İlhan Ahmet’in girişimleri sonuç verdi: Dağlık ve dezavantajlı köyler listesi güncellendi!

    Previous Next

    İlhan Ahmet’in girişimleri sonuç verdi: Dağlık ve dezavantajlı köyler listesi güncellendi!

     

    AB tarafından belirlenen “Dağlık-Dezavantajlı” köyler listesi, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in 2016 yılında Mecliste ve daha sonra Brüksel’de yaptığı girişimler sonucunda 2019 yılında yeniden güncellendi. Böylece uzun yıllar haksızlığa uğrayan köylerin mağduriyetleri de giderilmiş oldu.

    Yeni düzenlemeyle Kozlukebir – Arriana Belediyesinin tamamı “Dağlık-Dezavantajlı” bölge kapsamına alınmaktadır. Örneğin belediyenin; Kurcalı-Likion, Küçük Müsellim – Mikro Pisto, Sirkeli – Filira v.d. köyleri bu kapsama alınmaktadır.

    Yine Yassıköy – İasmos Belediyesinin Büyük Müsellim – Mega Pisto ve Çepelli – Mishos köyleri de artık “Dağlık-Dezavantajlı” bölgeler olarak işlem görecek.

    Şapçı – Maronya Belediyesinden ise Ircan – Arisvi, Karakurcalı-Krovili v.d. köyler yeni listeye dahil edilmektedir.

    (Haberin sonundaki  galeriyi tıklayarak yeni eklenen köyleri görebilirsiniz)

    Bir bölgenin “Dağlık - Dezavantajlı” olarak nitelendirilmesi sonucunda; AB programlarına katılım, sosyal yardımlar v.d. konularda avantaj sağlamaktadır.

    AB tarafından Dezavantajlı bölgelerin belirlenmesiyle ilgili kararın 20 Temmuz 1981 yılında alındığını ve bazı köylerin “Dağlık – Dezavantajlı” bölge olarak nitelendirildiğini belirten Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, “Rodop İlinde de köylerimiz arasında “Zengin-Fakir” gibi ayırımlar yapılmıştı. Bu listeler uzun yıllardan bu yana uygulanıyor ve insanlarımıza büyük haksızlıklar getiriyordu. Bazı Türk köyleri fakir olmasına rağmen “Zengin” olarak nitelendirilmiş ve bir dizi haklardan ve yardımlardan yararlanılamıyordu.” Görüşlerine yer verdi.

    Ne gibi avantajlar sağlayacak?

    Milletvekili İlhan Ahmet, son olarak bu konuda verdiği mücadeleye, yaptığı girişimlere değindi; yeni güncellemenin insanlarımıza ne gibi faydalar sağlayacağına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

    “Bu konuda 27.9.2016/80608 tarihli ve protokol numarasıyla Meclise bir soru önergesi yatırdım. Bu haksızlığın giderilmesini ve AB’den bu listelerin tekrar güncellenmesini istedim.

    Bakanlığın 9 Kasım 2016’da verdiği cevapta listelerin AB’ne gönderildiği söylenmişti. 2017’de milletvekili olarak Brüksel’deki ziyaretim esnasında, oradaki Tarım Komisyonu Dairesi’ne gittim, ilgili Bakanlık cevabını onlara götürdüm ve işi takip etmeye başladım.

    Nihayet 2019 yılında AB listeleri güncellemiştir. Buradaki Tarım Bakanlığı’nda da değişime uğrayarak kanunlaşmış ve uygulanmaya başlanmıştır.

    Bir köy bu şekilde nitelendirildiği zaman; gerek tarım, gerekse sosyal yardımlar ve AB programlarına katılım konularında özel avantajlara sahip olmaktadır.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.