Milletvekili Zeybek: "İskeçe Topiros Belediyesinde hava koşullarından dolayı tarım ürünlerinde meydana gelen büyük hasar"

    Milletvekili Zeybek: "İskeçe Topiros Belediyesinde hava koşullarından dolayı tarım ürünlerinde meydana gelen büyük hasar"

    28.06.2022

    Soru Önergesi

    Tarım Bakanlığına

    Konu: "İskeçe Topiros Belediyesinde hava koşullarından dolayı tarım ürünlerinde meydana gelen büyük hasar"

    22 ile 23 Haziran tarihlerinde İskeçe bölgesinde özellikle Topiros Belediyesine ait çeşitli bölgelerde meydana gelen olumsuz hava şartları tarım arazilerinin ve ekili alanlarının neredeyse tamamının yok olmasına neden oldu.

    Özellikle Tıkızlı (Talasya), Küçük Mahmutlu (Kosmiti), Nohullu (Olvio), Kurthasanlı (Kremasti), Öksüzlü (Orfano), İnhanlı (Evlalo), Bekeobası (Dekarho), Beyköy (Avato) Zeynelli (Ziloti) ve Taraşmanlı (Erasmio) köylerini kısa bir zaman içerisinde ikinci kez etkileyen kötü hava şartları ekilebilir arazilerde ciddi hasarlara neden oldu.Τahıl, kivi, ayçiçeği, pamuk ve sebze mahsulleri tamamen yok olurken, ağaç mahsullerinde oluşan zarar gelecekteki hasat dönemini bile tehlikeye atıyor.

    Tabii ki üreticilerin hava koşullarından kaynaklanan kayıplarının yanı sıra gübre, yakıt ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin iki katından fazla artmasından kaynaklanan tazminatlar ve kayıplar da dikkate alınmalıdır.

    Üreticilere destek amacıyla Tarım Bakanı, 24 Haziran 2022 tarihinde Topiros Belediyesi'ni ziyaret etti. Ancak tazminat verilmesi ile ilgili belirli bir taahhüt ve zaman çizelgesi olmadığından, bakanın bölgedeki varlığı üreticiler için daha fazla endişeye neden olmuştur. Buna ek olarak, Hükümet, gübre maliyetleri ve kayıp üretim maliyeti gibi üreticilerin ek kayıplarını karşılamaya istekli görünmedi.

    Bakanın sadece reklam amaçlı bölgemize yaptığı ziyaretin üretici kayıplarının giderilmesine yetmeyeceği aşikardır. Bu nedenle, hem Hükümetin hem de ELGA'nın, ilerleyen zaman diliminde tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağlamak adına tazminatları en hızlı bir şekilde ödemesi ve artan maliyetleri de göz önünde bulundurması gerekmektedir.

    • Tarım sektörünün desteklenmesi ülke ekonomisi için son derece önemli olduğundan.
    • Ülkemizde son yıllarda meydana gelen ve tarif edilemez zararlara neden olan olumsuz hava şartlarının nedeni iklim değişikliği olduğundan.
    • Tarım üreticilerinin karşılaştıkları sorunların üstesinden gelebilmeleri için devlet mekanizmalarının daha organize ve hızlı hareket etmeleri gerektiğinden.
    • Topiros Belediyesi'ndeki tarım üreticilerinin ve ürünlerinin geleceği belirsiz hale geldiğinden.

    Sayın bakana sorulur?

    • Zarar tespit çalışmalarının bir an önce sonuçlanıp üreticilere tazminat ödemelerini en hızlı bir şekilde yapmayı düşünüyormusunuz bununla ilgili bir tarih verebilirmisiniz?
    • Topiros Belediyesinde olumsuz hava şartlarından etkilenen ürünlerin sürdürülebilir olması için artan üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak daha fazla yardım sağlamayı düşünüyormusunuz?

                                                                    İskeçe Siriza Milletvekili

                                                                         Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.