Kabza’dan “Pomak köyleri” ve “Yunanlı çocuklar” sözlerine tepki!

    Kabza’dan “Pomak köyleri” ve “Yunanlı çocuklar” sözlerine tepki!

    Gümülcine – 21.05.2021

    İskeçe ili Mustafçova Belediyesi ana muhalefet listesi başkanı ve Mustafçova belediyesi eski başkanı Cemil Kabza, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in, videokonferas aracılığıyla Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin ile görüşmesi sırasında kullandığı “Pomak köyleri” ve “Yunanlı çocuklar” sözlerine tepki gösterdi.

    Ayrıca Kabza, belediye başkanı Delihüseyin’ de tepki göstererek, “Olayın en üzücü ve düşündürücü yanı ise; Mustafçova Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Delihüseyin’in, Sayın Başbakan Miçotakis ve devlet anaokulu öğretmeni arasında geçen diyaloğa seyirci ve sessiz kalmasıdır. Sayın Delihüseyin’in canlı şahit olduğu bu olaya neden seyirci kaldığı merak konusu” ifadelerini kullandı.

    Cemil Kabza yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

    Değerli Mustafçova Belediyesi sakinleri,

    Başbakan Sayın Kiriakos Miçotakis, 18 Mayıs 2021 Salı günü belediyemize bağlı Paşevik köyündeki devlet anaokulunda eğitim gören öğrenciler ve anaokulu öğretmeniyle video konferans yöntemiyle görüştü. İnternet ortamından sonra ulusal kanalların haber bültenlerinde de yayınlanan  bu görüşmede eğitim bakanı, bakan yardımcısı ve İskeçe eğitim müdürü ile birlikte Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin de hazır bulundu.

    Söz konusu görüşmede Sayın Başbakan Miçotakis bölgemize ve bölgemizde yaşayan soydaşlarımıza yönelik “Pomak köyleri” ve “Yunanlı çocuklar” ifadelerini kullanmıştır. Bu söylemlerinin kabul edilemez olduğunu toplumumuzda huzursuzluk ve büyük bir hayal kırıklığı yaşattığını ifade etmek isterim.

    Azınlığın gerek uluslararası insan hakları müktesebatı gerekse ikili anlaşma ve protokollerle belirlenen azınlık statüsü herkesce malumdur. Sayın başbakan bulunduğu makam itibariyle kişisel değil, temsil ettiği devlet adına konuştuğu ve söylediği her söz resmiyet arz ettiği için, kanımca söylediklerinin azınlığımızın gerçek resmi statüsüyle bağdaşmadığını da belirtmek isterim.

    “Yasalar önünde eşitlik” politikasının sadece yazı ve söylemlerde değil, gerçek manada uygulamada da hissedilmesi gerekmektedir. Arzumuz ve beklentimiz o dur ki, başbakan Miçotakis de tıpkı baba Miçotakis gibi azınlığın kabul edeceği pozitif adımları atmasıdır.

    22-12-2015 yılında Mustafçova Belediye Başkanı olarak eğitim bakanlığına azınlık anaokulları hususunda gönderdiğim resmi yazının ne kadar yerinde olduğunu yaşanan bu son olay bir kere daha kanıtlamaktadır.

    Olayın en üzücü ve düşündürücü yanı ise; Mustafçova Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Delihüseyin’in, Sayın Başbakan Miçotakis ve devlet anaokulu öğretmeni arasında geçen diyaloğa seyirci ve sessiz kalmasıdır. Sayın Delihüseyin’in canlı şahit olduğu bu olaya neden seyirci kaldığı merak konusu.

    Sayın Delihüseyin özellikle muhalefette iken bu tür konularda mangalda kül bırakmamacasına sırf “siyasi rant” elde etmek için gece gündüz yazıyor, yazıyor, yazıyordu. Bugün ise maalesef susuyor, susuyor, susuyor.

    Türkçe’nin ikinci dil olarak devlet memurluğu sınavlarında kabul edilmesi, Türkiye ve Bulgaristan’dan belediyelerle kardeş belediye anlaşmasının yapılması, noel baba’nın okullarımıza girmemesi, iki dilli anaokulu talebimiz ve bir çok konuda attığımız adımlara tıpkı bugün başbakanın karşısında sustuğu gibi Sayın Delihüseyin o günlerde de susmuştu.

    Sayın Başbakanımızın azınlığa yönelik bu söylemlerine başta azınlık milletvekillerimiz, belediye ve eyalet meclis üyesi azalarımız ve bütün kurumlarımızın ayrı ayrı tepki ve tutumlarının da kamuoyunun bir beklentisi olduğunu hatırlatmak isterim.

    Son olarak azınlığın statüsünü talep ve sorunlarının ne olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiğini bilen bir hükümet olduğuna inanma arzusundayız. “Yasalar Önünde Eşitlik” ilkesinin “diyalog” çerçevesinde gerçek manada uygulandığına da şahit olmak istiyoruz.

    Saygılarımla

    HALK HAREKETİ BAŞKANI

    CEMİL KABZA

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.