Yabancı üniversite diplomaları daha hızlı tanınacak!

    Yabancı üniversite diplomaları daha hızlı tanınacak!

    Gümülicne, 18.01.2022

    Yunanistan yabancı üniversite diplomalarının tanınması yönünde yeni düzenlemeye gidiyor.

    Eğitim Bakanlığının yasa tasarısına göre yabancı üniversite diplomalarının tanınması sürecindeki bürokratik engeller kaldırılmaktadır.

    Yabancı diplomaların tanınması, daha önceden tanınmış üniversite listeleri baz alınarak otomasyona bağlanmaktadır. Mesleki olarak tanınma yönünde ise başka bir süreç işletilecektir.

    Yukarıdaki sebeplerden dolayı Eğitim Bakanlığının başka bir birimi olan ATEEN DOATAP’a bağlanmaktadır.

    Basında yer alan haberlere göre aşağıdaki değişiklikler yapılmaktadır:

    • Tanınmış yabancı üniversiteler milli listesi oluşturulacak. Böylece bir öğrenci Yunanistan’da yüksek lisans veya doktora yapmak istediğinde mezun olduğu yabancı üniversite milli listede bulunuyorsa DOATAP tarafından değerlendirmeye tabi tutulmayacak. Sadece başvuran kişinin akademik profili değerlendirmeye tabi tutulacak. Böylece DOATAP’ın üzerindeki yük azalacak ki günümüzde diplomaların tanınması iki yıla kadar sarkmaktadır.
    • Avrupa Mevzuatının Uygulanması için Bağımsız Kuruluş (ATEEN)yabancı diplomalardaki mesleki şartların tanınması yönünde yetkili olup günümüzde Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Bu kuruluş DOATAP’a bağlanmaktadır.
    • Yabancı üniversite mezunları eğer mesleklerini Yunanistan’da icra etmek istediklerinde yukarıda açıklanan yeni birime başvurmaları gerekecektir.

    Yeni yöntem sayesinde diplomaların çok daha hızlı tanınacağı, çünkü AB mevzuatının uygulamaya dahil edildiği belirtilmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.