“Bölgemizdeki kaplıcaların yönetimi, limited şirketlere peşkeş çekilmektedir”

    “Bölgemizdeki kaplıcaların yönetimi, limited şirketlere peşkeş çekilmektedir”

    Gümülcine – 23.12.2021

    İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, Turizm Bakanlığının belediyelere bağlı olan kaplıcaların yönetimi ve kaplıca turizminin gelişmesi ile ilgili düzenlemelere ilişkin yasa tasarısı hakkında görüşlerini bildirdi.

    Yeni düzenlemeyle ilgili olarak Zeybek, Mustafçova Belediyesine bağlı Ilıca kaplıcaları ile Bulustra Belediyesinin Potamia kaplıcalarının yönetimi, limited şirketlere bırakılarak peşkeş çekildiğini dile getirdi.

    Milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

    “Bu gün parlamentoda Turizm Bakanlığının Belediyelere bağlı olan kaplıcaların yönetimi ve kaplıca turizminin gelişmesi ile ilgili düzenlemeler yapan yasa tasarısı tartışılıyor.

    Kanun taslağında doğal termal kaynaklar ve su kaynakları ile, bu tesislerin idaresi işletmesi ve değerlendirilmesi amacıyla Yunanistan Kaplıcaları Derneğinin (IPE AE) kurulmasına ilişkin madde yer almaktadır bunun yanında Devlet veya Belediye mülkiyeti olan termal kaplıcaların yer aldığı 500 metrelik alan E.O.T.’un (Turizm Organizasyonu) kullanımına verilmektedir.

    Kaplıcaların kullanımı ve yönetimi ile ilgili kurulan Limited Şirketin:

    -Anayasaya uygunluğu şüphelidir çünkü yerel yönetimlere ait olan mülkiyete el konmaktadır.

    -Belediyelerin mahrum bırakıldığı tüm imtiyazlar bu Limited Şirketlere peşkeş çekilmektedir.

    -Belediyelere her ne kadar termal tesislerin kullanım şekli ile alakalı nasıl bir yol izleyecekleri konusunda karar verme hakkı tanınsa da hiçbir mali ve yasal uygulama yapılmadan yerel yönetimleri özel şirketlere mecbur bırakılmaktadır.

    -Kamuya ait olan termal tesislerin şeffaf olmayan kriterlerle Limited şirkertlerinin idaresine verilmesi finansal çıkar ve bazı çevrelere hizmet edildiği anlamına gelmektedir.

    İskeçe ilinde sözkonusu düzenlemeyle Mustafçova Belediyesine bağlı Ilıca kaplıcaları ile Bulustra Belediyesinin Potamia kaplıcalarının yönetimi bu limited şirketlere geçmektedir.

    Bu şekilde her iki Belediyenin sınırları içerisinde yer alan termal kaplıcaları geliştirmek ve turizm acısından cazip merkezler haline getirmek için yapılan tüm çabalar boşa gitmektedir.

    Siriza partisi olarak bu yasa tasarısına karşı olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu tarz limited şirketlerin kurulmasıyla yerel yönetimlere önemli bir kalkınma aracı olabilecek kaplıcaların ellerinden alınması kabul edilemez.

    Hükümet derhal bu haksız yasayı geri çekip termal kaplıcaların mülkiyeti ve yönetimlerini belediyelere bırakıp gerekli finansal destekleri sağlaması gerekmektedir.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.