AB Liderler Zirvesi Devam Ediyor

    AB Liderler Zirvesi Devam Ediyor

     

    AB liderler zirvesinin ilk günü sona erdi. Toplantıda Beyaz Rusya ve Türkiye konularında anlaşmaya varıldı.

    Atina- Makedonya Ajansına göre, zirve öncesinde ve görüşmeler sırasında liderler şunlara değindiler:

    Zirve öncesinde Yunanistan Başbakanı, “Önümüzde iki yol açılmaktadır; diplomasinin diyalog yolu ki o da uluslararası hukuka saygı, tek taraflı hareketlerden kaçınma ve iyi komşuluk ilişkilerinin desteklemesidir.

    İkinci yol ise gerginliği arttırmak ki bu durum da ergeç Avrupa tarafından Türkiye’ye karşı önlem almaya yol açacaktır.

    Yunanistan ilk yolu tercih ettiğini göstermiştir ki Türkiye de aynı yolu izlemelidir, bunu da tutarlı ve istikrarlı bir şekilde yapmalıdır.”

    Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel:

    , “İhtiyaç olduğunda bütün imkanları kullanmalıyız”

    AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen:

    , “İki seçeneğimiz var. Türkiye’nin tekrar tek taraflı hareketlere girişmesi ki bunu da istememekteyiz. Türkiye, AB ile yapıcı bir diyalog yapma konusunda istekli olduğunu göstermesi gerekir.”

    Zirvede, Beyaz Rusya için 40 işadamına hemen yaptırımlar uygulanmasına karar verildi.

    Alınan kararda, Avrupa Konseyi, Türkiye’yi gelecekte yasadışı hareketlerden kaçınmaya çağırdı ki bunların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini; kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge gibi konuların da diyalog ve görüşmeler yoluyla ve de uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi gerektiğini vurgulanmaktadır.

    Yine kararın başka bir bölümünde ise AB’nin Türkiye ve Yunanistan arasında güven arttırıcı adımların atılmasını da olumlu karşıladığı belirtilmektedir.

    Avrupa Konseyi Kıbrıs konusunda, görüşmelerin BM himayesi altında devam etmesini ve Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarını içerecek şekilde başlatılmasını desteklemektedir. AB’nin bu konuda aktif rol almaya hazır olduğunun da altı çizilmektedir.

    Türkiye ve AB siyasi gündeminin yenilenmesi için öneri getirilmesi istenmektedir.

    Avrupa Konseyi, AB ile Türkiye arasında olumlu siyasi gündemin başlatılmasını, bunun da Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ve ticaretin kolaylaştırılmasına, mülteciler konularında işbirliğine yol açacağı vurgulandı. Bütün bu konuların da 2016 yılında AB ve Türkiye ile yapılan açıklamalarda var olduğu belirtilen kararda son olarak Başkan’ın (Erdoğan) Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapmasını ve de Avrupa Komisyonu Yüksek Temsilcisi’nin desteğiyle, Türkiye ve AB siyasi gündeminin yenilenmesi için öneri getirilmesi istenmektedir.

    Kararda, Avrupa Konseyinin gelişmeleri takip ettiği, Doğu Akdeniz için çok taraflı bir konferans için çalışmaların başlatılmasına karar verildiği ve bir dahaki zirvenin Aralık ayında düzenleneceği belirtilmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.