Dendias: “Türkiye Rum azınlığın haklarına tam olarak saygı göstermeli”

    Dendias: “Türkiye Rum azınlığın haklarına tam olarak saygı göstermeli”

     

    Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’den Rum azınlığın haklarına saygı göstermesini istedi.

    İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığının haklarına Türkiye’nin tam olarak saygı göstermesi gerektiğini kaydeden Dendias, bunun Lozan Antlaşması çerçevesinde Türkiye’nin uluslararası zorunluluğu olduğunu belirtti.

    “TÜRKİYE RUM AZINLIĞIN DÜŞMAN OLMADIĞINI ANLAMASI GEREKİR”
    Gökçeadalılar Derneği’nin internet üzerinden yapılan yılbaşı çöreği etkinliğine katılarak selamlama konuşması yapan Dışişleri Bakanı Dendias şu ifadeleri kullandı: “Türkiye artık İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığın diğer Türk toplumu için düşman olmadığını anlaması gerekir. Tam aksine tarihi sürecinin bir parçasını oluşturmakta. Aynı zamanda iki halk arasındaki barışın referans noktasını oluşturuyor. Türkiye, Rum azınlığın haklarına tam olarak saygı göstermelidir. İnsan hakları ve azınlıklara ait kişilerin haklarıyla ilgili Avrupa ve uluslararası standartlara yaklaşmalıdır.”

    DENDİAS’DAN GÖKÇEADA VE BOZCAADA VURGUSU
    Bakan Dendias, Lozan Antlaşması’nın gayrimüslim nüfusa tanıdığı yerel yönetim ve şahısların mal varlıklarının korunmasına dair 14. maddesini hatırlattı. İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığın korunmasının Lozan Antlaşması uyarınca Türkiye’nin mecburiyeti olduğunu söyleyen Dendias, “Gökçeada ve Bozcaada’daki Hristiyan ve Müslümanların uyum içinde yaşamaları için Türkiye’nin çözüm aramasını ve ayrıca dünya genelindeki Gökçeada ve Bozcaadalı Rumların, Türk vatandaşı olsun veya olmasın, geri dönmelerine imkan verecek şartların oluşturulmasını” öngören Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nin 27/6/2008 tarihli kararını hatırlattı.

    Dışişleri Bakanı Dendias, Gökçeadalılar Derneği’nin son derece zor şartlarda mücadele ettiğini ve Türk makamlarının Gökçeada Rumlarına yıllar içinde yaptığı baskı ve haksızlıkları dile getirmeye çalıştığını vurguladı. Dendias, bakanlık olarak Gökçeada Rumlarının baba ocağına dönmelerine destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Amacın Gökçeada Rumlarının adadaki varlıklarını mümkün olduğunca geri getirmek olduğunu belirten Dendias, adadaki okulların personel açısından güçlendirilmesi ve Gökçeadalı Rumların adada daimi ikametlerinin sağlanabilmesi amacıyla istihdam edilmeleri öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

    Nikos Dendias konuşmasında, Gökçeadalı olan Patrik Vartholomeos’a ve çalışmalara da değindi. Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Kirillos’un da bölgedeki Rumları birleştireceğine inandığını dile getirdi. Dendias, Gökçeadalıların tarihi hak ve beklentilerinin yerine getirilmesi için Türkiye’nin sorumluluklarını üstleneceği güne kadar mümkün olan tüm hukuki ve diplomatik araçları kullanmaya devam edeceklerini ifade etti.

    Gündem

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.