Asırlık çınar Osman Kılıç’ı kaybettik!

    Asırlık çınar Osman Kılıç’ı kaybettik!

    Gümülcine, 17.06.2021.

    Bulgaristan Türkleri mücadelesinin asırlık çınarlarından Osman Kılıç, 101 yaşında vefat etti.

    1948 yılında Türkiye lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle idama mahkum edilmiş ve 3 yıl boyunca kararın infaz edilmesini beklemiştir. En sonunda Türkiye’nin müdahalesiyle idamdan kurtulmuştur. Kılıç, 14,5 yılını Belene zindanlarında geçirmiştir. Osman Kılıç, 1965 yılında Türkiye geldikten sonra da bu mücadelesini sürdürmüştür.

    Osman Kılıç, yaşadığı bir sürü badirelerden sonra, “Bana haksızlık yapanlar hala orada. Ben ancak devlet protokolü ile Bulgaristan’a” giderim deyince, dönemin T.C. Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün protokolünde yer almış ve Temmuz 2011 yılında doğduğu topraklara gidebilmiştir. Daha sonra Kılıç, bu ziyareti “46 Yıl Sonra Bulgaristan’da” başlığıyla kitaplaştırmıştır.

    Av. Hasan Mollaoğlu, 5 Haziran 2013 günü kitabın sunum kısmına şunları yazmıştır:

    1948 yılında Bulgaristan’da 28 yaşında idama mahkum olup cezası bilahere müebbede çevrilip 14.5 yılını Belene’de ve çeşitli zindanlarda geçir­dikten sonra Türkiye’ye Anavatanına kavuşan Osmanlı son dönemi edebi­yatçısı Osman Hocamız.

    Nuvvab mektebinde Türk edebiyatını okutup öğrencilerine milli ve dini değerleri aşılamaktan başka suçu olmayan bu değerli edebiyatçı, Bulgarla­rın Türk korkusunun sembolü oldu ve bu korku onu casusluk suçlaması­na kadar götürdü. Verilen idam cezası, çektiği eziyetler yanında kişiliği onu Bulgaristan Türklerinin efsanesi yaptı.

    “1989 yılının yazarı” ünvanını, Bulgaristan Türk toplumunun etnografik yapısını ve kendi hatıralarını anlatan Kültür Bakanlığınca yayımlanmış “Kader Kurbanı” adlı kitabı yanında hocamızın diğer kitapları nuvvab me­zunlarının İslam dini hakkında vukufiyetini yansıtan “Davet ve Diyalog” ve “İslamda Sevgi” isimli eserlerdir.

    Ben ancak devlet protokolü ile Bulgaristan’a giderim, bana haksızlık yapanlar hala oradalar diyen hocamızın bu isteğine 2011 yılının Temmuz ayında Bulgaristan’a birlikte gidiyoruz yanıtı Cumhurbaşkanı Sn. Gül’den geldi. Ve ortaya doğduğu okuduğu evlendiği topraklara, 46 yıl sonra yapı­lan kısa bir gezinin notları çıktı.

    Nuvvab mektebinin ali kısmını bitirmiş, kendisine okuduğu okulda genç yaşında hocalık yapmak nasip olmuş hayatını dini bilgi ve literatüre adamış bir din aliminin 75 yaşında hacca gitmesi yaklaşık 60 yıllık bir öz­lemin giderilmesi anlamını taşır. Hocamız bu duygularla yaptığı hac fariza­sını “Kutsal Topraklarda Bir Ay” başlığı ile yazdı ve bana 10 yıl önce baskı için gönderdi, kısmet bugünlere imiş.

    Hocamızın nuvvabın ali kısmı mezunu kayın babasını ve nuvvab mezunlarının tamamına yakınını görmek ve sohbetlerinde bulunmak münasebeti ile Bulga­ristan nuvvab kültürünü ve nuvvab mezunlarının nezaketini, dini ve dünyevi ilim­lere vukufiyetini ve tabiri caizse İstanbul efendiliklerini yakından bilen biriyim.

    Hocamın isteğini 10 yıl geç de olsa yerine getirmek benim için onur. Bu eserin basılmasındaki desteği nedeniyle kadim dostum Ümraniye Belediye Başkanı HASAN CAN’a hocamız özellikle teşekkürlerini sunuyor. 93 yaşın­daki hocamıza sağlıklı nice yıllar diliyoruz.

    5 Haziran 2013, Şişli
    Av. Haşan MOLLAOGLU

    Bizler de bu mücadele insanına Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.