GÜMÜLCİNE S. MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF'TEN KURBAN BAYRAMI MESAJI

    GÜMÜLCİNE S. MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF'TEN KURBAN BAYRAMI MESAJI

    KURBAN BAYRAMI MESAJI

    Değerli Kardeşlerim,

    Önümüzdeki 31 Temmuz 2020 Cuma günü Mübarek Kurban Bayramını idrak etmiş olacağız.

    Bilindiği gibi bayram, sevinç ve neşe günü demektir. Öteden beri her milletin birçok millî günleri, millî bayramları vardır. Bu bayramlarda tarihî hatıralar canlandırılır. Bayramların kişiler ve toplumlar üzerinde her zaman olumlu etkileri vardır. Millî bayramlar millî şuuru geliştirdiği gibi, dinî bayramlar da dinî şuurun gelişmesine sebep olmaktadır.

    Tarih boyunca milletlerin dinî bayramları hep olagelmiştir. Biz Müslümanlar açısından, Peygamberimiz (s.a.v.) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği zaman Medine halkının batıl inançlarla dolu bayramları vardı. Peygamberimiz (s.a.v.) bu bayramları kaldırarak bunlara mukabil Müslümanların iki dinî bayramları olduğunu bildirmişlerdir.

    Kurban Bayramına Hacılar Bayramı da denir. İslâm'ın beş şartından biri olan hac ibadeti de aynı günlerde yapılmaktadır. İslâm'a inanan insanlar ilâhî vecd ile Kâbe-i Muazzama'nın etrafında tavaf ederek, Cenab-ı Hakk'a hamd-ü senada bulunarak hac farizasını yerine getirirler.

    Mekke'nin dışındaki Müslümanlar da camilerde toplanarak bayram namazlarını kılarlar, Allah'a yalvarırlar. Kurbanlarını keserek, hacıların Mekke'de yaptıkları duaları bulundukları yerlerde yaparlar.

    Değerli Kardeşlerim,

    Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emrine, Hz. İbrahim (a.s.)'ın ve Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'in sünnetine uyarak, Allah rızası için kurban kesmekteyiz. Böylece yaptığımız ibadetler, topluca kıldığımız bayram namazları bizleri Allah'a kullukta ve kardeşlikte birleştirmektedir. Aramızdaki manevî bağı, birlik ve beraberliği, sevgi ve saygıyı perçinlemektedir. Başta ana-babamızı, sonra akraba ve komşularımızı ziyaret etmek, dinî duygu ve neşelerine katılmak, gerekirse onlara yardım elini uzatmak; aile, akraba ve komşuluk ilişkilerini kuvvetlendirmektir.

    Bunun içindir ki, dinî günlerimiz ve bayramlarımız kardeşliğimizin yenilenmesine, dayanışmamızın sağlamlaşmasına, sevgi, birlik ve beraberliğin artmasına vesile olmaktadır.

    Ne yazık ki bu yıl bütün dünyayı adeta esaret altına alan korona virüs (Covid-19) salgını Ramazan Bayramını gerektiği gibi kutlamamıza engel olduğu gibi, bu yıl ki Kurban Bayramını da coşkulu şekilde kutlamamıza engel olmaktadır. Alınan önlemler gereği camilerimizde ibadetler belirli kurallar çerçevesinde yapıldığından dolayı birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendiren cemaatler ile buluşamıyoruz. Yüce dinimizin insan sağlığına verdiği önem açısından bu tedbirlerin yerinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Tüm bu olumsuz gibi görünen durumlar bize değerlerimizin, birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu tekrar hatırlattı. Birbirimiz ile belki fiziki değil ama gönül köprüleri kurmamıza vesile oldu. Bilim insanları ve tıp uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda bayramlarımıza has olan tokalaşma, el öpme, sarılma gibi sevgi ve saygımızı ifade ettiğimiz davranışlarımızı bu bayram da da yapamayacağız. Belki de her bayram hem sevindiğimiz hem de sevindirdiğimiz ziyaretlerimizi de gerçekleştiremeyeceğiz. Kalabalık ortamlarda bulunamayacağız. Bu bayramda yapamayacağımız bu davranışları inşallah gelecek yıllardaki bayramlarda bulaşıcı hastalıklardan kurtulmuş olarak sağlıklı bir şekilde yine bu güzelliklerimizi hep birlikte yaşayacağız. Bu süreç içerisinde hepimiz uzmanların ve yetkililerin önerdikleri tedbirleri eksiksiz bir şekilde uygulamaya gayret edeceğiz. Hem kendimizi hem sevdiklerimizi tehlikeye atmaktan kaçınacağız.

    Bu bayramda da dikkat etmemiz gereken kurallar:

    1) Cami içinde 5 m2 ye 1 kişi gelecek şekilde planlama yapılmalıdır. Kişiler arası fizikî mesafe korunmalıdır.

    2) Herkes abdestini evinde alıp seccadesiyle gelmeli ve işaretlenen yere seccadesini sermelidir.

    3) Cami girişinde dezenfektan, galoş, ayakkabı için poşet, tercihen maske bulunmalıdır.

    4) Ayakkabılar poşete konup ayakkabılıkta birbirilerine değmeyecek şekilde mesafe bırakılmalıdır.

    5) Fizikî temas olacak olan (Musafaha, tokalaşma, sarılma, el öpme gibi) davranışlardan şiddetle kaçınılmalıdır.

    6) Cami avlusuna imamın önüne geçilmemesi için kişilerin duracağı yerler önceden çizilip işaretlenmelidir.

    7) Namaz sonrası kullanılan galoş, maske, poşet ve eldivenlerin atılacağı çöp kutusunun bulundurulması gerekmektedir.

    8) Yaşlı ve kronik hastalığı (kalp, damar, tansiyon gibi) olanların aşırı derecede hassas ve duyarlı olmaları önemlidir.

    9) Camiye sadece Bayram Namazı için gelinmeli Sabah Namazı evde kılınmalıdır.

    10) Bayram ziyaretlerinde fizikî mesafe korunmalı, el öpme, sarılma gibi yakın temastan kaçınılmalıdır. Bugünün şartlarında mümkünse ev ziyaretleri yerine telefon gibi kitle iletişim araçları kullanılarak bayramlaşmak daha uygundur.

    11) Kurban pazarlarında ve kesim günlerinde kalabalıklar oluşturmaktan, yığılmaktan ve kalabalık ortamlara katılmaktan kaçınılmalı, maske kullanımına önem gösterilmelidir.

    12) Kurban kesimi, paylaştırma ve kesim işleminde görev alanlar hijyen kurallarına (eldiven, maske, temizlik) uymalıdırlar.

    13) Kesilen kurbanların sakatatları gibi bölümlerinin çevreye zarar ve kirlilik verecek şekilde çöplere atılmaması bunun yerine yetkililerin gösterdikleri yerlere atılmasına özen gösterilmelidir.

    14) Bayram Namazı, Rodop İli’nde 06:47, Evros (Dedeağaç)’da 06:45’te kılınacaktır.

    Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, bayramın insanlığa, İslâm Âlemi'ne ve Batı Trakya'daki Müslüman-Türk Kardeşlerimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim.

    İbrahim ŞERİF

    Gümülcine S. Müftüsü

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.