Yunanistan basın özgürlüğünde 5 basamak geriledi!

    Yunanistan basın özgürlüğünde 5 basamak geriledi!

     

    Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre, Yunanistan basın özgürlüğü konusunda 5 basamak yükselerek 65. sıradan 70. sıraya yerleşti. Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre 2020 yılında Yunanistan’da basın kötü muamele gördü.

    Raporda Hükümetin basını kontrol etme amacıyla Peças eliyle dağıttığı paralar, yetkililerin korona önlemlerini ihlal etmelerinin devlet kanallarında yayınlarına yasak getirilmesi, adalardaki mülteci krizi ve Moria kampındaki yangın sonrası basının düzgün çalışmasının engellenmesi gibi konular yer almaktadır. Yine 2021 yılında öldürülen gazeteci Karayvas da raporda yer almaktadır.

    Sınır Tanımayan Gazetecilerin ayrıntılı  açıklaması ise şöyle:

    • Yunanistan’da 2020 yılında basın özgürlüğü yara almıştır. Muhafazakar Miçotakis Hükümeti, basını kontrol altında tutabilmek amacıyla, reklamlar yoluyla büyük destek vermiştir ki bunlara paralel olarak mülteci krizi ve korona pandemisine de karşı koyması gerekiyordu. Hükümeti eleştiren basın kuruluşları 20 milyon avroluk pandemi reklamlarından ya hiç alamadı ya da bazılarına çok az miktarlarda verildi.
    • Basın mensupları hastanelerde röportaj yapabilmek için Hükümetten izin almaları gerekiyordu. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin basına konuşmalarını yasakladı.
    • Şubat 2021’de Başbakanın sosyal medyada yayılan pandemi kurallarını ihlal ettiğini gösteren videonun devlet kanallarında gösterilmemesi talimatı verildi.
    • Adalardaki mülteciler krizinin kayıt altına alınmasını polis zor kullanarak yasadışı bir şekilde engellemiştir. Lesvos Adası’ndaki Moria kampında çıkan yangının sonuçlarının çekimi engellenmiştir. Bu arada adaya ulaşmaya çalışan mültecileri kayıt altına almaya çalışan Alman gazeteciler tutuklanmıştır.
    • Samos Adasın’da belgesel çeken bir grup Alman karakolda yasadışı bir şekilde tutulmuştur. Yüksek mahkemenin kendisine anayasaya aykırı karar vermesine rağmen, doğrudan başbakan tarafından kontrol edilen Yunan devlet televizyonu, yeni göçmen merkezleri hakkındaki raporları sansürledi. 
    • 2020 sonlarında Atina’da bir foto muhabiri COVİD-19 önlemlerine uymadığı gerekçesiyle engellenmiştir. Gösterilere ve gazetecilere ayrılan alanlara ilişkin yeni düzenlemeler konusunda endişeler var.
    • Nisan 2021'de, gazeteciler polis muhabiri Karaivaz'ın öldürülmesi karşısında şok oldular. 
    • Rapora göre bazı ülkelerin basın özgürllğü konusundaki sıralamaları ise şöyle: 

    1: Norveç

    2: Finlandiya

    3: İsveç

    13: Almanya

    33: Birleşik Krallık

    34: Fransa

    41: İtalya

    44: ABD

    67: Japonya

    111: Brezilya

    142: Hindistan

    146: Cezayir

    180: Eritre

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.