Dendias’ın Dedeağaç ziyareti ve düşündürdükleri…

    Dendias’ın Dedeağaç ziyareti ve düşündürdükleri…

    Gümülcine – 10.12.2021

    HABER - YORUM

    Ülkemiz Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 10 Aralık Dünya Hakları Günü arifesinde, 9 Aralık Perşembe günü Dedeağaç’ı ziyaret etti.

    Dendias, ziyaretinde tayinli müftü naiplerine ve metropolitlere birer akşam yemeği verdi. Yemek sonrası Dendias sosyal medya hesabından, “Hristiyan ve Müslüman vatandaşlarımız barış ve birlik içinde” ifadelerini içeren paylaşımlarda bulunarak kamuoyuna, Türk Azınlığa kendince ‘dayatmalı Gümülcine ve İskeçe’yi de es geçerek’ Dedeağaç’tan mesaj göndermeye çalıştı.

    Bu yemekte neler konuşuldu, neler görüşüldü? Bu soruların cevaplarını pek bilemeyiz ama, burada olup bitenleri değerlendirecek olursak, “Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner” benzetmesi yapmak hiç de abartı olmaz diye düşünüyorum. Dendias’ın burada kamuoyuna karşı metafor bir tablo uyarlamaya çalışarak, arka planda ise Türk Azınlığın sorunlarını görmezden gelmiş, kamuoyuyla paylaştığı fotoğraflarla da durumların iyi olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

    İKTİDARDA HANGİ PARTİ OLURSA OLSUN BİZLERİ, BU AZINLIĞI GÖRMEZDEN GELMEMELİ

    Netice itibariyle, Batı Trakya Türk Azınlığının bir mensubu olarak hep birlikte YDP iktidarının Türk Azınlığına karşı tutumunu ve bakış açısını görmüş olduk. Yukarıda belirttiğim atasözüyle de her hatanın telafi edilebileceğini belirtmek istedim. Önemli olan bir insanın hatalı olduğunu kabul etmesi ve yaptığı yanlışları düzeltmeye çalışmasıdır. Azınlığımıza karşı YDP yönetiminde ve iktidarında bu siyasi güç var mıdır? Onu şimdilik bilemiyoruz. Ama her zaman da şunu söylemek istiyorum; iktidarda hangi parti olursa olsun bizleri, bu Azınlığı görmezden gelmemeli, diyaloğa da açık olmalıdır.

    Dendias, bölgemizi ziyaret ederek burada yaşayan Azınlığımıza bir mesaj vermek istiyorsa, bunun adresi Dedeağaç olduğu gibi Gümülcine veya İskeçe bölgelerimiz de olabilirdi. Dendias’ı buradaki etkinliklerimizde örneğin Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin her yıl geleneksel olarak düzenlemiş olduğu bir iftar yemeğinde aramızda görmekten mutluluk ve onur duyacağımızı belirtmek isterim. Aynı şekilde Azınlığımızı temsil eden tüm diğer kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle de bir akşam yemeğinde aramızda görmek bizlere büyük bir şeref verir. İnşallah önümüzdeki dönemde, ülkemizin üst düzey yöneticilerinden benzer bir ziyaret bölgemize yapılır ve Azınlığımızın sorunlarını aynı masa etrafında ele alma fırsatımız olur diye düşünüyorum.

    BÖLGEDE YAŞAYAN TÜRK AZINLIĞIN VARLIĞINI GÖRMEZDEN GELMEK HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR

    Dendias’ın, Azınlığın kabul görmediği fakat yönetimin tayinli kişileriyle bir araya gelmiş olması son derece talihsiz bir tezahür olmuştur. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü arifesinde Dedeağaç’a yapılan bu ziyaret ve verilen mesajlar; bölgede yaşayan Türk Azınlığın varlığını görmezden gelmek adına hepimizi derinden üzmüştür. Ancak bir kez daha tekrarlamak gerekirse; Azınlığımızın sorunlarını çözmenin yolu, tüm Azınlık kurumlarımızla diyalog kurmaktan ve masaya birlikte oturmaktan geçtiğine inanmalıyız.

     

    Özcan ALİOSMAN

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.