“29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”müz kutlu olsun!

    “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”müz kutlu olsun!

    Gümülcine

    ABTTF Başkanı: “Batı Trakya Türk toplumu olarak 29 Ocak 1988’de fitilini yaktığımız hak ve özgürlükler mücadelemizin ateşi hiç sönmeyecek, mücadele ruhumuz bizi diri tutacak, büyütecek, haklarımızı almak için gösterdiğimiz çabada bize güç verecek!”

     

    Batı Trakya Türk toplumu bu yıl, 29 Ocak 1988’de “Türk” kimliğini inkar eden Yunan devletine karşı demokratik tepkisini ortaya koyarak hep bir ağızdan “Biz Türk’üz!” diye haykırdığı günün 34. yıl dönümü ile 29 Ocak 1990 tarihindeki saldırıların 32. yıl dönümünü anıyor.

    1980’lerde Batı Trakya Türk toplumuna yönelik siyasi, sosyal ve kültürel baskılarını iyice artıran Yunanistan, ülkede Türk bulunmadığı gerekçesiyle Batı Trakya’daki isminde “Türk” kelimesi geçen dernekleri kapattı. Bunun üzerine Batı Trakya Türk Azınlığı Yüksek Kurulu tarafından oluşturulan Yürütme Kurulu, bundan 34 yıl önce Gümülcine’de noktalanacak genel bir yürüyüş yapılmasına karar verdi. 29 Ocak 1988’de her türlü engellemelere rağmen binlerce Batı Trakya Türk’ü Gümülcine’ye aktı. O gün Rodop, İskeçe ve Meriç’in tüm köylerinden 7’den 70’e, gencinden yaşlısına, çiftçisinden esnafına herkes Gümülcine’de meydanda toplandı. O gün orada toplanan binlerce Batı Trakya Türk’ü tüm dünyaya “Türk’üz” diye haykırdı.

    1988’de yaşanan olayları anmak için 29 Ocak 1990’da bir kez daha Gümülcine’de toplanan Batı Trakya Türkleri saldırıya uğradı. Yüzlerce motosikletli ırkçı Yunan tarafından Batı Trakya Türklerine ait iş yerleri ve dükkanlar tahrip edildi. Yunan polisi saldırıları engellemek için hiçbir müdahalede bulunmadı.

    Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinde bir dönüm noktası olan 29 Ocak tarihi, her yıl “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” olarak anılmaktadır.

    29 Ocak 1988’te yaşanan olayların hemen ardından 28 Şubat 1988’de kurulan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinin bir parçası olarak geçmişten edindiği deneyimi damıtarak Atina’da kendinden emin adımlar atmakta, sorunların çözülmesi için çaba göstermektedir.

    ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nün yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Batı Trakya Türk toplumu olarak devam eden haksızlıklara ve baskı politikalarına karşı son üç yılda gerçekleştirdiğimiz protesto eylemlerini değerlendirdiğimizde 29 Ocak 1988’deki mücadele ruhunun bugün de devam ettiğini görüyoruz. Şimdi de çiftçi, esnaf, iş adamı, hukukçu, mimar, öğretmen ve daha nice meslek kolundan aynı mücadele ruhuna ve özgüvene sahip insanlarımız var. Bu insanlarımız derneklerde, partilerde, belediyelerde, eyalet meclisinde, parlamentoda Türklük mücadelesi veriyor, bazen kendi alanlarında, bazen de birlikte aynı safta el ele yürüyerek toplumumuzun hak ve özgürlükleri için mücadele ediyorlar. 29 Ocak 1988 olaylarından 34 yıl sonra mücadele ruhumuz sönmüş değil, tam tersine bugün eğitim seviyesi daha yüksek bir toplum olarak daha bilinçli bir mücadele içindeyiz. 29 Ocak 1988’den bugüne gelen zaman yolculuğunda azmimiz de büyüdü. O günkü mücadeleyi ateşleyen nokta yıllar içerisinde kartopu gibi büyüdü, şimdi de Atina’ya doğru yol alıyor. Bu mücadelenin bir parçası olan ABTTF olarak geçmişten edindiğimiz deneyimi damıtarak Atina’da kendinden emin adımlar atıyoruz. Batı Trakya Türk toplumu olarak 29 Ocak 1988’de fitilini yaktığımız mücadelemizin ateşi hiç sönmeyecek, mücadele ruhumuz bizi diri tutacak, büyütecek, haklarımızı almak için gösterdiğimiz çabada bize güç verecek! “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”müz kutlu olsun!”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.