Koronavirüs yardımı ve ödemeleri sordu

    Koronavirüs yardımı ve ödemeleri sordu

    İskeçe KİNAL Partisi Milletvekili Burhan Baran, Tarım Bakanı Makis Voridis’e hitaben bir soru önergesi sundu.

    Soru önergesiyle ilgili olarak milletvekili Burhan Baran tarafından yapılan açıklama şöyle:

    Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanına                                                    Atina 10/11/2020

    Bay Voridis Mavrudis’e

    Konu :"Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki hayvan besicileri koronavirüs sebebiyle verilen yardımın dağıtımıyla ve ödeme koşulları ile ilgili yaşadıkları sorunlardan şikayetçi olduklarını belirtmektedirler."

    Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki hayvan besicileri  dernekleri koronavirüsten dolayı kısıtlayıcı önlemlerin alınması sebebiyle, devlet tarfından kendilerine  verilen ekonomik desteğin dağıtımınında sorunlar yaşadıklarını ve birçoğu yardımı alamadıklarından dolayı şikayetçidirler.

    -Başlangıçta siyasi bir karara dayalı olarak, küçükbaş hayvan(kuzu,keçi) eti  fiyatlarının düşük olmasından dolayı yapılan yardımın dağıtımı, 2019 yılının süt teslimatlarıyla bağlantılıydı ve yardımın yatırılması uzun bir gecikmeden sonra ancak 26-10-20'de yapılabildi.

    -Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki besiciler, ödeme ile ilgili  alınan ortak meclis kararında, yardımı belirleyen koşulların tam olarak uygulanmadığını şikayet etmektedirler. Ayrıca Doğu Makedonya ve Trakya besicileri  büyük bir şaşkınlıkla 2019 da bu yardımlardan bölge dışında ve  özellikle adalarda yaşıyan, süt işlemi tesisileri olmayan koyun ve keçi besicilerinin bu yardımdan  faydalandıklarını gördüler.

    -Ne yazık ki, teslim ettikleri sütün kontrolü için en az 4 örnek sunamayan besiciler, bu sebepten dolayı yardım dışı bırakıldılar. Bu kendilerinden değil süt işlemcilerinden kaynaklanan bir durumdu. Ayrıca sistem, 2020 yılında vefat eden çiftçilerin mirasçılarına yardım başvurusunda bulunabilmelerini sağlamadı.

    -Diğer bir sorun ise, başvuruların büyük çoğunluğunu üstlenen Dilekçe Sunum Merkezlerininin, KYD’lerin ihmali nedeniyle hiç başvuru yapamayan besicilerin olmasıdır. Bu durumlarda, KYD'ler, yardım almayan bu besicilerden sorumlu tutulmalıdırlar.

    -2019 yılında sadece küçükbaş hayvanı( kuzu-keçi) satan ve süt teslim etmeyen besicileri de hatırlatmak isterim. Aslında, bunların genellikle sınır ve demografik olarak hassas bölgelerde yaşayan, haksız yere dışlanmış olan besiciler olduklarını da ciddiye almak gerekir.

    -Yukarıdakilere dayanarak, yetkili Bakana soruyorum:

    1.Geri kalan besicilerinin başvurularının kayıta alınabilmesi için başvuru sistemini birkaç günlüğüne açmayı düşünüyor musunuz?

    2. Hak eden besiciler yardımı alabilmeleri için, ortak meclis kararındaki belirtilen uygunluk koşullarını uygulamayı düşünüyor musunuz?

    3. 2019 yılında süt veremeyen besicilere veya ölen besicilerin mirasçılarına yönelik haksızlıkları nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz? Bunların itiraz hakkı olacak mıdır?

                                                                                                                  Sorgulayan Milletvekili

                                                                                                                       Baran Burhan

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.