Tütün ve pamuk üreticileri için acil maddi yardım istedi 

    Tütün ve pamuk üreticileri için acil maddi yardım istedi 

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ve beraberindeki KİNAL Partisi meclis grubu, son yıllarda ciddi gelir kaybının yaşandığı tarım sektöründe gerekli devlet desteği alamayan tütün ve pamuk üreticisinin, covid - 19 virüsü pandemisi sürecinde de ekonomik yardım paketlerinin dışında bırakıldığına dikkati çekti.

    Hükümeti ve ilgili bakanları, özellikle son bir yıldır, söz verildiği halde çiftçilere ödenmeyen tarım tazminatları nedeniyle eleştiren KİNAL meclis grubu, büyük ekonomik kayıp yaşayan tütün ve pamuk üreticilerinin durumunu birer birer meclis gündemine taşıyor.

    Bu doğrultuda, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet tarafından ‘tütün üreticilerine acil maddi destek verilmesi’ talebiyle hazırlanan ve KİNAL meclis grubundaki milletvekillerince de imzalanan soru önergesi, tarım ve ekonomi bakanlıklarının dikkatine sunuldu.

    “Ekonomik darboğazdaki tütün üreticisi görmezden geliniyor”

    Soru önergesinde, özellikle Trakya’daki tütün üreticilerinin hâlihazırda 2018 yılına ait tarım zararlarının tazmin edilmediği hatırlatılarak, üretimde meydana gelen kayıplarının yanında düşük fiyat politikalarıyla da tütüncünün ağır bir ekonomik darboğaza sokulduğu vurgulandı.

    Diğer yandan tütüncülerin de, tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan covid-19 virüsüyle mücadele kapsamında hayata geçirilen tedbirlere bağlı kısıtlamalardan tüm diğer sektör çalışanları gibi etkilenmiş oldukları belirtilerek, buna rağmen hükümet tarafından açıklanan Tarımsal Kalkınma Programı’nda desteklenmesi gereken mahsul üreticileri kategorisine alınmaması, kabul edilemez olarak nitelendirildi.

    “Hükümetin, covid-19 sürecinde destek vermediği tek grup tütün üreticisi!”

    Soru önergesinde, “kanıtlanmış bir ekonomik darboğaz içinde olan tütün üreticilerinin, pandeminin hem ilk dalgasında hem de şu an içinde bulunduğumuz ikinci dalgasında açıkça dışlandığının ve haksız bir şekilde hiçbir ekonomik destek paketinden faydalanmadığının” altı çizilerek tarım ve ekonomi bakanlarına, “tütün üreticilerinin de ekonomik destek paketine dahil etmeyi düşünüyor musunuz?” diye soruldu.  

    Parti teklifini hazırlayan Milletvekili İlhan Ahmet hatırlanacağı üzere, özellikle tütün üreticilerine maddi destek talebiyle ilgili bugüne kadar 10’dan fazla yazılı soru önergesi sunmuş, 3 defa da ilgili bakanla meclis genel kurulunda sözlü soru - cevap yapmış, ayrıca 2 soru önergesiyle de konuyu Avrupa Birliği Tarım Komiserliği aracılığıyla Avrupa Parlamentosu’na taşımıştı.

    “Pamuk üreticisi için özel ekonomik destek”

    KİNAL Partisi meclis grubunun ikinci soru önergesinde pamuk üreticilerinin durumuna işaret edilerek, maddi destek talep edildi. Soru önergesinde, ülke genelindeki pamuk üretiminin, yıl içinde yaşanan olumsuz hava koşulları ile dolu ve sel gibi afetlere bağlı olarak önemli oranda düştüğü belirtilerek, bu durumun çiftçilerde ciddi gelir kaybına yol açtığı kaydedildi.

    Üretim sürecindeki kayıplara ilaveten satış ve pazarlama sürecinde ise pamuk üreticisinin, covid-19 virüsü pandemisine bağlı olarak dünya piyasalarında hâkim olan durgun ve belirsiz ortamda ortaya çıkan talep azalması ve fiyat istikrarsızlığından da olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi.

    Bu zorlu ekonomik koşullar altındaki pamuk üreticisine acil maddi destek verilmesi talebiyle tarım ve ekonomi bakanlarına, “pamuk üreticilerine acil ekonomik destek vermek için herhangi bir girişimde bulunmaya”, “pamuk üreticilerine özel bir ekonomik destek vermeye”, “uluslar arası rekabet piyasasında milli pamuğun ayakta kalabilmesi için uzun vadeli destek planı yapmaya” iradelerinin olup olmadığı soruldu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.