“Gelin müftünün şer’i yetkilerini kaldırın ve dini lider halk tarafından seçilsin”

    “Gelin müftünün şer’i yetkilerini kaldırın ve dini lider halk tarafından seçilsin”

    Gümülcine – 24.11.2021

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek mecliste Trakya Kalkınma Komisyonu’nda nihai raporunun oylandığı toplantıda konuştu.

    Milletvekili Zeybek konuşmasında başta Azınlık eğitiminde yaşan sorunlar olmak üzere, müftülük sorunu ile ilgili olarak, “Gelin müftünün şer’i yetkilerini kaldırın ve dini lider halk tarafından seçilsin. Sizin ön gördüğünüz yöntem ile müftüyü içeriği belli olmayan bir komisyon belirleyecek, bununda azınlık tarafından kabul edilmesi mümkün değildir” görüşlerine yer verdi.

    Konuyla ilgili olarak milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

    “Partiler üstü Trakya için Kalkınma Komisyonunun yapılan son oturumunda söz alarak görüşlerimi dile getirdim.

    Azınlığın en büyük sorunlarından biri eğitim olduğunu, eğitim ile ilgili raporun önerileri ise azınlık okullarının yalnızca alt yapı sorunlarının giderilmesi ile sınırlı olduğunu vurguladım.

    Burada, Muzaffer Salihoğlu ortaokulunun ciddi bir bina sorunu olduğu ve belki de ülkedeki ender sabahçı ve öğlenci (vardiyalı)eğitim uygulaması olan bir okul olduğunu ve derhal yeni bir binaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdim. Azınlık eğitimi seviyesinin düzeltilmesi için ciddi adımların atılması gerekir. Tabii her şeyden önce azınlık eğitimini kabullenmek gerekmektedir aksi takdirde azınlık eğitimini olduğu gibi kaderine terk ederek bu okulların kapanmasına yol açacaktır. SİRİZA hükümeti SÖPA’nın kapatılmasından sonra, Aristotelio Üniversitesinde Azınlık Eğitim Bölümü açtı, eğitimi destekleyen biri olarak değişimin ancak eğitim ile olabileceğine inanmaktayım. Azınlık eğitimini politik yönlendirmelerden uzak tutmalıyız ve ancak Azınlık eğitimi hakkettiği seviyeye geldiğinde çocuklarımız üniversiteye giriş sınavlarında özel kontenjana ihtiyaç duymayacaklardır.

    Dini özgürlükler konusuna gelince ise müftü seçiminde müftünün şer’i hakları olduğundan müftünün seçilemeyeceğini iddia ediyorsunuz bu da tam olarak doğru değildir, uygulamada aile hukuku ve miras hukuku müftünün yetkileri arasındadır, bu da kanunda yapılan değişikliklere göre dini evlilik yapan çiftlere tercih hakkı verilmektedir, yani müftünün hakları oldukça sınırlandırılmıştır. Sol görüşün yıllarca savunduğu gibi, gelin müftünün şer’i yetkilerini kaldırın ve dini lider halk tarafından seçilsin. Sizin ön gördüğünüz yöntem ile müftüyü içeriği belli olmayan bir komisyon belirleyecek, bununda azınlık tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Komisyonda şahsıma yapılan sataşmalarda <Türkiye’de müftü seçiminin halk tarafından yapılıp yapılmadığı tarafıma soruldu>, bende Türkiye’nin laik bir devlet olduğu için müftü seçimi olmadığını cevabını verdim. Kısmı şeriat uygulaması olan bir ülkenin laik olamayacağını vurguladım.

    Vakıflar idaresinde de seçim ön görülmüyor, kısaca bu komisyon tarihi bir fırsatı elinden kaçırmış ve Azınlığımızı ilgilendiren hiç bir soruna kalıcı çözüm verememiştir.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.