Baran: "Çiftçilere ve hayvan besicilerine verilen destek yetersiz ve haksız"

    Baran: "Çiftçilere ve hayvan besicilerine verilen destek yetersiz ve haksız"

    Gümülcine, 12.03.2022

    İskeçe milletvekili Burhan Baran, Tarım ve Gıda Bakanı G.Georgandas’a yönelik verdiği soru önergesinde çiftçilere ve hayvan besicilerine verilen deteğin yetersiz ve haksız olduğunu belirtti.

    Baran'ın soru önergesi ise şöyle:

     

    Tarım ve Gıda Bakanı Sn. G.Georgandas’a

    Konu: Doğu Makedonya ve Trakyada Ana sektörü oluşturan çiftçiler     ve besiciler için hükümetin destek amaçlı aldığı önlemler haksız ve yetersizdir

     

    Hükümetin Ana sektörü desteklemek için açıkladığı yeni önlemler,Doğu Makedonya ve Trakya çiftçilerini ve besicilerini açıkça hayal kırıklığına uğrattı. Doğu Makedonya ve Trakya Tarım ve Hayvancılık Dernekleri Koordinasyonu Kurulu tarafından yapılan açıklamada kendilerine önemli bir destek verilmediğini vurguladılar.

    2021 yılının Ağustos-Aralık aylarında çiftçi ve hayvan besicilerine %80 destek sağlanıyor iken 2022 yılının Ocak ve Şubat ayları için ise bu oran %50 ye düşürülmüştür. Dolayısıyla 2022'nin ilk 2 ayı için %80 lik destek %50 olunca kendilerine maal edilen faturaları ödemeleri hayli zorlaşmıştır.

    Ayrıca hükümet tarafından hayvan yemi ve gübrelerde KDV'nin %13'ten %6'ya düşürülmesi, besiciler ve çiftçiler için herhangi bir ekonomik fayda sağlamamaktadır, çünkü ödenen KDV, ürünün satış KDV’si ile denkleştirilmektedir. Her üç ayın sonunda, yapılan alımlarda ödenilen KDV'nin ürün satışlarındakinden ancak fazla olursa, satışların katma değer vergisinden üreticiler faydalanmaktadır. Aksi taktirde alımların KDV'si yapılan satışların KDV'sinden az ise, aradaki fark üretici tarafından bölgeden sorumlu olan Vergi Dairesi'ne ödenmelidir.

    2021 yılının ikinci yarısından itibaren yem maliyetinin artması nedeniyle hükümet tarafından besicilere toplam satış bazından yapılan %4 oranındakı yardım ise faydasızdır çünkü ,Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde şu anda besicilerin çoğunun satabileceği ürünü henüz mevcut değildir.

    Tüm serbest mesleklerde olduğu gibi çiftçilik ve besicilikte işçi olarak çalışanların da 2020 yılının sigorta primlerinin ödenmesi hayli ertelenmiş bulunmaktadır.

    Tüm yukarıdaklere dayanarak yetkili bakana soruyorum,

    • 2022 yılı için ödenen özel yakıt vergisini tüm çiftçi ve besicilere geri verecek ve ucuz Tarım Yakıtını bir an önce yürürlüğe sokacak misiniz?
    • Tarım faturalarında üst taban kısıtlaması uygulayacak mısınız?
    • Çiftçi sigorta primlerinin tasfiyesi EFKA tarafından ne zaman tamamlanacak?
    • Hayvancılık birimi başına sadece 150 euro vererek üretim maliyetlerini nasıl düşüreceksiniz ve de gerekli malzeme (yem,gübre, ilaç, tarım malzemeleri) alımını nasıl kolaylaştıracaksınız?

                                                       Sorgulayan Milletvekilleri

                                                               Burhan Baran

                                                              Andreas Pulas

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.