Nefret temelli suçlar AGİT 2019 raporunda

    Nefret temelli suçlar AGİT 2019 raporunda

    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) 2019 Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı. AGİT bölgesindeki devletlerde yaşanan nefret suçu olayları ile ilgili istatistiki ve betimsel bilgileri içeren raporda, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret temelli saldırılar ve nefret söylemi de yer alıyor.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), AGİT 2019 Nefret Suçları Raporu’nun hazırlık aşamasında yazılı bildirimde bulunarak, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret temelli saldırıları ve nefret söylemini rapor etmişti. AGİT 2019 Nefret Suçları Raporu’nun Yunanistan ile ilgili kısmında rapora katkı sağlayan kuruluşlardan biri olarak ABTTF’ye atıfta bulunulan raporda, ABTTF’nin rapor ettiği saldırılar da yer alıyor.

    Raporda, İskeçe’deki Sünne Camii’ne 18 Mayıs 2019’de kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda caminin duvarlarına yumurta atıldığı ve ırkçı sloganların yazıldığı, 28 Mayıs 2019’de Dedeağaç’taki Türk mezarlığına yapılan saldırıda mezar taşlarına zarar verildiği ve 5 Aralık 2019’da İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi’nin giriş kapısına “Domuz eti lezzetlidir” yazıldığı kaydediliyor.

    Raporda ayrıca Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı’nın partinin Mayıs 2019’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde elde ettiği başarıya ilişkin yaptığı açıklamalardan sonra gizli numaradan telefon aramaları ve mesajlar ile ölüm tehditleri aldığı ve nefret söyleminin hedefi hale geldiği belirtiliyor.

    Raporda, Batı Trakya Türklerinin anavatanı Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu’na Mart ve Ekim 2029’da yapılan saldırılar ve 23 Aralık 2019 Pazartesi gecesi Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatın aracının yakılmasına da atıfta bulunuluyor.  

    AGİT’in 39 katılımcı Devlet’inin resmi veri sunduğu 2019 Nefret Suçları Raporu’nda 148 sivil toplum kuruluşunca rapor edilen 45 Katılımcı Devlet’teki nefret olayları ile ilgili bilgiler yer alıyor. Dünya genelinde türünün en kapsamlısı olan AGİT raporunda 2019 yılında AGİT bölgesinde toplam 6 bin 964 nefret suçu olayının yaşandığı kaydediliyor.

    AGİT 2019 Nefret Suçları Raporu’nun Yunanistan ile ilgili bölümüne https://hatecrime.osce.org/greece?year=2019 linkinden ulaşabilirsiniz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.