Türk Akademisyenler Dergaha Sokulmadı

    Türk Akademisyenler Dergaha Sokulmadı

     

    Gümülcine, 29.08.2021.

    Türk akademisyenler 28 Ağustos 2021 günü Seyyid Ali Sultan Dergahı’na sokulmadı.

    Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneğinin 27 Ağustos 2021 günü Mehrikoz köyünde düzenlediği 2. Aşure etkinliğine katılmak üzere Yunanistan’a gelen Türk akademisyenler; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Taşkın, Kastamonu Üniversitesinden Doç. Dr. Fahri Maden, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Dr. Öğr. Gör. Abdulkadir Yeler, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğr. Gör. Ezgi Tekin Arıcı ve Avusturya dan Bektaşi Babası Kazım Balaban, 28 Ağustos günü program gereği Ruşenler köyü yakınlarındaki Seyyid Ali Sultan Sultan Dergahı’nı ziyaret etmek istediler, ancak kapılar açılmadı.

    Akademisyenlerden alınan bilgiye göre, Dergaha gittiklerinde türbedarın bulunmadığını, kendisine telefonla ulaşıldığını ve “Dergahın kapılarının açılmasına izin verilmediği” yönünde beyanı olduğu belirtildi.

    7 asırdır kapıları herkese açık olan Dergahın Türkiye’den gelen misafirlere kapatılması çok garip karşılandı.

    Son günlerde Dergahın restore edileceği ve uzun zaman kapalı kalacağı endişelerinden sonra bu olayın gerçekleşmesi manidardır. Başka bir endişe ise çalışmaya restorasyon süsü verip, Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmet Camisi ve Gümülcine Hükümet Konağı'nda (Eski Mahkeme binası) olduğu gibi bir durumun yaşanması olasılığıdır.

    Temennimiz, Seyyid Ali Sultan gibi Rumeli’yi Türklüğe ve İslâmiyet’e açmış ulu zata gereken saygının gösterilmesi ve Dergahın  ziyaretçilere kapatılmaması yönündedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.