1 öğrenciyle okulu açtılar… ya azınlıkta!!!

    1 öğrenciyle okulu açtılar… ya azınlıkta!!!

     

    Haber - Yorum

    Yunanistan’daki ethnos.gr sitesinin haberine göre, Kerkira – Korfu Adası’ndaki Mathraki bölgesinde 1 öğrencisi olan ilkokul tekrar faaliyete başladı!!!

    9 yaşındaki Anastasi için okul zilinin 21 yıl sonra tekrar çaldığı belirtilen haberde, bayan öğretmen Elefteria Vizas’ın “sadece senin için buradayım” dediğine dikkat çekmektedir.

    Mathraki bölgesinin nüfusu kış mevsiminde 35 kişiyi geçmemektedir. Yaz aylarında ise nüfus 100-120 kişiyi bulmaktadır.

    Yukarıdaki haber çok düşündürücüdür. Ülkenin vatandaşlarına karşı bakış açısını göstermesi açısından da ibretliktir. Ayrıca ülkenin vatandaşlarına karşı “yasalar karşısındaki eşitlik” kavramının da ne kadar törpülendiğini ispatlamaktır.

    Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlığının yaşadığı bölgelerde çocuk sayısının azlığı bahane edilerek azınlık ilkokulları her yıl kapatılmaktadır. Bir zamanlar 300 civarında olan okul sayısı ne yazık ki bu uygulamalar sonucunda 103 rakamına kadar gerilemiştir. Devletin azınlık insanına bakış açısı ve uygulamaları bu şekilde devam ederse, bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyleyebiliriz.

    Her fırsatta eşitlikten, adaletten ve insan haklarından bahseden ülkemiz Yunanistan, ne yazık ki okullar konusunda adil davranmamaktadır. Bir yerde 1 öğrenciyle dahi okul açılırken, Azınlık okullarını öğrenci yetersizliği gerekçesiyle kapatmaktadır. Lozan Antlaşması’na göre statüleri “özel ve özerk” olan Azınlık okullarına pozitif ayrımcılık yapılacağına durum ne yazık ki negatife doğru hızla kaymaya devam etmektedir.

    Demokrasi, eşitlik, uluslararası antlaşmalar v.d. çağdaş insan hakları kavramları bütün vatandaşlara eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Bu yapılmadığı zaman Azınlık insanının kimseye güveni kalmaz, gençlerin göç etmesine zemin hazırlar ki bu da bölgemizin her açıdan geri kalmasını teşvik eden bir durum halini alır. Bunu da tabii ki kimse istemez.

    18.09.2021.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.