Rahmi Ali’nin “Taş Plâk Şarkıları” kitabı çıktı

    Rahmi Ali’nin “Taş Plâk Şarkıları” kitabı çıktı

     

    Rahmi Ali’nin hazırladığı “Taş Plâk Şarkıları” adlı kitap BAKEŞ yayınları arasında okuyucuya sunuldu.

    Toplam 103 sayfadan oluşan kitaptaki şiirler; Taş Plâk Şarkıları, Alev İçin Şiirler, Atatürk Bir Aydınlık, Haber Bültenleri, 17 Ağustos Depremi Acıları, Yaka Tarlaları Üstüne Türküler, Topraklarımızı Elimizden Aldılar, Portreler, Yitik Şarkılar, Kent, Kitap Gölgeleri, Şarkılar Kimi Söyler, Bergama Haberleri, Eller ve Zaman Gel-Gitleri gibi ana başlıklar altında toplanmaktadır.

    Kasım 2020 tarihinde BAKEŞ’in 46. Kitabı olarak hazırlanan kitabın kapağı Özcan Mehmet, sayfa düzeni Pervin Hayrullah tarafından yapılmıştır. Kitabın ISBN numarası ise şöyle: 978-618-5322-05-2.

    Kitap BAKEŞ'ten temin edilebilir.

    Kitaptan örnek bir şiir:

    GÖZLER

    Gözler var, bir yıkım sonrasını hatırlatır

    Yaşmaklar arasından bakarlar zamana yenik

    Ararlar kendilerini aynalarda

    İçlerinden bir ses onlara gerçeği hatırlatır

     

    Gözler var, yeşil, giz dolu, mutluluğa giden yol

    Kıvrılır vücutlan, valstır, tangodur, lâmbadadır

    Tozpembe hayat, tükenmez şuh gülmeleri

    Geceler onlara gündüzleri aratır

     

    Gözler var, kindir, öfkedir gördükleri

    Yaşam, yönünü şaşırmış bir gemi onlarca

    Güçlüdürler, boğuşurlar dalgalarla kıyasıya

    Tok görünürler, oysa yavan ekmektir yedikleri

     

    Gözler var, şaşkındırlar gördüklerinden

    Uzatırlar ellerini dostça ve gülümseyerek

    Yaşam, emeklemek, yürümek, düşmek

    Dost bakışlarla korkularını yenerler

     

    Gözler var, aşkın doyumsuzluğunu anlatırlar

    Karanlıkları delerler aramalarıyla

    Ne çabuk geçmiş bunca yıl yazık

    Yaşarlar unutulmaz hatıralarıyla

     

    RAHMİ ALİ

     

    Rahmi Ali, 1941 yılında Gümülcine’nin (Komotini) Çepelli köyünde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra Türkiye’ye, Malatya-Akçadağ Öğretmen Okulu’na gitti. Batı Trakya’ya döndü ve kendi köyündeki İlkokulda, 1961-62 Öğretim yılında öğretmenlik görevine başladı. 2002 yılında emekliye ayrıldı.

    Rahmi Ali, Batı Trakya’ya döndükten sonra çeşitli dönemlerde “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” yönetim kurullarında görev aldı. 1960’h yıllarda bu birliğin çıkarmış olduğu Birlik dergisinin yeniden hayata geçirilmesinde etkin bir rol oynadı. Önce bu dergide, daha sonra da -bu derginin devamı olan- Öğretmen dergisinde çeşitli yazılar yazdı, bu dergilerin yazı kurulu başkanlıklarında bulundu. Bu arada Akın, Azınlık Postası ve İleri gazetesinde de çeşitli yazıları çıktı. Bazı hikâyeleri Türkiye’de Varlık ve Varlık Yıllığı’nda, Töre, Türk Edebiyatı, 24 Saat, Devrim, Batı Trakya’nın Sesi, Batı Trakya, İnsanlığa Çağrı, Kardaş Edebiyatlar, Şiir Defteri, Tarla, Turnalar, Aykırısanat, Güncel Sanat, Damar, Eliz Edebiyat, Berfın Bahar, Kardeş Kalemler, İnsancıl, Akatalpa gibi dergilerde yer aldı. “Ay ile Güneş” adlı çocuk kitabı Yunanistan’da ve Türkiye’de yayımlandı. “Muhacir Osman” adlı hikâyesiyle Türkiye’de yayımlanan “Töre” dergisinin hikâye yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Hikâyelerinden bir kısmını “Zor İş” adıyla, bir kitapta topladı. Yazı ve şiirlerinden bazıları Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan ve Yugoslavya’daki bazı Türkçe yayın organlarında yayımlandı. Ay ile Güneş ve Zor İş adlı kitaplarının ardından, Annem Okşarken Saçlarımı, Yunan İç Savaşı’nda Batı Trakya Türk Azınlığı (Tevfik Hüseyinoğlu ile birlikte) Fil ile Karınca, Ebcetli Yıllardan Günümüze Batı Trakya Türklerinde Eğitim, Batı Trakya’da Türk Edebiyatına Gönül Verenler, Bu Toprağın İnsanları, Akşamüstü Şarkıları adlı kitapları basıldı. Türkiye, Makedonya, Bulgaristan, Karadağ’da düzenlenen uluslararası bilgi şölenlerinde bildiriler sundu. 2002 yılında Kavala’da yapılan Akdeniz Ülkeleri Şairler şölenine, 4. Sapanca Şiir Akşamlarına katıldı. Kendisine “Eskişehir 2013 Türk Dünyası Başkenti Ajansı” tarafından Türk Kültürüne katkılarından dolayı şükran plaketi veridi. Başta hikâye olmak üzere şiir, günce, deneme, anı, inceleme ve gezi yazıları türünde yazılar yazan Rahmi Ali 1989 yılında yayma başlayan Şafak dergisinin üç kurucusundan biri olup bu derginin yazı işleri müdürlüğünü derginin kapandığı 2004 tarihine kadar yürüttü. Nisan 2017’de “21. uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü”ne layık görüldü... 2018 Türk Dünyası Yılın Edebiyat Adamı seçildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.