“Rodop İli ve tüm Trakya, hükümetler eliyle turizm ve ekonomik canlanmadan men ediliyor!”

    “Rodop İli ve tüm Trakya, hükümetler eliyle turizm ve ekonomik canlanmadan men ediliyor!”

    Gümülcine - 17.05.2021

    Değişim Hareketi Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısının geçişlere kapatılması kararına sert tepki gösterdi.

    İktidardaki Yeni Demokrasi hükümetinin şaşkınlık yaratan kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Milletvekili İlhan Ahmet, hükümet eliyle Batı Trakya’ya adeta turizm izolasyonu uygulanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Milletvekili hükümete, bir an önce bu karardan geri adım atma çağrısı yaptı.

    Söz konusu sınır kapısından turist otobüslerinin geçişine izin verilmesi talebiyle, 2020 yılının Temmuz ayında da girişimde bulunduğunu hatırlatan İlhan Ahmet, mevcut iktidarı ve geçmiş SİRİZA hükümetini, sınır kapısının bölge ekonomisi için önemini ve işlevselliğini anlamamakla eleştirdi;

    “Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısının kapatılmasıyla ilgili olarak, 1 Temmuz 2020 tarihinde aynen şunları ifade etmiştim;

    ‘Bir önceki meclis çalışmaları dönemimde, ilgili bakanlıklara sunmuş olduğum Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısı altyapısının iyileştirilmesi ve turist otobüslerinin geçişine izin verilmesiyle ilgili soru önergelerime hala daha bir cevapverilmemiş iken, bugün başka bir olumsuzluk ve yeni bir sorunla karşı karşıya kalmış durumdayız. Bugün alınan bu söz konusu sınır kapısının kapatılması kararı ile zaten varolan sorunlara bir yenisini eklemekte ve Trakya ekonomisine yeni bir darbe vurulmaktadır.

    Avrupa Birliği vatandaşlarının Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısından geçişlerinin durdurulması, Trakya turizmine ve ekonomisine büyük bir darbedir. Özellikle de koronavirüsü pandemisinin yol açtığı ekonomik yaraları yeni yeni sarmaya çalışan bir bölge için kabul edilemez bir karardır.

    Bu ani karar, anlaşılması zor ve dikkatsiz bir karar olmuştur. Aslında, gerekli kontrol ve organize çalışma sisteminin tesis edilmesi ile böylesi bir kararı gerektirecek koşullar kesinlikle olmazdı.

    Yerel üreticilerin ve yerel yöneticilerin taleplerine uygun olarak hükümetten, Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısında gerekli sağlık kontrol noktalarının aktive edilerek, turist geçişine yeniden izin vermesini vebu kapatma tedbirini derhal askıya almasını talep ediyorum. Öyle ki, çok geç olmadan ve bölgedeki ekonomi tamamen dibe vurmadan, Trakya için bu yılın yaz sezonunun kurtarılması adına buradan hükümete sesleniyorum.’

    Bu açıklamamın üzerinden on ay geçmiş olmasına rağmen, bugün hala2020 yılının Temmuz ayındaki başlangıç noktasında bulunuyoruz. Konuyla ilgili bir yıla yakın süredir yerinde saymaya devam eden hükümet, tam da geçişlerin açıldığı açıklaması yapılmışken son dakika kararı ile bölge ekonomimiz için yeni bir faciaya imza atmıştır.

    Daha da ironik olan ise kendi hükümetlerinin kendi elleriyle kapattığı Yanıkköy (Nimfea) sınır kapısını, şimdi kim önce açacak diye Yeni Demokrasi yetkililerininresmen bir yarışa girmiş olmasıdır!

    Lütfen beyler acele etmeyin! Her biriniz Trakya’yı kurtaracaksınız, hiç meraklanmayın!Aynen bir önceki SİRİZA hükümetinin kurtardığı gibi.

    Bugüne kadar birden fazla soru önergesiyle, bölgemiz özelinde ve Yunanistan’ın tüm kuzeydoğu hattı genelinde gerekliliğinevurgu yaptığım bu sınır kapısının önemini asla anlayamayan geçmiş SİRİZA hükümeti gibi mevcut hükümetin de kavramaktan uzak olduğunu dehşetle görüyorum.

    Sınır kapısının önemine binaen bulunduğumuz her talep ve öneri karşısında hükümetten verilen cevapta, bazen Bulgaristan bazense diplomasi kusurlu görülse de Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısındaki pasaport kontrol noktasının derhal yeniden açılması ve Trakya ekonomisine destek olacak tedbirlerin acilen alınması istemiyle ekonomi ve altyapı bakanlıklarından taleplerimizin neler olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum;

    -              Rodop İli’ne akaryakıta özel tüketim vergisi indirimi uygulaması,

    -              Trakya bölgesel ürünleri için eşdeğer nakliye bedeli ödenmesi,

    -              Kalkınma Yasa’sı çerçevesinde işletmelere vergi teşviki verilmesi,

    -              Trakya bölgesinde KDV (FPA) oranının düşürülmesi,

    -              Tarım gelirleri için özel hükümler getirilmesi,

    -              Yanıkköy (Nimfea) - Makas (Makaza) sınır kapısından turist otobüslerinin geçişine izin verilmesi

    -              Yanıkköy (Nimfea) sınır kapısındaki pasaport kontrol noktasında altyapının derhal iyileştirilmesi,

    -              Söz konusu geçiş hattında yaşanan yoğunluğu azaltmak için görevli memur kadrolarının güçlendirilmesi.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.