Azmin ve sabrın adı: Görme engelli dağcı ve milli atlet Necdet Turhan

    Previous Next

    Azmin ve sabrın adı: Görme engelli dağcı ve milli atlet Necdet Turhan

    Gümülcine, 9.11.2022

    ROBİS ve GTGB – Gümülcine Türk Gençler Birliğinin düzenlediği “Doğa Sporları” konferansı 9 Kasım 2022 akşamı GTGB’de gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Türkiye’nin ilk görme engelli dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan katıldı.

    Etkinliğin açılış konuşmasını ROBİS Grubu Başkanı Latif Mehmet yaptı. ROBİS olarak, dağ bisikleti, yol bisikleti ve yürüyüşler düzenlediklerini belirtti ve bu akşamki konuğun “Beş kıtada, beş maraton, beş zirve ” gerçekleştirdiğini belirtti.

    Slayt gösterisinden sonra milli atlet ve görme engelli dağcı Necdet Turhan spora nerede ve nasıl başladığını, koştuğu maratonları ve tırmandığı dağları anlattı.

    Gümülcine’de bulunmaktan farklı bir heyecan ve mutluluk duyduğunu; toplumun yaşadığı sorunları öğrendiğini ve Gümülcine Türk Gençler Birliğinde bulunmaktan onur duyduğunu belirten Necdet Turhan herkese teşekkür etti.

    Necdet Turhan özetle şunlara değindi:

    “Spora ODTÜ – Ortadoğu Teknik Üniversitesi Dağcılık kolunda başladım. Oranın onur üyesiyim. İlk etapta görme engelli olmam sebebiyle sorunlar yaşadım. Atletizm ve dağcılık yaşamım orada başladı. Spor ocağım ODTÜ.

    Mezun olduktan sonra dağcılık yaşamıma devam ettim. ODTÜ’de iken Erciyes Dağı’na tırmanmıştım. İki kez Ağrı Dağı’na tırmandım. Biri 4500 m, diğeri ise 5137 m Ağrı zirvesine kadar.

    İlk kez 2000 yılında Avrasya Maratonu’nun 15 km’lik etabına katıldım.

    2022 yılında Türkiye’den bir kafile ile New York’a gidip, New York Maratonu’nu koştum. Bu benim için büyük bir onurdu. Türkiye’yi yurt dışında temsil eden ilk görme engelli atlet oldum.

    Devamında da Türkiye’ye döndüğümde, “Beş kıtada, beş maraton, beş zirve ” projemi kurguladım. İlk kez 42 km koşmuştum. Dağcılığım zaten vardı. 42 km’nin bitirebilir bir etap olduğunu gördüm. New York heyecanının coşkusu ile bu projeyi düşündüm. İçsel manada startı verdim. Startı verdim, ama çevremden bana kimse inanmadı. Bana karşı çıktılar. Ben de “olduğum yere kadar, yapabildiğim yere kadar” gibi bir savunma geliştirdim. Sonunda başardım. 15 yıl sürdü. 2002 – 2017 yılları arasında projeyi tamamladım.

    Maratonları başa çektim. New York Maratonu ile başladım. 2004’te Atina Klasik Maratonu gerçekleşti. Bu maraton dendiğinde Türk vatandaşı İstanbul Rumlarından İraklis Vaçidis ağabeyi anmak istiyorum ki rahmetli oldu. Biz onu Türkiye atletizm camiası olarak çok sevdik. Ve, biz ona “Hakkı Baba” derdik. Erzurum’da askerlik yaptı. Kendisi elektrik elektronik mühendisiydi. Kanada’ya gidiyor ve devamında da Atina’ya yerleşiyor. Atina’ya geldiğimde bana çok yardım etti, destek verdi. O manada “Hakkı Baba”yı saygıyla yad ediyorum. En sert maratonlardan biriydi. Atina ovasından başlar 30 km’si yokuşlardan oluşur. Maratonu 3 saat 53 dakikada bitirdiğimde, Hakkı Baba, Atina Stadyumunda kafama zeytin dallarından oluşan “barış dalları” taktı. Bu bir semboldü. Maraton kardeşliktir, dostluktur, halkların dostluğudur anlamındaydı. Bu vesileyle onu da burada yad etmek istiyorum.

    Devamında da Japonya Dünya Körler maratonu geldi ki burada ikinci kez milli oldum.

    Daha sonra da 2006 yılında Sidney Maratonunu koştum. Burada ki Türk toplumu çok ilgi gösterdi.

    2007 yılında Mısır’daki Luxor Maratonu ile etapları tamamladım.

    Ardından dağlar serisi geldi. En yüksek ulaştığım nokta 5895 m ile Klimanjaro Dağı oldu.

    Nihayetinde 2017 yılında Avustralya’nın en yüksek noktası olan “Koseysko” zirvesine tırmanarak etabı tamamladık. Tırmanıştan sonra ilk ziyaret ettiğim yerlerden bir tanesi Cambera’da Atatürk’ün anısına yapılmış, anıtsal park niteliğindeki “Atatürk Memorium” oldu.

    “Beş kıtada, beş maraton, beş zirve ” projem 2002 yılında New York Maratonu ile başlamıştı ve 2017 yılında Avustralya Koseysko tırmanışı ile bitti.

    Zorluklar oldu. Para bulamadım, aksamalar oldu, ancak kulvarımdan çıkmadım. “Sabreden derviş muradına erermiş” derler ya işte öyle bir şey. Yalnız final çok görkemliydi. Amerika’daki derneklerle irtibatım oldu. Benim Koseysko tırmanışımı sosyal bir proje haline getirdiler. Amerika’da yaklaşık 30.000 dolar bağış topladılar. Bunlar bir proje çerçevesinde hedeflenerek yapılan şeylerdi. Bu projeden hareketle ki iletişim kurumu olayında ben de vardım. ODTÜ’de burs sorumlusu ile iletişim kuruldu ve 5-6 engelliye burslar verildi ki halen devam ediyor. İzmir’de Türkiye Görme Engelliler tarafından kabartma kitaplar bastırıldı. Kısacası eğitime katkı ile biten bir final oldu.

    Geriye dönüp baktığımda mutluluk duyuyorum.

    Etkinliğe; T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, GTGB Başkanı Sedat Hasan, ROBİS Başkanı Latif Mehmet, OKANA'dan Sibel Mustafaoğlu, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, sabık milletvekili Galip Galip’in yanı sıra diğer soydaşlar katıldı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.