İskeçe Devlet Hastanesinin sorunlarını meclise taşıdı

    İskeçe Devlet Hastanesinin sorunlarını meclise taşıdı

    Gümülcine – 22.04.2021

    İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran, ‘İskeçe Devlet Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesine kesin çözüm bulunmalı ve yeterli sağlık personeli ile donatılmalıdır’ başlığı altında Sağlık Bakanı Vasilis Kikilyas ve İçişleri Bakanı Voridis Mavrudis’e hitaben bir soru önergesi sundu.

    İskeçe Devlet Hastanesinde covid – 19 vaklarındaki yoğunluğa dikkat çeken milletvekili Burhan Baran, salgınla mücadelede İskeçe Devlet Hastanesinin yükünün giderek arttığını vurgular.

    Soru önergesiyle ilgili olarak milletvekili Baran tarafından yapılan açıklama şöyle:

    Tarım Bakanı Makis Voridis

    Sağlık Bakanına,syn : Vasilis Kikilyas’a

    İç İşleri Bakanına,syn:Voridis Mavrudis’e

    Konu: ‘İskeçe Devlet Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesine kesin çözüm bulunmalı ve yeterli sağlık personeli ile donatılmalıdır’

    Son zamanlarda, İskeçe bölgesinde koronavirüs salgınında vaka artışı gözlenmektedir. Vatandaşlarımız, Covit virüsüne bağlı hafif veya şiddetli semptomlardan dolayı Devlet Hastanesine başvurmaktadırlar. İskeçe şehrinde yapılan son analizler sonucunda kentsel virüs yükünde % 196 artış gözlenmektedir. Bu da sırasıyla toplumumuza, özellikle yaşlılara veya yüksek risk grubunda olan insanlara, virüsün bulaşma riskinin daha da yüksek olduğu anlamına geliyor.

    Uzun bir süreden sonra, İskeçe Devlet Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesine sağlık personelleri alınarak nihayet yeniden hizmet sunmaya başlamıştır. Ancak alınan sağlık personelleri devletin resmi kadrosuna dahil edilmemiştirler. Bir kez daha, gereken personel açığı, Doğu Makedonya ve Trakya Vilayetinin 4 üncü Sağlık Bölgesi Hastanelerine geçici olarak atanan doktorlardan veya İskeçe Devlet Hastanesinde ikinci uzmanlık alanı yoğun bakım uzmanlığı olan doktorlardan temin edilmiştir. Ancak böylelikle Devlet Hastanesinde kendi bölümlerinden alınan yoğun bakım uzmanı doktorların eski departmanları güçsüz kalmıştır. İskeçe Devlet Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesinde, geçmişte hizmet sunan  tam donanımlı ve son teknolojiye sahip ekipmanlarla 7 yatak mevcut bulunmakta olduğunu unutmamak gerekir.

    İskeçe Devlet Hastanesinde, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, anestezi uzmanı gibi doktorların  sayıca az olması ve zaten pandemi nedeniyle ertelenen programlı ameliyatların uzun süre beklemeye alınmaları, hastanemiz için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Doktor açığı için çıkarılan ilana başvuran 9 doktordan İskeçe Devlet Hastanesine sadece üçü alınmıştır. Ancak yoğun bakım ünitesinin yeniden düzgün şekilde çalışabilmesi için, çıkan bu ilanın asıl gerekli uzmanlıkları kapsamaması çok ilginçtir. İskeçe Devlet Hastanesinde üst üste üç kez sağlık personeli atanmasına rağmen hala hastanede, özellikle Yoğun Bakım Ünitesinde, yeterli sağlık personelinin olmaması  Hükümette soru işaretleri uyandırmalıdır. İskeçe Devlet Hastanesine resmi kadroya doktorların alınması için Hükümetin onlara uygun teşvikler vermesi gerekir. Ayrıca sözleşmeli çalışan ve yedek listesinde bulunan sağlık uzmanları da Ulusal Sağlık Sisteminin resmi kadrosuna dahil edilmelidirler.

    Son günlerde Kavala Devlet Hastanesinde artan koronavirüs vakalarından dolayı Kavala Devlet Hastanesi hasta kabul edememektedir ve bu nedenle hastalar İskeçe Devlet Hastanesine acilen sevk edilmektedirler. Tabii bu durum İskeçe Devlet Hastanesinin bu yükü taşıyıp taşıyamayacağı endişe yaratmaktadır.

    Yukarıdaki bahsi geçenlere dayanarak yetkili Bakana soruyorum:

    1.            Hükümet, İskeçe Devlet Hastanesinin Yoğun Bakım Departmanının resmi kadrolu uzman doktorlar ile donatılması için gerekli teşvikleri vermeyi amaçlamaktadır mı?

    2.            Bir yıldır süren pandemi sürecinde her gün virüsle savaş veren sağlık çalışanlarını nasıl ödüllendireceksiniz? Onları ağır ve sağlıksız çalışanlar kategorisine dahil etmeyi düşünüyor musunuz? Sözleşmeli çalışan veya yedek listesinde bulunan sağlık çalışanlarını Resmi Devlet Kadrosuna dahil etmeyi düşünüyor musunuz? Tüm sağlık çalışanlarına Paskalye bonusu vermek Hükümetin kararları içerisinde bulunmaktadır mı?

    3.            Ulusal Sağlık Sistemini ve özellikle salgınla mücadele eden İskeçe Devlet Hastanesini nasıl güçlendirmeyi düşünüyorsunuz?

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.