“OPEKEPE’nin ‘kusurlu’ olduğunu kabul eden bakana soruyoruz; siyasi sorumluğu kim üstlenecek?”

    “OPEKEPE’nin ‘kusurlu’ olduğunu kabul eden bakana soruyoruz; siyasi sorumluğu kim üstlenecek?”

    Gümülcine – 07.05.2021

    Değişim Hareketi (KİNAL) Partisi Meclis Grubu tarafından, Avrupa Teşvik Primleri Ödeme ve Denetleme Kurumu’ nun (OPEKEPE) işlevini yerine getirmediğiyle ilgili sunulan soru önergesine, Tarım Bakanı Spilios Livanos’tan cevap geldi.

    Tarım Bakanlığı’ndan verilen cevapta, Değişim Hareketi tarafından dikkat çekilen hususlarda OPEKEPE’nin kurumsal işlevini yerine getirmede her bakımdan kusurlu olduğu kaydedildi.

    Cevapta bakan tarafından, Yeni Demokrasi iktidarının önceki hükümetten devraldığı idari yönetim hatalarının ve buna bağlı hizmet gecikmelerinin ilk defa resmi olarak kabul edilerek kayda geçirilmesi dikkati çekti. Cevapta ayrıca, OPEKEPE’yi kelimenin tam anlamıyla işlevsiz ve kusurlu kılan yönetim zafiyetiyle ilgili bir dizi kurum içi yasal işlem başlatıldığı da belirtildi.

    Böylece, çiftçilerin kurumla ilgili uzun zamandır yüksek sesle dile getirdiği şikâyetlerin ve bu şikâyetlerin meclis çatısı altında takipçisi olan Değişim Hareketi’nin (KİNAL) itirazlarının doğruluğu, bizzat mevcut Tarım Bakanı tarafından kabul edilmiş oldu.

    Diğer yandan kurumda meydana gelen yönetim zafiyeti nedeniyleçiftçilerin gelirlerinde kayıp yaşanırken, buna göz yumarak ve ses çıkarmamanın siyasi sorumluluğunu kimin üstleneceği ise cevabını bekleyen asıl soru olarak gündemdeki yerini koruyor.Kurumun dört ay içinde iki kez başkan istifasıyla sallandığını da hatırlamamız gerekiyor!

    Hatırlanacağı üzere Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’inde imzaladığı ortak soru önergesinde, Avrupa Teşvik Primleri Ödeme ve Denetleme Kurumu’nun (OPEKEPE), AB teşvikleri ödeme biriminin işleyişinde ciddi aksaklıklar olduğu vurgulanarak, prim ödemelerindeki gecikmelere dikkat çekilmiş, çiftçi beyannameleriyle (dilosi kaliergasi) ilgili süreç hakkında da tarih belirsizliğinin giderilmesi istenmişti.

    Milletvekili İlhan Ahmet, geçtiğimiz Aralık ayındaki meclis genel kurulu konuşmasında da Tarım Bakanlığı tarafından hukuka aykırı ve gerekçesiz şekilde yapılan prim kesintilerini gündeme getirmiş, % 15 civarındaki söz konusu kesintilerin bir an önce çiftçilere iade edilerek hesaplarına yatırılmasını istemişti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.