Petsas: “Komşu ülke ile kalıcı açık kanallar istiyoruz.”

    Petsas: “Komşu ülke ile kalıcı açık kanallar istiyoruz.”

     

    Yunanistan Hükümet Sözcüsü Petsas “Vradini tis Kiryakis” gazetesine verdiği röportajda Yunanistan- Mısır arasındaki anlaşmaya, Türk – Yunan ilişkilerine ve COVİD-19 salgını ile ilgili konulara değindi.

     

    Petsas, “Münhasır Ekonomik Bölge gibi önemli konular hakkında yorum yapmıyoruz, hazır olduğumuzda imza atıyoruz. Ve, imzayı attık, İtalya ile olduğu gibi şimdi de Mısır’la imzaladık.” İfadelerini kullandı ve Türk- Yunan ilişkileri hakkında şunları söyledi:

    “Anakara ile Tripoli yönetiminin imzaladığı, her durumda, yasadışı, geçersiz ve yasal olarak olmayan bir anlaşmadır.

    Egemenlik haklarımızı korumada kararlıyız. Uluslararası ittifaklarımızı harekete geçirdik ve Türkiye’nin kışkırtıcı eylemlerinin Doğu Akdeniz’de istikrarı bozan eylemler olduğunu vurguladık. Ve, Türkiye-Libya anlaşması AB, diğer büyükler ve komşu ülkeler tarafından kınandı ki yasal etki de yaratmamaktadır.

     

    DİYALOG İSTİYORUZ

     

    Komşu ülke ile kalıcı açık kanallar istiyoruz. Özellikle de gerginlik dönemlerinde bir tahliye vanası bulunsun.

    Söylediğimiz gibi diyalog istiyoruz. Fakat bu iyi komşuluk ilişkilerine saygı, BM’nin Deniz Hukuku Anlaşmasına dayalı olarak olmalıdır.

    2016 yılında Türkiye’nin hatasından sonra sona erdirilen güven arttırıcı temasların yeniden başlaması konusunda tartışmalar devam etmektedir.

    Yunanistan olarak, güven arttırıcı temaslar konusunda, bıraktığımız yerden, her an ipin ucunu tutmaya hazırız.

     

    GÜVEN ARTTIRICI TEMASLARDA İLERLEME KAYDEDİLMESİ, TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDEKİ HAVAYI İYİLEŞTİREBİLİR

     

    Türk-Yunan gündeminde askıda olan tek bir sorun vardır ki o da görüşmelere ve çözüme açıktır. Bu da iki ülke arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesidir.

    Türkiye-Yunanistan arasındaki güven arttırıcı temaslarda ilerleme kaydedilmesi, Kıbrıs sorununa da olumlu yansıyabilir ve bu da Türk-Yunan ilişkilerindeki havayı iyileştirebilir. Ancak her şeyin aynı sepette olmasını isteyen pazarlık mantığı kabul edilemez.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.