ABTTF 2021 Avrupa Azınlık Sorunları Bölgesel Forumu’na katıldı

    Previous Next

    ABTTF 2021 Avrupa Azınlık Sorunları Bölgesel Forumu’na katıldı

    Gümülcine – 14.10.2021

    ABTTF Forum’da yaptığı sunumda Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna karşı uygulanan yapısal ve sistematik ayrımcılığı örnekleriyle dile getirdi.

    Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 12-13 Ekim 2021 tarihlerinde çevrim içi düzenlenen “Çatışmanın Önlenmesi ve Azınlıkların İnsan Haklarının Korunması” başlıklı Avrupa Azınlık Sorunları Bölgesel Forumu’na katıldı.

    Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Özel Raportörü Prof.  Fernand de Varennes’in girişimiyle Budapeşte merkezli Tom Lantos Enstitüsü tarafından düzenlenen, Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) de ortak kuruluşlardan biri olarak yer aldığı Forum’a ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık iştirak etti.

    Batı Trakya Türk toplumu yapısal ve sistematik ayrımcılığa uğruyor

    Tom Lantos Enstitüsü Direktörü Anna-Mária Bíró’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış oturumunda Avusturya Avrupa ve Uluslararası İşler Federal Bakanlığı Hukuk Danışmanı Büyükelçi Helmut Tichy, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Kairat Abdrakhmanov, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisi Orta Asya Bölgesel Temsilcisi Ryszard Komenda, BM Orta Asya İçin Önleyici Diplomasi Bölgesel Merkezi’nden Armands Pupols, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisi Yerli Halklar ve Azınlıklar Bölümü Başkanı Paulo David ve BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Prof. Fernand deVarennes, çok  kültürlü ve çok etnik yapılı toplumlarda çatışmanın önlenmesi için azınlıkların haklarının korunmasının öneminin altını çizdiler.

    “Azınlıkların dahil olduğu güncel çatışmaların önemli temel nedenleri” başlıklı tematik oturumda konuşan ABTTF, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun ulusal güvenlik ve kamu düzenine tehdit olarak algılandığını ve anavatan Türkiye’nin Yunanistan’daki Truva atı olarak görüldüğünü belirterek, bu nedenle Batı Trakya Türk toplumuna karşı yapısal ve sistematik ayrımcılık uygulandığını kaydetti. BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü’ne Eylül 2021’de gönderdiği mektuba atıfta bulunan ABTTF, bu sistematik ayrımcılık nedeniyle etnik kimliğin tanınması, örgütlenme özgürlüğü ile din veya inanç özgürlüğü alanlarında mevcut durumun giderek kötüleştiğini belirtti.

    Forum’un ikinci günündeki azınlıkların korunması ve çatışmaların önlenmesi için insan hakları mekanizmalarındaki boşlukların ele alındığı tematik oturumda FUEN Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Loránt,Vincze, Ljubljana Üniversitesi’nden Petra Roter, Kafkaslar Barış, Demokrasi ve Kalkınma Enstitüsü’nden Marina Elbakidze ve Spavedlivost İnsan Hakları Kuruluşu’ndan Sardorbek Abdukhalilov, azınlıkları korumak ve çatışmaları önlemek için BM, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’ninkiler (AB) dahil olmak üzere insan hakları mekanizmalarındaki boşlukları değerlendirdiler. Konuşmacılar, ulusal azınlıkların korunmasında genel bir koruma mekanizmasının eksik olduğunu belirterek, azınlık hakları aracılığıyla çeşitlilik yönetimine ihtiyaç duyulduğuna olduğuna dikkat çektiler.

    2021 Avrupa Azınlık Sorunları Bölgesel Forumu, tematik oturumlara ilişkin tavsiyelerin okunarak katılımcılarla paylaşılmasını takiben BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Prof.  Fernand de Varennes’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.