Yunanistan dini mekanlara yapılan olumsuzluklar raporunu yayınladı

    Yunanistan dini mekanlara yapılan olumsuzluklar raporunu yayınladı

    Yunanistan, 30 .12 .2020 günü, dini mekânlara yapılan olumsuzluklar raporunu yayınladı

    Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği, Dini Özgürlükler ve Dinlerarası İlişkiler Bölümü, Yunanistan’da 2019 yılında dini mekanların aleyhine gelişen olumsuz olaylar raporunu yayınladı. Raporda İslami mekanlara yapılan 4 adet olumsuzluk da yer aldı.

    Raporun giriş kısmanda, Yunanistan’da dini özgürlüklerin korunması, yasal çerçeve; dini yapıların inşası ve çalıştırılması ele alınmaktadır.

    İkinci bölümde ise dini yapılara karşı gerçekleştirilen olumsuz olaylar sıralanmaktadır.

    Raporda, 2019 yılında Yunanistan’da dini mekanlarla ilgili 524 olumsuz olayın gerçekleştiği belirtilmekte ve dinlere göre sıralama yapılmaktadır:

    1 - Hıristiyanlık: Hıristiyan dini ile ilgili mekanlara 514 olumsuz olay gerçekleştirildi (Saldırı, hırsızlık, soygun, kutsal mekana saygısızlık, mezar soygunculuğu patlayıcı yerleştirme v.b.)

    1. 504 olay Ortodoks kiliseyle ilgili olup, tüm olumsuz olayların %96’na eşittir.
    2. Katolik Kiliseyle ilgili 3 olumsuz olay kaydedilmiştir ki bu genel toplam içerinde %0,5 gibi bir rakama karşılık gelmektedir.
    3. 3 olumsuz olay Hakiki Ortodoks Hıristiyanlarla ilgilidir ve toplam rakam içindeki yüzdesi %0,3.
    4. Yahova Şahitleri mekanlarına 4 saldırı ve genel toplamdaki oranı %0,76.e. Yahudilik mekanlarına 5 ırkçı ve Yahudi karşıtı olay ki bu da toplam içerinde %0,95 rakamına denk gelmektedir.

    2-      İslâmi mekanlara karşı 5 olumsuz olay gerçekleştirilmiştir.

    Genel toplamda %0,95 oranına karşılık gelmektedir.

    a.      Atina Camisi – 6 Nisan 2019. Bilinmeyen kişiler tarafından ırkçılıkla ilgili yasaya karşı hareket. Soruşturma başlatıldı.

    b.      Ircan Camisi – 15 Nisan 2019. Yerli bir Müslüman camiye girerek Kur’an-ı Kerim’e zarar verdi. Olay cami mütevelli tarafından da farkına varıldı. Zanlı tutuklandı ve hakkında dava açıldı.

    c.       İskeçe Sünne Camii – 18/19 Mayıs 2019. 18.5.2020 günü cami duvarına yumurta atıldığı 19.5.2019 günü öğle saatlerinde fark edildi. Yine cami duvarına mavi sprey boyayla şu sloganlar yazılmıştır: “«ΠΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 1919» - Pontos Den Ksehno 1919 – Pontus 1919 unutmuyorum.” Ve “«KEMAL WAS GAY». Bunlarla birlikte cami duvarına aşırı sağı temsil eden bir haç işareti çizilmiştir. Zanlılar meçhuldür. Yasal işlem yapılmadı. Haber verilmesine rağmen cami yetkilisi birime gelmemiştir.

    d.      Dedeağaç Müslüman Mezarlığı – 28/29 Mayıs 2019. Kahverengi sprey boyayla mezar taşlarına aşırı sağ sembolleri yazılması. Yine bir mezar taşı da kırılmıştır. Zanlılar meçhuldür. Yasal işlem yapılmıştır.e.      

    Raporda ayrıca İskeçe Azınlık Orta - Lisesine yapılan olumsuz hareket de yer almıştır.  İskeçe Azınlık Orta ve Lisesi. 5 Aralık 2019. Okulun  ana giriş kapısına “«ΝΟΣΤΙΜΟ ΤΟ ΧΙΡΙΝΟ – Nostimo to hirino»” “Domuz lezzetlidir”, sloganı yazılmıştır. Yazanlar meçhuldür.    

    Diğer dini mekanlara karşı ise herhangi bir olumsuz olay gerçekleşmedi.

     

    Raporun tamamı için: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%202019_opt.pdf

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.