"Ülke demokrasisi de karantinaya girmiş bulunmaktadır"

    "Ülke demokrasisi de karantinaya girmiş bulunmaktadır"

    İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, Çevre ve Εnerji Bakanlığı’nın getirmiş olduğu, imar ve kentsel planlama modernizasyonu yasa tasarısı ile ilgili olarak Meclis oturumunda söz aldı.

    Meclis'teki konuşmasında milletvekili Zeybek, "Ülke demokrasisi de karantiya girmiştir" benzetmesinde bulunarak, "Sosyal ve demokratik haklar çiğnenmekte ve toplumun büyük bir kesimi karantinanın ekonomik yönünden ağır bir bedel ödeyerek geçirmektedir" ifadelerine yer verdi.

    Konuya ilişkin milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

    "Çevre ve Εnerji Bakanlığı’nın getirmiş olduğu, imar ve kentsel planlama modernizasyonu yasa tasarısı ile ilgili söz alarak görüşlerimi ifade ettim.

    Konuşmamı özetleyecek olursam:

    Herşeyden önce zor günler yaşadığımız bu süreçte pandemi ile ilgili bölge hastanelerimizin durumunu dile getirip sağlık personelini üstün gayretlerinden dolayı takdir ettim.

    Görüyoruz ki bu dönemde yalnızca vatandaşlarımız değil aynı zamanda ülke demokrasisi de karantinaya girmiş bulunmaktadır. Sosyal ve demokratik haklar çiğnenmekte ve toplumun büyük bir kesimi karantinanın ekonomik yönünden ağır bir bedel ödeyerek geçirmektedir.

    Bundan birkaç gün önce Gümülcine bölgesindeki bir köyde, evin elektriğini kesmeye giden memurların babanın ricası üzerine “bir saat daha musade edin çocuğumun internet üzerinden dersi var’’ ifadesi sosyal çöküntünün boyutunu göstermektedir.

    Zamanında Siriza’nın getirmiş olduğu kararnamede bu gibi durumlarda esneklik gösterip elektrik, su, dogalgaz, telefon hattı ve internet erişiminin kesilmemesi öngörülüyordu.

    Kentsel planlama yasasına değinecek olursam, söz konusu yasanın, Eski İskeçe (Palia Poli) bölgesini kapsamaması yasadaki büyük bir eksiklik olduğunu vurguladım. Tarihi süreci göz önünde bulundurursak, 1976 yılında Eski İskeçe devlet koruması altında olan bölgeler kapsamına alınmıştır. 1995 yılında ise, Trakya Bakanlığı tarafından 593 bina koruma altına alınıp bunlardan A,B,C kategorilerine yapının özelliklerine göre ayrılmıştır.

    A kategorisindeki yapılara hiçbir müdahele yapılmazken, B kategorisindeki yapılara yalnızca dış cepheye mudahele edilebilir C kategorisine ise eklemeler yapılabilir idi. Tüm bu mudaheleler anıtlar kurulunun onayı ile yapılıyordu.

    Binaların eski oluşu mal sahiplerini bazı eklemeler yapmak zorunda bırakmıştır. En önemlisi ise bu binaların özel statüye girmeden önce bu eklemelerin yapılmış olmasıdır. Bu yapılarla ilgili yasanın esnek olması gerekir çünkü mal sahipleri hem yüklü miktarda cezalara maruz bırakılıp hemde yapıların yıkılıp eski haline getirmeye mecbur edilmektedirler. Günümüz ekonomik şartları altında bunun ne kadar zor olduğunun hepimiz farkındayız.

    Eski İskeçe bölgesinin tarihi ve kültürel yanının canlı kalabilmesi için bu tür sorunların çözülmesi gerekmektedir çünkü yapıların kütlesindeki değişiklikler yasal olarak düzenlenmediği takdirde ne devredebilir ne de burada ikamet edilebilir. Bu sorunu sayın Bakan’nın dikkate alıp bölgede yaşayan ve zor durumda kalan vatandaşlarımızın bu sorununa çözüm getireceği beklentisi içindeyiz.

    İlerleyen günlerde bütçe tartışmaları başladığında yeniden söz alıp vatandaşlarımızı ilgilendiren sorunları daha detaylı bir şekilde konuşma fırsatı bulacağız. Hükümetin pandemi krizi esnasında ihmallerini sağlık sistemine vermediği desteği ve çöküşünü tartışacağız. Ekonominin geldiği durumu ve orta tabakayı kendi kendine terk edişini tartışacağız. En son da güzel yarınlardan bizi mahrum edişlerini irdeleyeceğiz.

    Bu büyük ihmallerin sorumlusu Yeni Demokrasi partisidir."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.