“Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir”

    “Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir”

    Gümülcine 11.08.2021

    Kozlukebir Belediyesi Ana Muhalefet ve Birlik Listesi Başkanı Erdem Hüseyin, azınlık okullarının kapatılma kararına tepki gösterdi.

    Bu yıl 12 azınlık okulunun daha kapatıldığı belirten Erdem Hüseyin yaptığı yazılı açıklamada, “Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir ve çeşitli sebepler bahane edilerek kapatılamaz” ifadelerine yer verdi.

    Erdem Hüseyin yaptığı yazılı açıklamada şunları aktardı:

    “Her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında neredeyse bir kural haline gelen azınlık okullarının öğrenci azlığı bahane edilerek kapatılması kararının, bu yıl da uygulandığını görmek bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

    Batı Trakya’da bu yıl da Rodop ilinde 8, İskeçe ilinde de 4 olmak üzere 12 okulumuzun kapatılma kararının karşısında üzüntü ve endişemizi bir kez daha ifade etmek isteriz. Bu son kararla birlikte azınlık ilkokullarının yarısından fazlası kapatılarak sayıları 103’e düşürülmüştür.

    Belediyemiz sınırları içerisinde bu yıl; Karacaoğlan, Kozdere, Işıklar, Sınırdere ve Payamdere ilkokulları ne yazık ki öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatılmıştır. Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir ve çeşitli sebepler bahane edilerek kapatılamaz. Lozan Barış Antlaşması ile eğitimde özerk olarak okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına bizler azınlık olarak sahibiz. Ancak buna karşın devletin öğrenci azlığı ve tasarruf tedbirleri bahanesiyle okullarımıza kilit vurması Lozan’a aykırıdır. Eğitimimizin statüsü Lozan Barış Antlaşması’nda, Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan ikili antlaşmalarda ve sözleşmelerde net bir şekilde belirlenmiş olmasına rağmen, azınlıkla istişare edilmeden okullarımızın kapatılması demokrasinin beşiği olarak bilinen ülkemiz Yunanistan’a yakışmamaktadır.

    Unutmayalım köylerimizde önce okullar, sonra kahveler, sonra da köyler kapanır. Zaten son yıllarda okulların kapanması ve ekonomik kriz ister istemez genç nüfusu göçe zorlamaktadır.

    Temennimiz bundan sonra gelecek yıllarda tek bir okulumuzun dahi kapanmamasıdır. Bunun için hepimizin elini taşın altına koyması, mücadele etmesi gerekmektedir. En başta da bu mücadelede seçilmiş kişileri görmek isteriz. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki belediye başkanımızın yeterince okullarımıza sahip çıkmadığını görüyorum. Neden sesini yükseltmekten çekindiğini bir kez daha sorma istiyorum.

    Unutmayalım; okullar hepimizindir, bu okullarımızın varlığı bizim azınlık olarak varlığımız demektir.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.