TİKA’dan Sudanlı Selzede Çiftçilere Tohum ve Ekipman Desteği

    Previous Next

    TİKA’dan Sudanlı Selzede Çiftçilere Tohum ve Ekipman Desteği

    Gümülcine, 10.11.2022

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Cezire eyaletinde selzede çiftçilere iyileştirilmiş tohum ve tarımsal ekipman desteği sağladı.

    TİKA, binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığı ve mahsul kaybının yaşandığı bölgede, "Selzede Çiftçilere İyileştirilmiş Tohum ve Tarımsal Ekipman Desteği Sağlanması” projesini hayata geçirdi.

    TİKA Hartum Koordinasyon Ofisi’nin yürüttüğü proje kapsamında, Menagil kentindeki sel mağduru çiftçilere domates, darı, soğan, karpuz, nohut, bamya ve diğer bazı meyve ve sebze tohumlarının yanı sıra sulama pompası ile çapa gibi tarımsal ekipman desteği verildi.

    Aralarında çok sayıda kadın çiftçinin de bulunduğu ve yaklaşık 1200 çiftçi projeden yararlandı.

    Cezire Valisi İsmail Awad Allah Al-Akib, Türkiye’nin ve TİKA’nın Sudan halkına sunduğu destekten dolayı minnettar olduklarını belirtti.

    Sudan’da Türkiye kurumları ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Akib, tarım, hayvancılık, ticaret gibi birçok alanda Türkiye ile daha çok iş birliği yapmak istediklerini vurguladı.

    TİKA Hartum Program Ofisi Koordinatörü Fulya Aslan, burada yaptığı konuşmada, projeyle, selzede çiftçilerin önümüzdeki tarım sezonunu başarılı geçirerek uğradıkları zararın tazminini sağlamayı ve yaşam ihtiyaçlarını güvence altına almayı hedeflediklerini ifade etti. Tüm dünyada yaşanan gıda krizine de değinen Aslan, Sudan’da gıda krizinin sebep olduğu olumsuzlukların etkisini azaltmak açısından da projenin önemli olduğunu belirtti.

    Sudan’da haziran ayında etkili olmaya başlayan şiddetli mevsimsel yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketi ülke genelinde can ve mal kayıplarına sebep olmuştu.

    Sel felaketinin en çok zarar verdiği eyaletlerden biri olan Cezire ve ona bağlı olan Menagil kenti, sellerdeki ölümler ve maddi kayıplar nedeniyle "afet bölgesi" ilan edilmişti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.