Dimetoka Sultan Çelebi Mehmet Camii’nde restorasyon 5 yıl sonra nihayet başlayacak!

    Dimetoka Sultan Çelebi Mehmet Camii’nde restorasyon 5 yıl sonra nihayet başlayacak!

    28.06.2022

    ABTTF Başkanı: “Yangının üzerinden geçen beş yıl sonrasında camide restorasyon çalışmalarının nihayet başlayacak olması karşısında elbette umutluyuz. Proje bütçesinin çok büyük olması dolayısıyla restorasyonun Geri Kazanım Fonu’na dahil edilmek zorunda olduğunu belirten Bakan’ın açıklaması bu önemli eserin restorasyonunda beş yıldır süre gelen ayıbı gösterir niteliktedir.”

    Yunanistan’ın Meriç İline Bağlı Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii, 22 Mart 2017 tarihinde çıkan yangın sonrasında nihayet restore edilecek. Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 26 Haziran 2022’de camiyi ziyaret eden Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni, restorasyon çalışmalarının sonbaharda başlayacağını ve 2025 yılında tamamlanacağını açıkladı.

    Bölgeye gerçekleştirdiği ziyarette incelemede bulunan Mendoni, restorasyon için oluşturulan proje bütçesinin çok büyük olduğunu belirterek restorasyon için tek çözüm yolunun Kültür Bakanlığı’nın yönetimindeki Geri Kazanım Fonu’na dahil edilmesi olduğunu söyledi. Mendoni, “Yıllar sonra ilk kez bu anıtın düzgün bir şekilde restore edilecek olması dolayısıyla iyimser yaklaşıyoruz” dedi.

    Dimetoka kent merkezinde bulunan 600 yıllık Çelebi Sultan Mehmet Camii, Balkanlar ve Avrupa’daki en önemli Türk-İslam eserlerinden biri olma ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında inşa ettiği ilk cami olma özelliğini taşıyor. 2017’de çıkan yangında eşsiz ahşap çatısı tamamen tahrip olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu Atina Ulusal Meçovio Teknik Üniversitesi tarafından taş duvarların restorasyonu ve çatısının yeniden inşası için yürütülen araştırma programı çerçevesinde hazırlanan proje ile gerçekleştirilecek.

    Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Kültür ve Spor Bakanı’nın bölgemize gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Avrupa’daki en önemli kültürel ve mimari eserlerinden olan Sultan Çelebi Mehmet Camii’ni ziyaret ederek yerinde inceleme yapması olumludur. Yangının üzerinden geçen beş yıl sonrasında camide restorasyon çalışmalarının nihayet başlayacak olması karşısında elbette umutluyuz. Proje bütçesinin çok büyük olması dolayısıyla restorasyonun Geri Kazanım Fonu’na dahil edilmek zorunda olduğunu belirten Bakan’ın açıklaması bu önemli eserin restorasyonunda beş yıldır süre gelen ayıbı gösterir niteliktedir. Zira ABTTF olarak Avrupa Konseyi nezdinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda ve gönderdiğimiz mektuplarda camide çıkan yangının soruşturulması ve caminin restorasyonu çalışmalarındaki aksaklıklara sürekli dikkat çektik. Ortak kültürel mirasımızın en güzel örneklerinden biri olan altı asırlık caminin tadilatı için anavatanımızın yardım tekliflerini de ülkemizin sürekli geri çevirdiğini biliyoruz. Umarız restorasyon, caminin orjinal yapısına uygun olarak gerçekleşir ve projede belirtildiği üzere umarız restorasyon 2025 yılında tamamlanır. Batı Trakya Türk toplumu temsilcileri olarak bizler de restorasyon sürecinin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.