Kıran, İskeçe'de temaslarına devam ediyor

    Previous Next

    Kıran, İskeçe'de temaslarına devam ediyor

    Gümülcine - 06.05.2021

    Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın Batı Trakya ziyareti devam ediyor.

    Gümülcine'deki temaslarının ardından İskeçe'ye geçen Kıran, burada ilk olarak İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi ziyaret etti.

    Kıran ve beraberindeki heyeti İskeçe Müftülüğü ziyaretinde Müftü Ahmet Mete ve bazı din adamları tarafından karşılandı.

    İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ'Nİ ZİYARET

    Daha sonra konuk bakan Kıran ve beraberindeki heyet, İskeçe Türk Birliği'ni (İTB) ziyaret etti. İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından kapıda karşılanan Kıran, lokal binasında dernek üyeleriyle bir araya geldi.

    İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu yaptığı konuşmada derneğin 38 yıldır devam eden hak arama mücadelesini, tarihçesini ve yaptığı çalışmalara anlattı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılından bu yana haksız bir kapatma kararına karşı mücadele ettiğini belirten Ahmetoğlu, “Siyasi saiklerle alınan, ‘Batı Trakya’da Türk yoktur’ politikasına dayanan ve derneğimizin yasal statüsünün iptal edilmesiyle sonuçlanan bir karara karşı mücadelemiz sürüyor. İskeçe Türk Birliği ve diğer azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmaması büyük bir mağduriyet yaratıyor.” dedi. İskeçe Türklerinin kültürünü ve kimliğini korumak, kültürel değerlerini yaşatmak adına faaliyetlerine devam ettiklerini kaydeden İTB Başkanı Ahmetoğlu, “AİHM kararları 13 yıldır uygulanmayarak resmi ve yasal statümüz iade edilmediği gibi, kamuoyunda, basında ve milliyetçi çevrelerin yayınlarında ‘yasa dışı dernek’ söylemine maruz kalmamız bir STK olarak sağlıklı bir şekilde ve özgürce çalışma yapmamıza engel olmaktadır. Bizler, AİHM kararlarının uygulanarak, derneğimizin resmiyetinin iade edilmesini ve yıllar süren bu haksızlığın son bulmasını bekliyoruz.” dedi.

    Dışişleri Bakan Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Yunanistan ile yapılan görüşmelerde soydaş meselesinin Türkiye için her zaman öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurguladı. “Bizim için çözülemeyecek hiçbir sorun yok” diyen Kıran şöyle devam etti: “Biz sorunların çözümü için gerekli olan özgüvene sahibiz. Diplomasi ve diyalog yoluyla tüm sorunlarımızın çözüme kavuşabileceğine inanıyoruz. İskeçe Türk Birliği'nin sadece tabelasının asılması değil, bütün soydaşlarımızın hak ve menfaatlerin teslim edilmesi için mücadeleyi birlikte yürüteceğiz. Sizlerin gayretleriyle müftülerimizin çabalarıyla, bakanlık olarak hükümet olarak bizler Sayın Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki mücadelesi ilelebet devam edecektir. Ta ki soydaşlarımızın hakları teslim edilinceye kadar bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Burada yıllarca devam eden bir haksızlık var. Bunu hukuk kılıfına büründürmek gerçekten çok büyük bir yanlış. İnsanların etnik kimliğini inkar etmek çok yanlış bir şey. Bir insan Türküm diyorsa, Türktür, Rumum diyorsa Rumdur. Kendi etnik kimliğiyle sorunu olmayanın, diğer insanların etnik kimliğiyle de sorunu olmaz. Derneğin ismi ve tabelası yasaklanıyor. Ancak bunun gönüllerdeki yerini yasaklayamadıkları sürece bu mücadele sürecek. Haklarınız, buradaki azınlığımızın hakları teslim edilene kadar destek vermeye devam edeceğiz. Bugün sayın Cumhurbaşkanımızın ve sayın bakanımızın talimatıyla buradayız. Sizlere güçlü desteğimizi göstermek için buradayız. Bu güçlü destek devam edecek. Bu mesajı vermek için buradayız.”

    Ziyaret sonunda Kıran ve beraberindekiler, dernek binası önünde her birlikte birer hatıra fotoğrafı çektirdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.