Kipi Sınır Kapısı’ndaki sıkıntılar dile getirildi

    Kipi Sınır Kapısı’ndaki sıkıntılar dile getirildi

    Aralarında Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ve İskeçe Milletvekili Burhan Baran’ın da yer aldığı milletvekilleri, “Kipi Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluğa karşı acil çözüm çağrısı” başlıklı bir soru önergesi sundular.

    Maliye Bakanı Hristos Staykouras’a hitaben sunulan önergede, Kipi Sınır Kapısı’nda vatandaşların son dönemde yaşadıkları sıkıntılar dile getirildi.

    Konuyla ilgili olarak milletvekili Burhan Baran tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

    Yunanistan Kipi Sinir Kapısında yaşanan yoğunluğa karşı acil çözüm çağrısı

    Ülkemize Kipi sınırından çıkış veya girişlerde yaşanan sıkıntılar insanların sabrını zorlama noktasına gelmiştir. Her iki şeritteki araçların ( ticari ve yolcu) ,uzun süre kuyrukta beklemeleri sınırda kilometrelerce komvoy oluşmasına sebep olmakta ve bu durum vatandaşların toleransını yok etmek üzeredir.

    Bu ortamda Tır sürücülerinin ve seyahat eden yolcuların da beklemelerden kaynaklı memurlarla tartışma yaşamaları üzücü bir durumdur.

    Sınırdaki trafik yoğunluğuna sebep olan asıl unsur, gümrük polisinin Tır, yolcu otobüsleri ve özel otoların denetlemesini aynı anda yapmasıdır.Tüm bu duruma covid testleri ve Plf kodları kontrolü dahil olunca gerginliğin bir o kadar artması kaçınılmaz olmaktadır.

    Ayrıca ülkeden çıkış yapan vatandaşların, www.gov.gr platformunda elektronik ortamda doldurulmuş beyanname sunmaları mecburidir. KEP’ ten onaylanmış fakat elektronik olmayan dilekçeler kabul edilmemektedir. Ancak bu beyannameyi doldurmak için elektronik banka hesabının (web banking) veya Taxisnet kodlarının olması gereklidir. Bu durum interneti kullanmakta zorlanan vatandaşlarımızı özellikle yaşlılarımızı yormakta ve vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünü adeta imkansız hale getirmektedir.

    Son olarak gümrüğün saat 23:00 -07:00 arası kapalı olması açılış saatlerindeki kaotik ortamı daha da kötüleştirmektedir.

    Yukarıdaki bahsedilenlere dayanarak yetkili bakana soruyorum:

    1. Gümrükte üst üste, komvoylar halinde bekleyen binlerce Tırın yanısıra yolcu ve özel araçların da gümrük işlemlerinin hızlandırılması için Devlet ne gibi kararlar almayı düşünmektedir?

    2. Gümrükteki araçların sorunsuz giriş çıkış işlemlerinin gerçekleşmesi için Kipi Sınır Kapısının hizmete açık olan saatlerini çoğaltmayı düşünüyor musunuz?

    3. Gümrükteki yoğunluğu gidermek için gümrük personelini sayıca artırmayı göz önünde bulunduruyor musunuz?

    4.Teknolojiye ulaşmakta veya kulanmakta zorluk çeken işiler için digital olmayan ancak KEP’ ten onaylanmış beyannamelerin kabul edilmesi konusunda herhangi bir öngörünüz var mıdır?

    Sorgulayan Milletvekilleri

    Baran Burhan

    Vasilis Kegeroglu

    Kostas Skandalidis

    Hara Kefalidu

    İlhan Ahmet

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.