulutlar kenetlenmeye devam ediyor. Durum böyle olunca bazı gazeteler ne yazık ki yılda bir defa ve bazıları 2-3 ayda bir defaya yayınlarını çekmiş durumdalar. Dergiler için de durum bundan farklı değil. Kapanmaya yüz tutan basın organları çareyi elektronik yayıncılıkta aramaktadırlar. Peki son durum çözüm mü? Bize göre çözüm değildir. Bugün örneğin internette on yıl önceki bir yazıyı aramaya kalksanız ya hiç ulaşamaz, ya da eksik bir kısmına ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla internet basınının yanında, daha çok güvenilir olan yazılı basın da paralel olarak gitmelidir. Çünkü hep söylendiği gibi basın toplumların hafızasıdır.

    Son yıllarda ne yazık ki herkes elektronik ortamda gazetecilik yaptığını zannetmektedir. Yakın bir gelecekte gazeteler çoğalsa da bu gazetecilerin artması anlamına gelmeyecektir.

    Unutmayalım ki, Batı Trakya Türk Azınlığı sorunlarının dünyaya duyurulması basınla olmaktadır. Basının yok olması bu toplumun kör, topal ve de en vahim olanı güdülür hale gelmesine yol açacaktır. Bu da azınlığın sonu anlamına gelmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.