Emeklilik başvurularında gecikmeler meclis gündemine taşındı

    Emeklilik başvurularında gecikmeler meclis gündemine taşındı

    Aralarından İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın da bulunduğu br grup milletvekili Çalışma Bakanı Yannis Vruçis'e hitaben, "Eski ETAA’da (Serbest Meslek Sigortaları) emeklilik başvururularında gecikmeler ve beklemede olan başvuru sayısında önemli artış" başlıklı bir soru önergesi sundular.

    Konuya ilişkin milletvekili Burhan Baran tarafından yapılan açıklama şöyle:

    Eski ETAA’da(Serbest  Meslek Sigortaları) emeklilik başvururularında gecikmeler ve beklemede olan başvuru sayısında önemli artış

    "Son zamanlarda yayınlanan haberlere göre 2020 Haziran ayının verilerini göz önüne alırsak beklemede olan emeklilik sayısı, 165.562 gibi bir rakama ulaşmış görünüyordu. Ancak bugün bu sayının 175.000’i geçmiş olması görülmektedir.

    ND(Yeni Demokrasi) Hükümetinin 2019 Haziran ayında 125.000 işlem bekleyen emeklilik başvurularını devir alarak, 15 ay içerisinde bu sayıyı aşağı yukarı 35% artırmayı başarması dikkate değerdir.

    Özellikle eski ETAA/TSAY’da( Serbest Meslek Sigortaları/Sağlık Emeklileri Sigortaları) durum daha da kötü gözükmektedir. Beklemede olan emeklilik dilekçelerinin sayısı 6.500’ü aşmış olmakla birlikte, bunlardan aşağı yukarı 2500’ü (40%’ı) üç senedir geciktirilmektedir. Maalesef bunlardan çok düşük bir oranı geçici emeklilik maaşı alabiliyor. Ayrıca bu başvuruların gidişatını ve daimi emekliliğin ne zaman çıkacağını öğrenmek için yetkili dairelerle iletişime geçmek neredeyse imkansızdır.

    Ayrıca doktorların 0,075% artışını hesaplamak için gereken yazılımın olmaması ve emeklilik kararlarının çıkması için 31/12/2016’ya kadar Kamuya ve TSAY’a sigorta katkılarının ödenmesi gerekliliği sorunlar yaratmaktadır.

    ETAA/TSAY’da emeklilik başvurularının çoğalması ve başvurularda  bulunan doktorların ve ailereninin ekonomik durumlarının gitgide kötüleşmesi  sebebiyle,

    Yetkili makamdan,yani EFKA’dan (Birleşik Sosyal Güvenlik Kurumu) verilmesi gereken bilgilerin çoğunlukla basın tarafından verilmesi, EFKA’nın Parlamentonun Bütçe Komisyonunu tarafından talep edilen bilgileri göndermeyi  red ediyor olması sebebiyle ,

    Seçim öncesi emeklilik kararlarının bir gün içerisinde çıkacağı vaatlerinizin ve emeklilik başvurularının dijital ortamda yapılacağı ile ilgili duyurularınızın bugüne kadar ne sizleri ne de TSAY’ı ilgilendirmiyor olması sebebiyle,

    Sayın bakana soruyoruz:

    1)Bugüne kadar eski ETAA/TSAY ‘da emeklilik kategorisine ve başvuru senesine göre beklemede olan  başvuru sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı zaman aşımına uğramıştır ve kaçı geçici emeklilik almaktadır?

    2)Emeklilik başvurularını yapmakta zorlanan vatandaşların sorununu çözmek için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz ve eski ETAA/TSAY sigortalıların sigortalarıyla iletişime geçebilmeleri ve başvurularılarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunabilmeleri için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?”

    Sorgulayan Milletvekilleri

    Andreas Pulas

    Yorgos Mulkiotis

    Yorgos Fragidis

    Baran Burhan

    Mihalis Katrinis

    Odiseas Konstandinopulos

    Vasilis Kegeroğlu

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.